Opeopiskelija-lehti
Aineenopettajat identiteettiä etsimässä
Aineenopettajien pedagogiset opinnot ovat vain lyhyt pätkä pitkien opintojen keskellä ja opettajaksi kasvetaan usein vasta työelämässä. Aineenopettajaksi opiskelevan on kuitenkin mahdollista sovittaa jo opiskeluaikana yhteen aineasiantuntijuutensa ja opettajuutensa.
Tanssija ja tanssinopettaja: Roolien rikkaus
Opettaminen ei tanssialallakaan ole vain välttämätön paha.
Yhteistyöllä on voima esi- ja perusopetuksen nivelvaiheessa
Esi- ja alkuopetuksen nivelvaihe on merkittävä vaihe lapsen onnistuneen koulupolun aloittamisen kannalta. Lasten osaamisessa ja kouluvalmiudessa on alkuopetuksessa kuitenkin suuria eroja saman ikäistenkin lasten kohdalla. Tämä asettaa haasteita sekä esi- että alkuopetukselle.
Vuoden harjoittelunohjaaja 2023: Epäonnistumiset ovat luonteva osa harjoittelua
Joensuussa Pyhäselän koulussa ja lukiossa opinto-ohjaajana toimiva Sanna Tuomisto on Vuoden harjoittelunohjaaja 2023. Opetusharjoittelijoiden mukaan hän on roolimalli ja taitava palautteenantaja.
Vuoden opeopiskelija 2023: Yliopisto-opiskelu sopii minulle kuin nenä päähän
SOOL valitsi Jyväskylän yliopistossa varhaiskasvatuksen opettajaksi opiskelevan Satu Palomäen Vuoden opeopiskelijaksi 2023.
Aimo Jalla: Hän etsii identiteettiään
Vanhempi lehtori pysähtyi peilin eteen.
Vaikuttamisen paikkoja
Vaikuta, sillä sinulla on siihen mahdollisuus.
Opettajajärjestöjä joka lähtöön: Edunvalvontaa ja alakohtaista toimintaa
Ammatissa toimivien opettajien järjestökenttä on moninainen ja vaikuttamistyö on usein näkymätöntä, vaikka viekin paljon aikaa ja resursseja.
Rohkeammin vaikuttava ope
Kun yhteiskunnallisiin ongelmiin haetaan ratkaisuja, ovat koulu ja opettajat ratkaisun keskiössä.
Edaattorina opeopiskelijan silmin
Jos yhtään kiinnostaa vaikuttaminen, kannattaa tutustua oman yliopiston ja opiskelualan vaikuttamismahdollisuuksiin.
Jokapaikan hallopedhöylä
Yliopistolle on asetettu vastuullinen tehtävä yliopistolaissa: kasvattaa opiskelijoita palvelemaan isänmaata ja ihmiskuntaa. Yliopistohallinnon opiskelijaedustajana toimiminen on juuri tätä.
Työssään tasapainoilevat rehtorit
Rehtoreiden monipuolinen työnkuva tuo mielekkyyttä työpäiviin samalla niitä haastaen. Haastatteluiden mukaan rehtorit kokevat painetta työnsä aikatauluttamisesta.
Lupaus antaa mandaatin vaatimiselle
Poliitikot tekevät taas koulutuslupauksia.
Sota ja koulu
Sodat eivät ole loppumassa eivätkä hirmuhallinnot häviämässä. Opettajilla on oltava aidot mahdollisuudet auttaa apua tarvitsevia kasvatuksen ja koulutuksen keinoin.
Helppoa ja hauskaa kuin Talvipäivien teko
Kun puhutaan opettajaksi opiskelevien Talvipäivistä, saattaa oikeassa seurassa kasvoille nousta hymyä ja mieleen pulpahtaa eeppisiä tarinoita – omakohtaisen empiirisen tutkimukseni mukaan on useimmiten näin.
Miten Talvipäivät oikiasti järkättiin?
SOOLin Talvipäivien 2023 järjestäminen on ollut rankkaa suorittamista, mutta myös iso nautinto. Kaikki alkoi oikeastaan jo kolme vuotta sitten.
Ylen Uutisluokassa ysit lämpenivät mediakasvatukselle liekkeihin asti
Mediakasvatusta tuodaan kouluihin jokaiselle luokka-asteelle. Ylen Uutisluokassa koululaiset pääsevät tekemään uutisen omasta ideastaan valmiiksi toteutukseen saakka.
Aimo Jalla: Tipaton
Taas roiskuaa kuin koski kohisten.
Pedagogiaa papeille
Opettajataustainen Miikka Tarpeenniemi tarkastelee väitöstutkimuksessaan pedagogisen osaamisen valmiuksia pappien peruskoulutuksessa.
Kollegiaalinen yhteistyö rikastuttaa
Mitä tapahtui ajatukselle, että tarvitaan kokonainen kylä kasvattamaan lapsi?