Opeopiskelija-lehti
Lentokoneella opetusharjoitteluun
Kun kaksi opiskelijaa lähtee kesällä etelänreissuun, ei siinä sinänsä ole mitään kummallista. Asiasta tekee erikoista vasta se seikka, että reissun tarkoitus ei olekaan loma, ja matkamuistoksi saa opintopisteitä. Mistä on kyse?
Kyllä kaikki järjestyy
Vaikuttamisessa onkin tärkeä muistaa, että isot virrat koostuvat pienistä puroista ja juuri sinun ajatuksillasi on merkitystä!
SOOL päivitti suositukset opetusharjoittelulle
Suositukset opetusharjoittelulle -ohjelma, eli pelkkä ”Suositukset” näin meidän soolilaisten kesken, on päivitetty. Uusi versio on helpompi lukijalle: selkeys ja helppolukuisuus ovat olleet pääpainoina päivitystyössä. Ohjelmassa on pyritty huomioimaan kaikki opettajaksi opiskelevat aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.
Yhdenvertaisuus perustavana arvona SOOLin toiminnassa
SOOLissa laadittiin toiminnan tueksi oma yhdenvertaisuusohjelma.
Maailma ei ole vielä valmis
Opettajankoulutus kehittyy, mutta suunta ei aina välttämättä ole hyvä.
Monimateriaalinen käsityö tulee - oletko valmis?
Tekstiilityön ja teknisen työn jako poistuu opetussuunnitelmista. Muutos koskettaa paitsi käsityön aineenopettajia, myös luokanopettajia.
Opettajan ei tarvitse pukeutua mihinkään rooliin
SOOL on valinnut vuoden 2015 harjoittelunohjaajaksi Juha Ståhlbergin Rauman normaalikoulusta. Valinta tehtiin jäsenistöltä saatujen esitysten sekä SOOLin Suositukset opetusharjoittelulle -julkaisussa määriteltyjen hyvän harjoittelunohjauksen kriteereiden perusteella.
Ohjauksessa on tärkeintä aito kohtaaminen
SOOL valitsi vuoden opettajaksi opiskelevaksi verkostoituvan opo-opiskelijan.
Liittari linjasi SOOLin suuntaviivat
Huhtikuussa kokoontunut liittokokous päätti SOOLin toimintasuunnitelmista ja hyväksyi liitolle yhdenvertaisuusohjelman. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Opekas ry:n Pirita Talikka Raumalta.
Mikään ei ole varmaa paitsi muutos
Muutos on pysäyttämätön voima ja lopulta emme kuitenkaan voi vaikuttaa kaikkeen.
Kasvun taju
Snellman-korkeakoulusta Helsingistä valmistuu luokanopettajia ja varhaiskasvattajia steinerkouluihin ja steinerpäiväkoteihin.
SOOL uudistuu taas
Jälleen on mahdollisuus vaikuttaa. SOOLin liittokokous päättää vuosittain liiton toiminnan suuntaviivoista ja valitsee puheenjohtajiston ja hallituksen päätöksiään toteuttamaan. Liittokokouksessa päätösvalta on SOOLin jäsenyhdistyksillä eli opettajaksi opiskelevien ainejärjestöjen nimeämillä opiskelijaedustajilla. Liittari pidetään Helsingissä 11.–12. huhtikuuta.
Opettajien palkoista leikataan
Työsuhteiden myöhentäminen vastaa noin kahden viikon lomautusta ja palkanalennusta uusille ja kuntaa vaihtaville opettajille.
"Ai olink mä Caribial?"
SOOLin Talvipäivät 20.–22. helmikuuta Suomen Turussa keräsi jälleen opeopiskelijoita ympäri Suomen yhteisen viikonlopun viettoon. Viikonlopun slogania ei käy kieltäminen: ”Ei mikkää pöllömmät bileet?”
Ei erilainen vaan erityinen
SOOLin erityispedagogiikkaa ruotiva teemaseminaari Jyväskylässä osui aiheen yhteiskunnallisen näkyvyyden kannalta otolliseen paikkaan.
Opettaja kasvatuskumppanina
SOOLin teemaseminaarissa OPETTAJA – kasvattaja, poliisi, sosiaalityöntekijä vai näitä kaikkia? heräteltiin ajatuksia kasvatuskumppanuus-teeman ympäriltä, ja pohdittiin opettajan vastuita ja velvollisuuksia sekä kodin ja koulun välistä yhteistyötä.
Erilainen vai erityinen?
Kunnioitetaan erityisyyttä ja lopetetaan puhe erilaisuudesta!
Opekas yhteistyöhön Rauman kaupungin kanssa
Raumalla järjestettiin marraskuussa ainutlaatuinen tilaisuus, kun raumalaisten opeopiskelijoiden ainejärjestö Opekas allekirjoitti Rauman kaupungin kanssa yhteistyösopimuksen. Sopimuksen mukaan Rauman kaupunki tukee opettajaopiskelijoita uuden opiskelijatilan vuokraamisessa 10 000 eurolla vuodessa. Mutta miksi tällainen sopimus tehtiin?
Helsinkiläistä yhteistyötä taideaineissa
Helsinkiläiset ainejärjestöt Kooma ry (kuvataidekasvatus, Aalto-yliopisto) ja Maine ry (musiikkikasvatus, Sibelius-Akatemia) ryhtyivät viime lukuvuonna yhteistyöhön yhteisten työpajojen merkeissä. Opettajaksi opiskelevat ovat tätä kautta tutustuneet toisiinsa ja toiseen taidealaan.
Erkka Eksperiense
Erkka Eksperiense on vuosittain järjestettävä tapahtuma, joka kokoaa yhteen erityispedagogiikan opiskelijoita ympäri Suomen. Viime syksynä tapahtumaa vietettiin Helsingissä, ja se keräsi yhteensä viitisenkymmentä osallistujaa. Ohjelmaan sisältyi monipuolinen koulutus, jännittävä kaupunkisuunnistus pääkaupungissamme sekä hirmuisen hurmaavat Halloween-sitsit.