Opeopiskelija-lehti

13.5.2024

Vuoden opeopiskelija Lotta Nuutinen: Köksässä yhdistyi omat mielenkiinnonkohteet

Valitsemalla Vuoden opeopiskelijan SOOL haluaa olla mukana luomassa opettajan opinnoista ja ammatista kiinnostavaa ja positiivista kuvaa. Kotitalousopettajaksi Helsingin yliopistossa opiskeleva Lotta Nuutinen on jo fuksivuodestaan asti ollut aktiivisesti mukana ainejärjestö Kopedan toiminnassa.

13.5.2024

Terveisiä kesälomalta!

Opiskelu on tekemistä, josta ei lomia kerry. Töiden, opiskelun ja rahan riittämisen kolminaisuus määrittääkin opiskelijan arkea mutta kun elämänvaihe on ohi, voi kaikki kokemukset nähdä arvokkaina ja itsensä monta uutta oppia rikkaampana.

13.5.2024

”Tää on nyt ihan vaan tällanen tavallinen tarina”

Opintojen päättymisen kohdalla moni vastavalmistunut opettaja pohtii, mihin suuntaan elämä vie. Omaa jaksamistaan ja arvojaan kannattaa pohtia, mutta töitä voi lähteä rohkeasti hakemaan myös oman mukavuusalueensa ulkopuolelta.

13.5.2024

Roolin vaihto opiskelijasta opeksi

Korkeakoulutus takaa teoriapohjan, jolle opettajan ammattitaito rakentuu työkokemuksen myötä. Työelämään siirtyessään pääsee mukaan prosesseihin ja tilanteisiin, joita varten ei ole voinut opettajankoulutuksessa harjoitella, mutta joista kuitenkin selviytyy.

13.5.2024

Menkää töihin

Opiskelijan työ on opiskella, jotta jatkossa jaksamme tehdä niitä kuuluisia töitä.

13.5.2024

Olisi kannattanut kuunnella SOOLia

Huonojen päätösten ja virheiden korjaaminen käy kalliiksi.

13.5.2024

Lastenkirjat houkuttelevat alle kolmevuotiaita lukemaan

Alle kolmevuotiaille suunnatuista kirjoista löytyy useita eri kirjojen pariin houkuttelevia tekijöitä, ja pienen lapsen lukemisintoa voikin kasvattaa kirjallisuuden avulla. Sara Palosen pro gradu-tutkielmassa löydettiin useita keinoja, miten kotimaisissa kuvakirjoissa käytetään lapsia kirjojen pariin houkuttelevia tekijöitä.

13.5.2024

Aimo Jalla: Eläköön elämä ja työ!

Kynttilän pitää palaa molemmista päistä.

19.2.2024

Meidän tehtävämme on ottaa haaste vastaan

Kasvatus- ja opetusalan ammattilaisilla on mahdollisuus vaikuttaa työnsä kautta.

19.2.2024

Onko opettajankoulutus muuttumaton linnake yliopistoissa?

Laaja selvitys paljastaa viimeisen vuosikymmenen leikkausten vaikutukset laatuun ja kestävyyteen. Opettajankoulutuksen opiskelijamäärien kasvuvauhti on ollut merkittävästi korkeampi kuin muilla koulutusaloilla mutta rahoituksen leikkaukset kovempia.

19.2.2024

Koska oli joku, joka uskoi sen tapahtuvan

Opetusalan tärkeydestä puhutaan jatkuvasti, mutta se ei näy palkassa tai työoloissa, joten miksi kukaan enää haluaisi opiskella opettajaksi? Haastattelimme opetusalan ammattilaisia valaistaksemme sitä, miksi tälle alalle lähdetään – ja miksi siihen rakastutaan yhä uudelleen ja uudelleen.

19.2.2024

Making of SOOLin Talvipäivät

Edessä on vuoden odotetuin viikonloppu. Talvipäivät on opeopiskelijan opintojen ehkä ikimuistoisin tapahtuma, mutta mitä kaikkea yli 3 000 osallistujan tapahtuma vaatii?

19.2.2024

Paperia vai digikirjoja?

Digimateriaalin suureen suosioon on syytä suhtautua myös kriittisesti.

19.2.2024

Opettajankoulutuksen arvosana = 8½

Opeopiskelijoiden kokemusten perusteella opettajankoulutuksessa on moni asia verrattain hyvin.

16.2.2024

Unissakävelijä vallankäyttäjänä sekä värikkäänä seikkailijana

Lasten kuvakirjoista voi nähdä heijastuksia yhteiskunnan tilasta ja ne välittävät sosiaalisia, kulttuurisia ja historiallisia ajatuksia. Akseli Hakkaraisen pro gadu -tutkielma syventää ymmärrystä siitä, miten kuvakirjallisuus vaikuttaa lasten maailmankuvaan ja tunteiden ymmärtämiseen.

16.2.2024

NOPE-koulutuksesta apua opettajan uran alkutaipaleelle

Nuori opettaja-, eli NOPE-koulutus on OAJ:n jäsenilleen tarjoama jäsenetu. Koulutuksen sisältö on räätälöity nuorten opettajien tarpeisiin ja palautteen perusteella koulutuksessa kerrotaan tiivistetysti kaikki se, joka opettajankoulutuksen aikana on opettajan työstä jäänyt kertomatta.

16.2.2024

Aimo Jalla: Tekoälyvapaa

Elettiin vuotta 2059. Tekoäly oli vallannut työmarkkinat.

20.11.2023

Muista hengittää

Miten arjessa rauhoitutaan, kuunnellaan tai vain ollaan?

20.11.2023

Terveisiä Tukholmasta: Opettajankoulutuksessa olisi kehittämisen varaa kaikissa Pohjoismaissa

Opeopiskelijoiden järjestöt kaikista pohjoismaista kokoontuvat kerran vuodessa yhteen vaihtamaan kokemuksia ja ajatuksia koulutuksen kehittämiseen liittyen. Tänä vuonna puhuttiin erityiseti harjoitteluista ja mentoroinnista.

20.11.2023

160-vuotias kansanopetus polarisaatiota ehkäisemässä

Suomenkielinen opettajankoulutus alkoi Jyväskylässä 160 vuotta sitten. Jyväskylän opettajankoulutuslaitoksen johtajan Sirpa Eskelä-Haapasen mielestä opettajankoulutus tarvitsisi jälleen ison askeleen eteenpäin.

Jaa sivu somessa

Tweet