10.6.2016

Musiikkikasvatuksen lakkauttaminen olisi hätäinen päätös

Opettajaksi opiskelevat ovat huolissaan Oulun yliopiston suunnitelmista lakkauttaa musiikkikasvatuksen pääaine. Lakkauttamisella saatavat nopeat säästöt eivät korvaa sitä, mitä koulutuksesta leikkaamalla menetetään.

SOOL & Mukava ry
KANNANOTTO

Opettajaksi opiskelevat ovat huolissaan Oulun yliopiston suunnitelmista lakkauttaa musiikkikasvatuksen pääaine. Yliopiston hallitus tekee päätöksen asiasta jo ensi viikolla, 15. kesäkuuta. Lakkauttamispäätös tarkoittaisi sitä, että koulutusohjelmaan ei valittaisi enää uusia opiskelijoita keväällä 2017.

Korkeakoulut on asetettu vaikeiden leikkausvaateiden eteen. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee korkeakoulujen rakenteellisen kehittämisen toimenpiteitä ohjauksellaan, vaikka vastuu onkin itse korkeakouluilla. Ohjauksesta huolimatta koulutusvastuiden jakamisesta näyttää puuttuvan johdonmukainen koordinaatio, jota johtaisivat asiantuntijalausunnot ja toimenpiteiden vaikutusten arviointi. Uudistuksissa tulee pyrkiä laadukkaaseen korkeakouluverkostoon sekä pätevien ammattilaisten saatavuuteen valtakunnallisesti ja alueellisesti.

Nyt päämääränä on keskittäminen suuriin ja vahvasti profiloituneisiin yksiköihin, jolloin vaarana on, että monitieteisyys ja laaja-alainen sivistys kärsivät. Pienten opintolinjojen ja koulutusyksiköiden lakkauttamiset näyttäytyvät hätäisinä päätöksinä, joilla pyritään saavuttamaan nopeita säästöjä. Todellisuudessa hetkelliset säästöt eivät korvaa sitä, mitä koulutuksesta leikkaamalla menetetään.

Leikkauksia tulisi harkita ja suunnitella huolellisesti, sillä opintolinjan alasajo on aina helpompaa kuin sen uudelleen aloittaminen. Pienten alojen erityisyys tulee tunnustaa ja hyväksyä se, että myös erityisosaajia tarvitaan. Pienetkin opintolinjat integroituvat osaksi tiedeyhteisöä. Oulun musiikkikasvatuksessa on onnistuneesti rakennettu yhteistyötä yli oppiaine- ja tiedekuntarajojen. Näin ollen opintolinja tuo tieteenalan erityisosaamista paitsi koko opettajankoulutukseen myös muuhun korkeakoulutukseen.

Oulun musiikkikasvatuksen opintolinja perustettiin vastaukseksi Pohjois- ja Itä-Suomen kriittiseen musiikinopettajapulaan. Oulusta valmistuneet musiikinopettajat ovat työllistyneet hyvin ja valtaosa juuri näille alueille, joille muista vastaavista koulutuksista (Jyväskylän yliopisto, Taideyliopisto) valmistuvat eivät sijoitu. Musiikin aineenopettajien koulutustarve on Suomessa edelleen suuri; vain 65 prosenttia on kelpoisia ja noin kolmasosa yli 50-vuotiaita. Tarvetta päteville opettajille on erityisesti Lapissa ja Itä-Suomessa. Opettajankoulutuksen järjestämisessä tulee kantaa vastuu siitä, että päteviä ammattilaisia on riittävästi valtakunnallisesti ja alueellisesti.

Noora Korhonen
puheenjohtaja, SOOL

Julia Petäjä
pääsihteeri, SOOL

Riku Kontiainen
puheenjohtaja, Mukava ry (Oulun yliopiston musiikkikasvatusopiskelijoiden ainejärjestö)

Lue myös:
Oulun yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan ainejärjestöjen kannanotto

 


Lisää aiheesta

7.4.2025

SOOL hakee aluetoimijoita ensi lukuvuodeksi

Haemme ensi lukuvuodeksi uusia aluetoimijoita Helsinkiin, Joensuuhun, Jyväskylään, Ouluun, Tampereelle ja Turkuun. Aluetoimijat vastaavat SOOLin paikallisesta jäsenhankinnasta ja näkyvyyden vahvistamisesta kampuksilla. Jos etsit joustavaa ja osa-aikaista työtä opeopintojen oheen, lähetä hakemuksesi 21.4. mennessä.

4.4.2025

Talvipäivät 2025 vielä kerran – Katso Aftermovie!

SOOLin Talvipäivät 2025 pidettiin pitkästä aikaa Helsingissä. Videokooste palauttaa mieliin tapahtuman ainutlaatuiset hetket ja tunnelmat.

17.3.2025

SOOLin ilme uudistuu: Haemme malleja kuvauksiin Helsingissä ja Turussa

Kuvausten aiheissa korostuu opiskelijoiden normaaliarki – mallien ei siis odoteta olevan ammattimalleja vaan toivomme mahdollisimman aitoa opiskelijaelämän moninaisuuden näkymistä. Kuvia tullaan käyttämään SOOLin julkaisuissa ja viestinnässä. Ilmoittaudu mukaan 21.4. mennessä.

17.3.2025

Rahoituksen pitää turvata tulevaisuutta, ei tilastoja

Opettajankoulutusta tarjoavat korkeakoulut leikkaavat jatkuvasti opetushenkilöstöstä sekä opetustiloista. Se voi pahimmillaan johtaa ammatilliseen osaamattomuuteen. Opettajankoulutuksen täytyy tuottaa osaavia, motivoituneita ja työelämässä kestäviä ammattilaisia, ei vain tutkintoja tilastojen täytteeksi.

3.3.2025

Liittokokouskutsu 12.-13.4.

Taas on aika päättää SOOLin toiminnan suuntaviivoista ja edunvalvonnan linjauksista sekä valita liiton puheenjohtajisto ja hallitus seuraavalle kaudelle. Kokouskutsu on lähetetty jäsenyhdistyksille sähköpostitse.

Jaa sivu somessa

Tweet