19.12.2014

Opetuksen laadusta leikataan

SOOL on pettynyt hallituksen ehdottamiin toisen asteen koulutuksen rakenneuudistuksiin ja rahoitusmalliin. Koulutuksesta leikataan nyt kaikilla asteilla. SOOL näkee näin mittavilla säästöillä vain surullisia seurauksia.

KANNANOTTO

Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry on pettynyt hallituksen ehdottamiin toisen asteen koulutuksen rakenneuudistuksiin ja rahoitusmalliin. Opetuksen laatu ja opiskelijoiden hyvinvointi unohdetaan taloudellisten säästöjen nimissä.

Hallituksen rakenneuudistusohjelman tavoitteena on säästää 260 miljoonaa euroa, jotka kohdentuvat lukiokoulutukseen, ammatilliseen peruskoulutukseen, ammatilliseen aikuiskoulutukseen ja vapaaseen sivistystyöhön. SOOL näkee, että säästöt tarkoittavat yksiköiden sulkemisia ja koulutusverkon supistumista, sadat opettajat menettävät työpaikkansa ja toisen asteen rahoituksessa painotetaan tuloksellisuutta.

– Ensin 15-vuotiaat nuoret joutuvat muuttamaan koulutuksen perässä pois kotipaikkakunnaltaan ja seuraavaksi opinnoissa tärkeimpänä pidetään nopeaa opintosuoritusta, jotta koulutuksen järjestäjä saa rahoitusta. Eurot silmissä saatetaan opiskelijat päästää läpi opinnoista ilman todellista osaamista. Näinkö Suomi aikoo turvata tulevaisuuden osaamisen ja säilyttää paikkansa yhtenä koulutuksen kärkimaana? kyseenalaistaa puheenjohtaja Maiju Laurila.

Suoritusten ja tuloksellisuuden korostaminen on täysin väärä lähtökohta rahoitukselle ja vastoin kaikkien asiantuntijoiden näkemyksiä. SOOLin mielestä toisen asteen koulutuksen rahoituksen tulisi aidosti turvata perustehtävän toteuttaminen sekä palkita laadusta ja toiminnan kehittämisestä. SOOL on Suomen Lukiolaisten Liiton ja Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto SAKKI ry:n tavoin huolissaan myös toisen asteen opiskelijoiden toimeentulosta ja hyvinvoinnista. Pahimmillaan kouluverkon supistuminen ja uusi rahoitusmalli johtavat nuorten syrjäytymisen kasvuun.

Hallituksen ratkaisut toiselle asteelle heikentävät suomalaisten osaamista tulevaisuudessa. Koulutuksesta leikataan nyt kaikilla asteilla. SOOL näkee näin mittavilla säästöillä vain surullisia seurauksia.


Lisää aiheesta

18.11.2024

Raha ei tee onnelliseksi, mutta…

Kaikki mittarit kertovat karua kieltä opiskelijoiden toimeentulosta ja velkaantumisesta.

18.11.2024

Töissä opintojen ohella: Tasapainoilua arkihaasteiden pyörteissä

Moni opeopiskelija työskentelee opintojensa ohella erilaisissa osa-aikaisissa tehtävissä. Syitä on monenlaisia, mutta tärkein niistä on raha. Suomen hallituksen toimet puskevat opiskelijoita entistä enemmän työpaikoille ensisijaisen opiskelun ohella, mikä saattaa kuormittaa jo ennestään uupuneita opiskelijoita.

14.11.2024

Opettajankoulutus tarvitsee päivityksen: S2-taidot välttämättömiä tasa-arvon toteutumiselle

Opettajankoulutuksessa ei tällä hetkellä tarjota riittäviä valmiuksia suomi toisena kielenä -oppilaiden tukemiseen ja suomen kielen opettamiseen, vaikka S2-oppilaiden määrä perusopetuksessa kasvaa jatkuvasti. Jotta opettajat voivat aidosti tukea oppilaidensa koulutuspolkua ja sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan, heillä on oltava riittävät valmiudet tukea kielenoppimista osana kaikkea opetusta.

14.10.2024

Jäsenyhdistyskysely 2024

Kyselyn tarkoituksena on kerätä jäsenyhdistyksiltä palautetta sekä kehitysehdotuksia SOOLin toimintaan liittyen. Vastausaikaa on 24.11. asti.

8.10.2024

Opettajarekisteri nyt – turvallisuus ja opettajan profession arvostus ei voi jäädä vain puheeksi

Opettajaopiskelijat eivät halua, että opettajan tutkinnon arvoa heikennetään antamalla olettaa opettajan profession olevan kenen tahansa hoidettavissa. Opettajarekisterin luominen ja opettajan ammattinimikkeen suojaaminen toisivat turvaa sijaisuustilanteeseen ja opettajaksi opiskelevan tulevaisuuden työllisyystilanteeseen.

Jaa sivu somessa

Tweet