24.8.2021

Opeopiskelijat tulee rokottaa ennen harjoitteluita

SOOL on huolissaan opettajankoulutuksen kontaktiopetuksen ja lähiharjoitteluiden määrän olemattomuudesta ja sen vaikutuksesta opeopiskelijoiden osaamiseen sekä jaksamiseen. Ratkaisu ongelmaan löytyy koronavirusrokotteesta.

KANNANOTTO

Etäopetusta on kestänyt lähes kolme lukukautta eikä loppua vieläkään näy. Opettajaopinnoissa kontaktiopetus on äärimmäisen tärkeää, sillä ihmisten kohtaaminen, vertaistuki ja vuorovaikuttaminen ovat opettajuuden kulmakiviä. SOOLin Tavoitteet opettajankoulutukselle -ohjelma linjaakin, että kontaktiopetuksen määrän tulee olla vähintään 14 tuntia opintopistettä kohti.

Monella opeopiskelijalla syksy alkaa opetusharjoittelulla, joihin on osallistuttava, mikäli haluaa valmistua määräajassa. Opetusharjoitteluita on pidetty sekä täysin etänä että hybridimallisina, mutta kumpikaan näistä ei korvaa nykyisiä lähiharjoitteluita.

Opetusharjoittelut eivät voi jatkua enää etänä, mutta läsnäolo vaarantaa opeopiskelijoiden terveysturvallisuuden. Opeopiskelijoiden turvallisuuden takaamiseksi jokaisen opeopiskelijan tulee saada mahdollisuus täydentävään koronavirusrokotteeseen ennen opetusharjoitteluaan. Opeopiskelijoiden rokottaminen suojelee opiskelijan lisäksi myös oppijoita sekä koko koulun henkilökuntaa.

Joissain kunnissa, kuten Lohjalla ja Vantaalla, opettajille on järjestetty pop-up -rokotuspäiviä. SOOL näkee ratkaisun tässä. Esimerkiksi korkeakoulut voisivat yhteistyössä kunnan kanssa järjestää kampuksille pop-up -rokotuspisteitä, joka mahdollistaisi yhdenvertaisen rokotemahdollisuuden jokaiselle opeopiskelijalle asuinpaikkakuntaa katsomatta. Rokotteen ottamisesta ei voi opiskelijalle antaa sopimatonta poissaoloa.

Opiskelijoiden mielenterveys ja jaksaminen ovat olleet koetuksella niin pitkään, että asia täytyy vihdoin ottaa vakavasti.


Lisää aiheesta

18.11.2024

Harjoittelusta kokonaisvaltaista asiantuntijuutta

Asiantuntijaharjoittelut ovat opettajankoulutuksissa yhä harvinaisuus. Onneksemme SOOLin tavoitteena on, että sellainen tulisi mahdollistaa jokaiselle opettajaksi opiskelevalle.

18.11.2024

Raha ei tee onnelliseksi, mutta…

Kaikki mittarit kertovat karua kieltä opiskelijoiden toimeentulosta ja velkaantumisesta.

14.11.2024

Opettajankoulutus tarvitsee päivityksen: S2-taidot välttämättömiä tasa-arvon toteutumiselle

Opettajankoulutuksessa ei tällä hetkellä tarjota riittäviä valmiuksia suomi toisena kielenä -oppilaiden tukemiseen ja suomen kielen opettamiseen, vaikka S2-oppilaiden määrä perusopetuksessa kasvaa jatkuvasti. Jotta opettajat voivat aidosti tukea oppilaidensa koulutuspolkua ja sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan, heillä on oltava riittävät valmiudet tukea kielenoppimista osana kaikkea opetusta.

14.10.2024

Jäsenyhdistyskysely 2024

Kyselyn tarkoituksena on kerätä jäsenyhdistyksiltä palautetta sekä kehitysehdotuksia SOOLin toimintaan liittyen. Vastausaikaa on 24.11. asti.

8.10.2024

Opettajarekisteri nyt – turvallisuus ja opettajan profession arvostus ei voi jäädä vain puheeksi

Opettajaopiskelijat eivät halua, että opettajan tutkinnon arvoa heikennetään antamalla olettaa opettajan profession olevan kenen tahansa hoidettavissa. Opettajarekisterin luominen ja opettajan ammattinimikkeen suojaaminen toisivat turvaa sijaisuustilanteeseen ja opettajaksi opiskelevan tulevaisuuden työllisyystilanteeseen.

Jaa sivu somessa

Tweet