19.9.2022

Laadukas opettajankoulutus vaatii kohdennettua rahoitusta

Laadukasta opettajankoulutusta ei ole ilman riittäviä ja kohdennettuja resursseja. Opettajankoulutukseen panostaminen on SOOLin mukaan yksi olennaisimmista ratkaisuista opettajapulaan.

KANNANOTTO

Laadukas opettajankoulutus takaa suomalaisen yhteiskunnan kestävän tulevaisuuden sekä osaavat tulevaisuuden tekijät. Opettajankoulutuksen sisäänottomäärien kasvaessa jatkuvasti on taattava tulevien opettajien asianmukaiset tiedot ja taidot työelämään. Tämä kaikki vaatii rahaa, jota hallitus ei myöntänyt budjettiriihessä. 

– Laadukasta opettajankoulutusta ei ole ilman riittäviä ja kohdennettuja resursseja. Siinä missä laatu sanana tuntuu poliittisessa keskustelussa epämääräiseltä käsitteeltä, on se meille opiskelijoille arjessa kurssien kohtuullisia ryhmäkokoja, mahdollisuutta yksilölliseen palautteeseen sekä ammatillisesti kehittäviä opetusharjoitteluita, muistuttaa SOOLin puheenjohtaja Hanna Rahkonen.

Mikäli opinnot eivät tarjoa opiskelijoille yhdenvertaisia mahdollisuuksia kartuttaa omaa tietotaitoaan ja kasvaa opettajuuteen, jäävät opiskelijat herkemmin välivuosille, katoavat työkentille suorittamatta tutkintoa loppuun tai jopa pudottautuvat opinnoista ja alalta kokonaan.

Opetus- ja kasvatusalan kehitystä seuratessa on tiedostettava, että laaja-alainen opettajapula ei ole enää kaukainen, vaan todellinen ja lähestyvä kauhukuva. Erityisesti varhaiskasvatuksen kentällä opettajapula on jo liian pitkällä, vaikka opettajapulan synkkä pilvi varjostaakin yhtäläisesti jokaista opettajaryhmää.

Laadukas opettajankoulutus houkuttelee hakeutumaan alalle, lisää alalla pysymistä sekä tukee valmistuvien määrän kasvua. Keinoja opettajapulan paikkaamiseen on useita, joista opettajankoulutukseen panostaminen on siis yksi olennaisimmista ratkaisuista.


Lisää aiheesta

17.3.2025

Rahoituksen pitää turvata tulevaisuutta, ei tilastoja

Opettajankoulutusta tarjoavat korkeakoulut leikkaavat jatkuvasti opetushenkilöstöstä sekä opetustiloista. Se voi pahimmillaan johtaa ammatilliseen osaamattomuuteen. Opettajankoulutuksen täytyy tuottaa osaavia, motivoituneita ja työelämässä kestäviä ammattilaisia, ei vain tutkintoja tilastojen täytteeksi.

17.2.2025

Vetovoimaisen opettajankoulutuksen asialla

Oslossa pidetyssä Pohjoismaiden opeopiskelijoiden vuotuisessa Studerandeforum-tapaamisessa keskusteltiin opettajankoulutuksesta eri maissa, liittojen rakenteista ja järjestäytymisestä sekä tulevan ammattimme veto- ja pitovoimasta.

17.2.2025

Koulutusvaalit – kevään tärkein juttu

Kunnissa päätetään suurista koulutus- ja sivistyspalveluiden linjoista sekä rahankäytöstä, mikä tekee kuntavaaleista opeopiskelijoille erityisen merkittävän paikan vaikuttaa. Kolme opettajataustaista konkariehdokasta esittäytyy tässä jutussa ja kertoo, kuinka he ovat päätyneet kunta- ja aluepolitiikkaan vaikuttamaan. Ehdokkaat paljastavat myös mitkä aiheet nousevat heistä erityisen merkittäviksi näissä vaaleissa.

13.2.2025

SOOLin kunta- ja aluevaalitavoitteet: "Laadukas opetus – hyvinvoiva tulevaisuus"

SOOLin kunta- ja aluevaalitavoitteissa nousee esille neljä kärkiteemaa: opettajien hyvinvointi, opetustoimen resurssit, oppilaiden osallisuus ja yhdenvertaisuus sekä kouluyhteisön hyvinvointi. Etenkin kuntavaalit ovat tulevan työelämän kannalta opeopiskelijoille merkittävä paikka vaikuttaa.

10.2.2025

Turvallinen opiskelijayhteisö on meidän kaikkien vastuulla

SOOL ja sen jäsenyhdistykset opettajankoulutuspaikkakunnilla kehottavat kaikkia opiskeljayhteisön jäseniä käyttäytymään kunnioittavasti ja puuttumaan kiusaamiseen.

Jaa sivu somessa

Tweet