15.9.2014

Koulutusverkko on uhattuna

SOOL ei hyväksy opetus- ja kulttuuriministeriön suunnitelmia, joissa toisen asteen oppilaitosverkkoa karsitaan ja resursseja leikataan rajusti vuoden 2017 loppuun mennessä. Uudistuksilla on kielteisiä vaikutuksia sekä opettajille että lukiolaisille ja ammattikoululaisille.

KANNANOTTO

Suomen opettajaksi opiskelevien liitto SOOL ry on huolestunut koulutuksen maantieteellisestä tasa-arvosta tulevaisuudessa. SOOL ei voi hyväksyä opetus- ja kulttuuriministeriön suunnitelmia, joissa toisen asteen oppilaitosverkkoa karsitaan ja resursseja leikataan rajusti vuoden 2017 loppuun mennessä. Lukiot ja ammatilliset oppilaitokset tulee säilyttää nuorten kansalaisten lähipalveluina maanlaajuisesti.

Tulevat opettajat ovat huolissaan käynnissä olevan toisen asteen rakenneuudistuksen vaikutuksista opettajien työhön ja työoloihin. Suunnitelmien mukaan alueellisesti toimisi jatkossa vain yksi koulutuksen järjestäjä. Näin opettajan työ voi tulevaisuudessa tarkoittaa toimimista useissa eri toimipisteissä, jolloin työ on entistäkin stressaavampaa ja tiiviit työyhteisöt luhistuvat. Lisäksi opettajien mahdollisuudet olla läsnä ja tukea nuoria heikentyvät huomattavasti.

– Tämän kaltaiset työolot eivät houkuttele päteviä nuoria opettajia. Erityisesti Pohjois- ja Itä-Suomen osalta olemme huolissamme koulutusverkon tulevaisuudesta sekä pätevien opettajien riittämisestä alueilla. Pätevät opettajat takaavat laadukkaan koulutuksen, SOOLin puheenjohtaja Maiju Laurila huomauttaa.

SOOL painottaa nuorten oppijoiden ja heidän elämäntilanteensa huomioimista päätöksenteossa. Koulutusverkon supistaminen edistää koulutuksellista ja sosiaalista syrjäytymistä. Pakko hakeutua vieraalle opiskelupaikkakunnalle voi olla monelle 15-vuotiaalle syy jättäytyä kokonaan koulutuksen ulkopuolelle. Suurissa oppilaitoksissa ei voida havaita ja ennaltaehkäistä syrjäytymistä eikä puuttua siihen yhtä tehokkaasti kuin pienemmissä yksiköissä.

Koulutusverkkouudistus enteilee paluuta 1950-luvun oppikouluaikaan. Tähänkö suuntaan koulutuksen halutaan menevän?

Tausta: Toisen asteen ja sivistystyön rakenteellinen uudistaminen on meneillään. Järjestäjäverkkoa koskeva uudistus tulee voimaan 1.1.2017.
Lisätietoja opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta


Lisää aiheesta

17.3.2025

Rahoituksen pitää turvata tulevaisuutta, ei tilastoja

Opettajankoulutusta tarjoavat korkeakoulut leikkaavat jatkuvasti opetushenkilöstöstä sekä opetustiloista. Se voi pahimmillaan johtaa ammatilliseen osaamattomuuteen. Opettajankoulutuksen täytyy tuottaa osaavia, motivoituneita ja työelämässä kestäviä ammattilaisia, ei vain tutkintoja tilastojen täytteeksi.

17.2.2025

Koulutusvaalit – kevään tärkein juttu

Kunnissa päätetään suurista koulutus- ja sivistyspalveluiden linjoista sekä rahankäytöstä, mikä tekee kuntavaaleista opeopiskelijoille erityisen merkittävän paikan vaikuttaa. Kolme opettajataustaista konkariehdokasta esittäytyy tässä jutussa ja kertoo, kuinka he ovat päätyneet kunta- ja aluepolitiikkaan vaikuttamaan. Ehdokkaat paljastavat myös mitkä aiheet nousevat heistä erityisen merkittäviksi näissä vaaleissa.

17.2.2025

Kännykkälaki yhteisenä työvälineenä

Aikaa ja energiaa kohdistuu kohtuuttomissa määrin digilaitteiden ja niiden käytön vahtaamiseen. Nuoret itsekin ahdistuvat koukuttavasta somesta ja rappeutuvasta keskittymiskyvystä.

17.2.2025

Kesälukiokokemus koukuttaa opettajia

Kesälukioseura yhteistyökumppaneineen järjestää vuosittain noin 20 kesälukiota eri puolilla Suomea, etänä ja myös ulkomailla. Kesälukioista löytyy mielenkiintoisia, mukaansatempaavia ja jopa maailmankuvaa avartavia työ- ja harjoittelumahdollisuuksia myös eri opetusalojen opiskelijoille.

17.2.2025

Opintojen ohella tehty työ voi myös tukea opettajuutta

Opiskelijoiden taloustilanteen heikentyessä yhä useampi päätyy tekemään töitä opintojen ohella.

Jaa sivu somessa

Tweet