15.9.2014

Koulutusverkko on uhattuna

SOOL ei hyväksy opetus- ja kulttuuriministeriön suunnitelmia, joissa toisen asteen oppilaitosverkkoa karsitaan ja resursseja leikataan rajusti vuoden 2017 loppuun mennessä. Uudistuksilla on kielteisiä vaikutuksia sekä opettajille että lukiolaisille ja ammattikoululaisille.

KANNANOTTO

Suomen opettajaksi opiskelevien liitto SOOL ry on huolestunut koulutuksen maantieteellisestä tasa-arvosta tulevaisuudessa. SOOL ei voi hyväksyä opetus- ja kulttuuriministeriön suunnitelmia, joissa toisen asteen oppilaitosverkkoa karsitaan ja resursseja leikataan rajusti vuoden 2017 loppuun mennessä. Lukiot ja ammatilliset oppilaitokset tulee säilyttää nuorten kansalaisten lähipalveluina maanlaajuisesti.

Tulevat opettajat ovat huolissaan käynnissä olevan toisen asteen rakenneuudistuksen vaikutuksista opettajien työhön ja työoloihin. Suunnitelmien mukaan alueellisesti toimisi jatkossa vain yksi koulutuksen järjestäjä. Näin opettajan työ voi tulevaisuudessa tarkoittaa toimimista useissa eri toimipisteissä, jolloin työ on entistäkin stressaavampaa ja tiiviit työyhteisöt luhistuvat. Lisäksi opettajien mahdollisuudet olla läsnä ja tukea nuoria heikentyvät huomattavasti.

– Tämän kaltaiset työolot eivät houkuttele päteviä nuoria opettajia. Erityisesti Pohjois- ja Itä-Suomen osalta olemme huolissamme koulutusverkon tulevaisuudesta sekä pätevien opettajien riittämisestä alueilla. Pätevät opettajat takaavat laadukkaan koulutuksen, SOOLin puheenjohtaja Maiju Laurila huomauttaa.

SOOL painottaa nuorten oppijoiden ja heidän elämäntilanteensa huomioimista päätöksenteossa. Koulutusverkon supistaminen edistää koulutuksellista ja sosiaalista syrjäytymistä. Pakko hakeutua vieraalle opiskelupaikkakunnalle voi olla monelle 15-vuotiaalle syy jättäytyä kokonaan koulutuksen ulkopuolelle. Suurissa oppilaitoksissa ei voida havaita ja ennaltaehkäistä syrjäytymistä eikä puuttua siihen yhtä tehokkaasti kuin pienemmissä yksiköissä.

Koulutusverkkouudistus enteilee paluuta 1950-luvun oppikouluaikaan. Tähänkö suuntaan koulutuksen halutaan menevän?

Tausta: Toisen asteen ja sivistystyön rakenteellinen uudistaminen on meneillään. Järjestäjäverkkoa koskeva uudistus tulee voimaan 1.1.2017.
Lisätietoja opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta


Lisää aiheesta

18.11.2024

Raha ei tee onnelliseksi, mutta…

Kaikki mittarit kertovat karua kieltä opiskelijoiden toimeentulosta ja velkaantumisesta.

18.11.2024

Töissä opintojen ohella: Tasapainoilua arkihaasteiden pyörteissä

Moni opeopiskelija työskentelee opintojensa ohella erilaisissa osa-aikaisissa tehtävissä. Syitä on monenlaisia, mutta tärkein niistä on raha. Suomen hallituksen toimet puskevat opiskelijoita entistä enemmän työpaikoille ensisijaisen opiskelun ohella, mikä saattaa kuormittaa jo ennestään uupuneita opiskelijoita.

18.11.2024

Tekoäly ruokkii kouluissa luovuutta – Opetushallitus linjaa tekoälyn osaksi sivistystä

Luokanopettaja Helmiina Luoma hyödyntää tekoälyä monipuolisesti opetuksen tukena. Kuudesluokkalaiset ovat innostuneet käyttämään tekoälyä hyödykseen.

14.11.2024

Opettajankoulutus tarvitsee päivityksen: S2-taidot välttämättömiä tasa-arvon toteutumiselle

Opettajankoulutuksessa ei tällä hetkellä tarjota riittäviä valmiuksia suomi toisena kielenä -oppilaiden tukemiseen ja suomen kielen opettamiseen, vaikka S2-oppilaiden määrä perusopetuksessa kasvaa jatkuvasti. Jotta opettajat voivat aidosti tukea oppilaidensa koulutuspolkua ja sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan, heillä on oltava riittävät valmiudet tukea kielenoppimista osana kaikkea opetusta.

14.10.2024

Jäsenyhdistyskysely 2024

Kyselyn tarkoituksena on kerätä jäsenyhdistyksiltä palautetta sekä kehitysehdotuksia SOOLin toimintaan liittyen. Vastausaikaa on 24.11. asti.

Jaa sivu somessa

Tweet