Antirasistisen kehityskeskustelun aika
Rasismi on ollut tabu suomalaisessa yhteiskunnassa ja on huolestuttavaa, että laajamittainen rasismikeskustelu sai alkunsa valtioneuvostoon kuuluvien teoista ja kommenteista. Keskustelun tulee johtaa antirasistiseen aktivoitumiseen sekä muutoksiin, jotka ovat muutakin kuin tyhjiä sanoja, anteeksipyyntöjä ja lupauksia.
KANNANOTTO
Valtakunnallinen koulurauha julistetaan aina lukuvuoden alussa. Tänä vuonna julistuksen teemaksi oppilaat valitsivat ”erilaisuus on rikkaus”.
Koulurauhan julistuksesta, kuten monesta muustakin lasten ja nuorten toiminnasta, voidaan huomata kyky ennakkoluulottomaan ja vastaanottavaiseen kohtaamiseen. Tämä kyky vaikuttaa puuttuvan monilta toimijoilta ympärillämme – aikuisilla on kuitenkin vastuu esimerkillisestä käyttäytymisestä. On huolestuttavaa, että laajamittainen rasismikeskustelu sai alkunsa Suomen valtioneuvostoon kuuluvien teoista ja kommenteista.
Tutkimusten valossa voidaan huomata Suomen olleen pitkään Euroopan rasistisimpia maita. Aihe on ollut eräänlainen tabu suomalaisessa yhteiskunnassa, mutta viime ajat ovat muuttaneet keskustelukulttuuria. Ongelma yhteiskunnassamme on vihdoin nostettu laajemmalla mittakaavalla keskusteluun, mikä toivottavasti johtaa antirasistiseen aktivoitumiseen sekä muutoksiin. Muutoksen on oltava muutakin kuin tyhjiä sanoja, anteeksipyyntöjä ja lupauksia.
Me kasvatus-, koulutus- ja tutkimusalalla luomme pohjaa yhteiskunnalliselle keskustelulle. Tehtävänämme on rakentaa tulevaisuutta, joka on sivistynyt ja yhdenvertainen. Tämä tehtävä ei kuitenkaan pääse etenemään, jos ympäristö on vihamielinen ja ulkopuolelle sulkeva. Suomen perustuslakiin on kirjattu jokaisen yksilön oikeus yhdenvertaiseen kohteluun, ja vastuu sen toteutumisesta kuuluu meille kaikille.
Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto tuomitsee kaikenlaisen rasismin ja syrjinnän. On järkyttävää seurata, kuinka maamme ylin johto ylläpitää syrjiviä rakenteita ja näin antaa hyväksynnän rasismin säilymiselle yhteiskunnassamme. Yhdenvertainen yhteiskunta on kasvun, kehityksen ja hyvinvoinnin edellytys.