8.3.2023

Ammatilliselle koulutukselle sen ansaitsema arvo

Ammattikoulut tulee tunnustaa tärkeäksi ja arvokkaaksi osaksi koulutusjärjestelmää. Myös opettajankoulutukseen tarvitaan jatkossa opiskelijoita ammatillisen koulutusväylän kautta, koska monenlaiset oppijat tarvitsevat monenlaisia opettajia.

KANNANOTTO

Ammatillinen koulutus on tärkeä osa suomalaista koulutusjärjestelmää, mutta sen imago on kärsinyt erinäisistä syistä. Tuoreessa Osku ry:n tuottamassa AMIS 2022 -tutkimuksessa todetaan, että ammatilliset opiskelijat kokevat olevansa liian tyhmiä hakeakseen korkeakouluun valmistumisen jälkeen. Tämä on vaikuttanut myös ammatillisen opettajankoulutuksen sisäänottomääriin.

Ammattikoulut tulee tunnustaa tärkeäksi ja arvokkaaksi osaksi koulutusjärjestelmää. Ammattikoulutus on arvokasta – on kyseessä sitten viimeiset opinnot ennen työelämää tai koulutus yhtenä osana pidempää opintopolkua. Ammattikoulutus on varmistamassa, että työntekijän osaaminen ja yleissivistys ovat kunnossa.

Suomen koulutuspoliittisella kentällä tahtotilana on, että puolet väestöstä on korkeakoulutettuja vuonna 2030. Jotta tavoite toteutuu, tulee korkeakouluihin hakeutua monenlaisia koulutuspolkuja pitkin, eli myös ammattikoulusta. Erityisesti opettajankoulutus tarvitsee kaikille opetus-, kasvatus- ja tutkimusaloille monenlaisia opiskelijoita, koska monenlaiset oppijat tarvitsevat monenlaisia opettajia.

Eduskuntavaalien alla on tärkeää puhua ammatillisen koulutuksen rahoituksesta. Ammatillisen koulutuspolun rahoitus on jo pitkään ollut matala, vaikkakin taloudellista kasvua on tapahtunut vuoden 2017 pohjanoteerauksen jälkeen. Silti rahoituskuopan pitkäaikaiset vaikutukset näkyvät muun muassa madaltuneena opiskelumotivaationa ja opiskelijoiden pahoinvointina, joka heijastuu heti kentän imagoon.

Rahoituksen lisääminen parantaisi tätä imagoa sekä ammattikoulutuksen houkuttelevuutta. Rahoituksella voitaisiin muun muassa saada oppimisen tuki kuntoon sekä lisää kontaktitunteja, jolloin opettajat pääsevät kohtaamaan ja tukemaan oppijoita eli osaaminen taattaisiin.

Ammatillinen koulutus lienee tällä hetkellä nopeimmin kehittyvä koulutuspolku Suomessa, minkä takia tulevaisuuden ammatillisten opettajien kysyntä kasvaa entisestään. Siksi tulee panostaa sekä ammatilliseen opettajankoulutukseen että heidän työkenttäänsä, koska sieltä kasvaa asiantuntevia ammattilaisia monenlaisiin työtehtäviin ja urapolkuihin.


Lisää aiheesta

18.11.2024

Koulu kaiken ratkaisuna

Korkeakoulujen autonomia suojaa opettajankoulutuksen kehitystä esimerkiksi poliittisilta erimielisyyksiltä.

14.11.2024

Opettajankoulutus tarvitsee päivityksen: S2-taidot välttämättömiä tasa-arvon toteutumiselle

Opettajankoulutuksessa ei tällä hetkellä tarjota riittäviä valmiuksia suomi toisena kielenä -oppilaiden tukemiseen ja suomen kielen opettamiseen, vaikka S2-oppilaiden määrä perusopetuksessa kasvaa jatkuvasti. Jotta opettajat voivat aidosti tukea oppilaidensa koulutuspolkua ja sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan, heillä on oltava riittävät valmiudet tukea kielenoppimista osana kaikkea opetusta.

8.10.2024

Opettajarekisteri nyt – turvallisuus ja opettajan profession arvostus ei voi jäädä vain puheeksi

Opettajaopiskelijat eivät halua, että opettajan tutkinnon arvoa heikennetään antamalla olettaa opettajan profession olevan kenen tahansa hoidettavissa. Opettajarekisterin luominen ja opettajan ammattinimikkeen suojaaminen toisivat turvaa sijaisuustilanteeseen ja opettajaksi opiskelevan tulevaisuuden työllisyystilanteeseen.

23.9.2024

Tärkeää tulevaisuuden työtä

MIRA LAURINANTTI | Blogi

27.8.2024

Vuoden harjoittelunohjaaja Pasi Sorjonen: Ei voi olla aidosti läsnä ellei kasva omaksi itsekseen

Helsingissä Viikin normaalikoulussa erityisopetuksen lehtorina toimiva Pasi Sorjonen on Vuoden harjoittelunohjaaja 2024. Opetusharjoittelijoiden mukaan hän kohtaa oppilaansa lämmöllä ja harjoittelijansa kollegoina. Pasi luo ympärilleen turvallisen tilan ja ympäristön missä kohdata, oppia, kokeilla ja epäonnistua. SOOL teki valinnan jäsenistöltä saatujen ehdotusten perusteella.

Jaa sivu somessa

Tweet