14.4.2023

Parannus määräaikaisten opettajien lomakorvaukseen on askel oikeaan suuntaan

SOOL on erittäin tyytyväinen OAJ:n neuvottelemaan parannukseen, joka korottaa määräaikaisten opettajien lomakorvauksia. Seuraavaksi on aika saada muutos varsinkin vastavalmistuneita opettajia koskettavaan kesätyöttömyyteen.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ on saanut neuvoteltua merkittävän parannuksen määräaikaisten opettajien lomapäiväkorvauksiin. Elokuusta 2023 alkaen määräaikaisena työskentelevä opettaja saa jokaisesta täydestä lomanmääräytymiskuukaudesta 2,8 lomapäivän palkan. Lomapäiväkorvauksen määrä nousee siis 20 päivästä 28 päivään, jos opettaja työskentelee koko lukuvuoden työkauden työajan.

Tämä tarkoittaa noin 40 prosentin parannusta menetetystä kesäkeskeytysajan palkasta maksettavaan korvaukseen. SOOL on erittäin iloinen neuvottelutuloksesta työuran alussa olevien opettajien osalta. Kesäajan työllisyys ja toimeentulo huolestuttavat opeopiskelijoita sekä vastavalmistuneita, joten tuore neuvottelutulos on ehdottomasti askel oikeaan suuntaan. Seuraavaksi on aika saada muutos kesätyöttömyyteen!

Monet opettajat työskentelevät ensimmäisinä työvuosinaan määräaikaisissa työsuhteissa, jotkut opettajat pidempäänkin. Tästä syntyy tilanne, jossa monet määräaikaiset opettajat ovat kesätyöttömiä, sillä opettajiin ei sovelleta vuosilomalakia. Tilanne on ollut kohtuuton jo pitkään, etenkin työuransa alussa oleville opettajille. Ensimmäiset työvuodet ovat usein erityisen kuormittavia, kun omaa opettajuutta rakennetaan yhteistyössä työyhteisön kanssa. Kesätyöttömyys myös altistaa työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen heikkenemiselle.

Mikäli kunta hakee säästöä sillä, ettei maksa määräaikaiselle opettajalle kesäloman palkkaa, voi säästö osoittautua kannattamattomaksi. Kelpoisten sijaisopettajien saaminen ei tällä hetkellä ole erityisen helppoa kunnille, eivätkä tällaiset ratkaisut edesauta tilannetta. Määräaikaisilla opettajilla on oikeus lomaan ja taloudelliseen yhdenvertaisuuteen samasta tehdystä työstä siinä missä vakituisessa työsuhteessa olevilla opettajillakin.

Opetusalalla oman alan työmahdollisuudet ovat kesällä lähes olemattomat. Kesätyöttömyyden ongelmat voivat korostua muun muassa vähävaraisuuden ja kokovuotisen työputken muodossa. Määräaikaiselle opettajalle kesätyöttömyys voi näyttäytyä pitkin vuotta koettuna taloudellisena rasitteena sekä useamman eri työpaikan välillä pallotteluna ilman todellista lomaa vuoden aikana.


Lisää aiheesta

17.2.2025

Vetovoimaisen opettajankoulutuksen asialla

Oslossa pidetyssä Pohjoismaiden opeopiskelijoiden vuotuisessa Studerandeforum-tapaamisessa keskusteltiin opettajankoulutuksesta eri maissa, liittojen rakenteista ja järjestäytymisestä sekä tulevan ammattimme veto- ja pitovoimasta.

17.2.2025

Koulutusvaalit – kevään tärkein juttu

Kunnissa päätetään suurista koulutus- ja sivistyspalveluiden linjoista sekä rahankäytöstä, mikä tekee kuntavaaleista opeopiskelijoille erityisen merkittävän paikan vaikuttaa. Kolme opettajataustaista konkariehdokasta esittäytyy tässä jutussa ja kertoo, kuinka he ovat päätyneet kunta- ja tai aluepolitiikkaan vaikuttamaan. Ehdokkaat paljastavat myös mitkä aiheet nousevat heistä erityisen merkittäviksi näissä vaaleissa.

17.2.2025

Opintojen ohella tehty työ voi myös tukea opettajuutta

Opiskelijoiden taloustilanteen heikentyessä yhä useampi päätyy tekemään töitä opintojen ohella.

17.2.2025

Riittävän hyvä työnhakuun – Parhaat vinkit työnhakijalle

Työnhaku on haastava taitolaji ja tästä jutusta saat kevään parhaat vinkit siihen!

13.2.2025

SOOLin kunta- ja aluevaalitavoitteet: "Laadukas opetus – hyvinvoiva tulevaisuus"

SOOLin kunta- ja aluevaalitavoitteissa nousee esille neljä kärkiteemaa: opettajien hyvinvointi, opetustoimen resurssit, oppilaiden osallisuus ja yhdenvertaisuus sekä kouluyhteisön hyvinvointi. Etenkin kuntavaalit ovat tulevan työelämän kannalta opeopiskelijoille merkittävä paikka vaikuttaa.

Jaa sivu somessa

Tweet