7.6.2018

Opettajankoulutuksen soveltuvuuskokeet säilyvät

Vuodesta 2020 alkaen opettajankoulutuksen soveltuvuuskokeeseen voi päästä suoraan ylioppilastutkintotodistuksen perusteella. SOOL on mukana kehittämässä yhtenäisempiä soveltuvuuskokeita kaikkiin koulutusyksikköihin.

Kahden vuoden päästä valtaosa uusista opiskelijoista pääsee sisään yliopistoihin pelkän ylioppilastodistuksen perusteella ja yliopistot ovat nyt julkaisseet kriteereitään, miten ylioppilastodistuksia arvotetaan tulevissa opiskelijavalinnoissa.

Kasvatustieteellisellä alalla 60 prosenttia opiskelijoista kutsutaan jatkossa soveltuvuuskokeeseen suoraan ylioppilastutkinnon perusteella. Arvosanoista painotetaan erityisesti matematiikkaa ja äidinkieltä, yhtä reaaliainetta ja yhtä kieltä. Reaaliaineista parhaiten pisteitä tulee saamaan fysiikasta, historiasta ja uskonnosta/elämänkatsomustiedosta.

SOOLin puheenjohtajan Aleksi Vehmassalon mukaan raskaiden pääsykokeiden keventyminen on varmasti monelle tervetullutta.

– Opettajankoulutuksessa on kuitenkin erittäin tärkeää säilyttää soveltuvuuskokeet kaikille, sekä monipuoliset väylät päästä opiskelemaan. Menestys ylioppilaskirjoituksissa on hyvä tunnustaa, mutta samalla tiedostaa, että osaamisen ja motivaation voi osoittaa myös muuta kautta.

SOOL jatkaa vaikutustyötä opiskelijavalintojen kehittämisessä mm. opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa Opettajankoulutuksen valinnat – ennakoivaa tulevaisuustyötä (OVET) -hankkeessa.


Lisää aiheesta

17.3.2025

Rahoituksen pitää turvata tulevaisuutta, ei tilastoja

Opettajankoulutusta tarjoavat korkeakoulut leikkaavat jatkuvasti opetushenkilöstöstä sekä opetustiloista. Se voi pahimmillaan johtaa ammatilliseen osaamattomuuteen. Opettajankoulutuksen täytyy tuottaa osaavia, motivoituneita ja työelämässä kestäviä ammattilaisia, ei vain tutkintoja tilastojen täytteeksi.

13.2.2025

SOOLin kunta- ja aluevaalitavoitteet: "Laadukas opetus – hyvinvoiva tulevaisuus"

SOOLin kunta- ja aluevaalitavoitteissa nousee esille neljä kärkiteemaa: opettajien hyvinvointi, opetustoimen resurssit, oppilaiden osallisuus ja yhdenvertaisuus sekä kouluyhteisön hyvinvointi. Etenkin kuntavaalit ovat tulevan työelämän kannalta opeopiskelijoille merkittävä paikka vaikuttaa.

21.11.2024

Erityisopettajaksi opiskelevien uusi ainejärjestö Unik SOOLin jäsenyhdistykseksi

Uudessa koulutusohjelmassa aloittaneiden opiskelijoiden perustama Tampereen yliopiston erityisopettajaopiskelijat UNIK ry on SOOLin 49. jäsenyhdistys.

18.11.2024

Parikandi – kirous vai siunaus?

Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa siirryttiin keväällä 2024 käytäntöön, jossa kandidaatintutkielma pitää kirjoittaa parin kanssa. Tieto tuli opiskelijoille melko yllättäen ja aiheutti hämmennystä. Mistä parin löytäisi, ja miten yhdistää ajatukset ja taidot tärkeään opinnäytetyöhön toisen kanssa?

18.11.2024

Koulu kaiken ratkaisuna

Korkeakoulujen autonomia suojaa opettajankoulutuksen kehitystä esimerkiksi poliittisilta erimielisyyksiltä.

Jaa sivu somessa

Tweet