21.12.2016

Korkeakoulutettujen työttömyys kääntyi laskuun – mutta ei kasvatustieteissä

Korkeakoulutettujen työttömyys on kääntynyt laskuun viiden vuoden kasvun jälkeen. Kasvatustieteen maistereiden ja lastentarhanopettajien työllisyystilanne kuitenkin huononi edelleen vuoden 2016 aikana.

Työttömien kasvatustieteen maisterien määrä kasvoi kuluvan vuoden marraskuussa 11 prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Lastentarhanopettajia oli työttömänä 3,5 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Tiedot ilmenevät Akavan julkaisemasta työttömyyskatsauksesta, joka perustuu työ- ja elinkeinoministeriön tilastoihin. Katsauksesta ei käy ilmi muiden opettajaryhmien, esimerkiksi aineenopettajien työllisyystilanteen kehitys. Filosofian maisterin tutkinnon suorittaneiden (humanistiset alat) työttömyys väheni kaikkiaan noin prosentilla.

Opettajien Työttömyyskassan julkaisemien tietojen perusteella ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan saajien määrä kasvoi vuosien 2011­–2015 aikana yhteensä jopa 35 prosenttia. Vuonna 2015 työttömyysetuutta sai 11 349 Opettajien Työttömyyskassaan kuuluvaa.

Akavan työttömyyskatsauksen mukaan marraskuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli Suomessa kaikkiaan 307 302, joka on noin kolme prosenttia vähemmän kuin marraskuussa 2015. Korkeakoulutettujen työttömien määrä laski noin puolella prosentilla, ja vastavalmistuneiden osalta jopa noin kymmenellä prosentilla. Heikoin työllisyystilanne on edelleen taidealoilla.

Akavan huolena on nyt pitkäaikaistyöttömyys, jonka kasvulle ei vielä hetkeen ole loppua näkyvissä, kertoo Akavan ekonomisti Heikki Taulu.
 


 


Lisää aiheesta

17.2.2025

Opintojen ohella tehty työ voi myös tukea opettajuutta

Opiskelijoiden taloustilanteen heikentyessä yhä useampi päätyy tekemään töitä opintojen ohella.

17.2.2025

Riittävän hyvä työnhakuun – Parhaat vinkit työnhakijalle

Työnhaku on haastava taitolaji ja tästä jutusta saat kevään parhaat vinkit siihen!

13.2.2025

SOOLin kunta- ja aluevaalitavoitteet: "Laadukas opetus – hyvinvoiva tulevaisuus"

SOOLin kunta- ja aluevaalitavoitteissa nousee esille neljä kärkiteemaa: opettajien hyvinvointi, opetustoimen resurssit, oppilaiden osallisuus ja yhdenvertaisuus sekä kouluyhteisön hyvinvointi. Etenkin kuntavaalit ovat tulevan työelämän kannalta opeopiskelijoille merkittävä paikka vaikuttaa.

18.11.2024

Töissä opintojen ohella: Tasapainoilua arkihaasteiden pyörteissä

Moni opeopiskelija työskentelee opintojensa ohella erilaisissa osa-aikaisissa tehtävissä. Syitä on monenlaisia, mutta tärkein niistä on raha. Suomen hallituksen toimet puskevat opiskelijoita entistä enemmän työpaikoille ensisijaisen opiskelun ohella, mikä saattaa kuormittaa jo ennestään uupuneita opiskelijoita.

8.10.2024

Opettajarekisteri nyt – turvallisuus ja opettajan profession arvostus ei voi jäädä vain puheeksi

Opettajaopiskelijat eivät halua, että opettajan tutkinnon arvoa heikennetään antamalla olettaa opettajan profession olevan kenen tahansa hoidettavissa. Opettajarekisterin luominen ja opettajan ammattinimikkeen suojaaminen toisivat turvaa sijaisuustilanteeseen ja opettajaksi opiskelevan tulevaisuuden työllisyystilanteeseen.

Jaa sivu somessa

Tweet