15.8.2024

Isoja muutoksia työttömyysturvaan – kassaan liittyminen kannattaa silti edelleen

Opettajan uran alussa työsuhteet ovat usein lyhyitä, ja välissä on työttömyysjaksoja. Liittymällä työttömyyskassan jäseneksi voi jo opiskeluaikaisilla työsuhteilla kartuttaa tulevaa työttömyysturvaansa. Tänä vuonna tulee voimaan useita ansiopäivärahan tasoon ja työssäoloehdon kertymiseen liittyviä muutoksia.

Työttömyyskassojen jäsenilleen maksama ansioon suhteutettu työttömyyspäiväraha on huomattavasti Kelan peruspäivärahaa suurempi. SOOLin jäsenet eivät automaattisesti kuulu kassaan mutta SOOLin kautta voi liittyä Opetus ja tiede -työttömyyskassaan, kun saa lyhyenkin omaan opiskelualaan liittyvän palkallisen työsuhteen.

Liittyminen tapahtuu Omat tiedot -sivuilla ja kassan jäsenmaksu tänä vuonna on 4,50 euroa kuukaudessa.

Uutta työssäoloehtoa kertyy vähintään 465 euron kuukausipalkasta

Eduskunnan hyväksymät, ja osin jo voimaan tulleet säästötoimet vaikuttavat monella tavalla työttömyysturvaan. Syyskuun alussa on tulossa voimaan muun muassa työssäoloehdon kertymiseen sekä ansiopäivärahan tasoon vaikuttavia muutoksia.

Työskentelyedellytys vuoteen: Ansiopäivärahaa voi jatkossa saada, kun on kassan jäsenyyden aikana työskennellyt yhteensä vuoden ajan. Tähän asti jo kuuden kuukauden työskentelykertymä on oikeuttanut ansiopäivärahaan.

Työssäoloehto euroistetaan: Euroistaminen tarkoittaa, että riittävää työskentelyä ennen työttömyyttä arvioidaan jatkossa palkan perusteella. Tähän asti päivärahaoikeus on täyttynyt, kun työhistoriaa on kertynyt riittävillä tuntimäärillä kuuden kuukauden verran. Jatkossa työssäoloehtokuukaudeksi luetaan sellainen kalenterikuukausi, jona henkilölle on maksettu palkkaa vähintään 930 euroa.

Jos palkkatulo kalenterikuukauden aikana on vähintään 465 euroa, mutta vähemmän kuin 930 euroa, työssäoloehtokuukaudet voivat kertyä myös puolikkaina kuukausina.

Näistä ja muista muutoksista ja heikennyksistä huolimatta opettajaksi opiskelevien kannattaa monessa tapauksessa edelleenkin liittyä kassaan jo opiskeluaikana, jos opintojen ohella tekee esimerkiksi opettajan sijaisuuksia tai käy muissa palkkatöissä.

Vaikka jatkossa on vaikeampi päästä ansiopäivärahan piiriin, voi osa-aikaista työtä tekevien asemaa helpottaa se, että työssäoloehto alkaa kertyä palkkatulon perusteella työajan sijaan. Parhaassa tapauksessa koko työssäoloehdon voi saada täyteen jo opiskeluaikana. Tällöin oikeus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan alkaa heti valmistumisen jälkeen.



Lisää aiheesta

8.10.2024

Opettajarekisteri nyt – turvallisuus ja opettajan profession arvostus ei voi jäädä vain puheeksi

Opettajaopiskelijat eivät halua, että opettajan tutkinnon arvoa heikennetään antamalla olettaa opettajan profession olevan kenen tahansa hoidettavissa. Opettajarekisterin luominen ja opettajan ammattinimikkeen suojaaminen toisivat turvaa sijaisuustilanteeseen ja opettajaksi opiskelevan tulevaisuuden työllisyystilanteeseen.

24.9.2024

Hallitus leikkaamassa opettajien täydennyskoulutuksesta

Aikuiskoulutustuen lakkauttamisen jälkeen hallituksen budjettiesityksessä vaikeutetaan jatkuvaa oppimista taas erityisen haitallisella tavalla.

19.8.2024

Samasta työstä kuuluu saada sama palkka

Opettajien määräaikaisuuksia koskevat käytänteet ovat epäoikeudenmukaisia eivätkä toimi. Määräaikaiset opettajat eivät pääsääntöisesti ole oikeutettuja kesäloman aikaiseen palkkaan, ja koko kouluvuoden töissä ollut opettaja jää kesän ajaksi työttömäksi.

13.5.2024

Roolin vaihto opiskelijasta opeksi

Korkeakoulutus takaa teoriapohjan, jolle opettajan ammattitaito rakentuu työkokemuksen myötä. Työelämään siirtyessään pääsee mukaan prosesseihin ja tilanteisiin, joita varten ei ole voinut opettajankoulutuksessa harjoitella, mutta joista kuitenkin selviytyy.

13.5.2024

”Tää on nyt ihan vaan tällanen tavallinen tarina”

Opintojen päättymisen kohdalla moni vastavalmistunut opettaja pohtii, mihin suuntaan elämä vie. Omaa jaksamistaan ja arvojaan kannattaa pohtia, mutta töitä voi lähteä rohkeasti hakemaan myös oman mukavuusalueensa ulkopuolelta.

Jaa sivu somessa

Tweet