Rauman kampuksen toiminta tulee turvata nykymuodossaan
Blogi | ENNI KESKI-SAARI
Kirjoittaja opiskelee aineenopettajaksi Turun yliopistossa ja on Opeopiskelija-lehden päätoimittaja sekä SOOLin hallituksen jäsen kaudella 2022–2023.
Turun yliopiston muutosneuvottelut alkoivat jyrinällä, kun Rauman kampuksen oleminen mahdollisten leikkauskohteiden listalla vuoti julkisuuteen. Nyt muutosneuvottelut ovat viime metreillä, ja Rauman kampuksen tulevaisuus nykymuodossaan on vielä epävarmaa. Mitään ei vielä tiedetä kampuksen kohtalosta, sillä päätöksiä ei ole tehty. Saman aikaisesti tämä tarkoittaa myös sitä, että meillä on vielä vähän aikaa vaikuttaa ja tuoda äänemme kuuluviin.
Rauman kampus on 1 200 opeopiskelijan koti. Raumalla voi opiskella varhaiskasvatuksen opettajan, luokanopettajan ja käsityön aineenopettajan tutkinto-ohjelmissa. Kampus tarjoaa opiskelulle upean ympäristön keskellä Rauman sydäntä, pienellä mäellä, jolla on mylly. Tällä mäellä on tunnistettavan puisen myllyn lisäksi historiallisesti ja kulttuurisesti merkittäviä rakennuksia, kuten Suomen viimeinen opetuspuutarha, ainoa harjoittelupäiväkoti Pikkunorssi sekä upea taito- ja taideaineiden opetukselle omistettu Teknika-rakennus.
Idyllisen miljöön lisäksi Rauman kampuksella on oma upea opiskelijakulttuurinsa, joka rakentuu kattojärjestön, kolmen ainejärjestön ja seitsemän harrastejärjestön yhteistoiminnassa.
Rauman kampuksen toiminnan turvaaminen nykymuodossaan nyt ja tulevaisuudessa on tärkeää, sillä pienilläkin toiminnan leikkauksilla voi olla kauaskantoiset seuraukset Rauman kampuksen tulevaisuudelle. Turun yliopiston Rauman kampuksen toiminnan leikkauksilla on todettu olevan laajoja seurauksia niin väestönrakenteellisella, kulttuurisella kuin taloudellisella tasolla. Tästä esimerkkinä toimii Kajaanin opettajankoulutusyksikkö, joka lakkautettiin vuonna 2013, mutta joka tekee paluun lähivuosina alueellisen opettajapulan takia.
Turun yliopiston muutosneuvotteluissa on pöytäkirjojen mukaan ollut erityisesti esillä käsityökasvatuksen eli käsityön aineenopettajalinjan tulevaisuus. Rauman käsityökasvatus kattaa yli 40 prosenttia vuosittaisesta käsityökasvatuksen sisäänotosta Suomessa. Rauman kampuksen Teknika-rakennus antaa huikeat ja monipuoliset puitteet käsityön opettajaksi opiskeleville oman alansa monipuoliseen osaamiseen.
Olisi ajattelematonta hukata Rauman kampuksen resurssit ja niiden merkitys tulevaisuuden käsityönopettajien osaamiselle säästöjen nimissä.
Raumalaiset opeopiskelijat rakastavat opiskella Raumalla. Oma kampus omalla mäellään on idyllinen ja uniikki opiskeluympäristö, johon ei voi olla ihastumatta siellä käydessään. Annetaan mäellä oleville opeopiskelijoille opiskelurauha, ja turvataan Myllymäen tulevaisuus nykyisessä muodossaan.
Tuo äänesi kuuluviin ja käy allekirjoittamassa raumalaisten opeopiskelijoiden adressi Rauman kampuksen tulevaisuuden puolesta.
Ei Myllymäki unohtua saa!
Rauman kampuksen mylly. (Kuva Annika Lind)
Haluaisitko sinä kirjoittaa SOOLin blogiin? Kirjoitusten ei tarvitse myöntäillä SOOLin kantoja tai joitain tiettyjä näkemyksiä, ja julkaisusta päätetään aina tapauskohtaisesti. Lähetä valmis kirjoitus tai tiedustelusi osoitteeseen blogi@sool.fi