Pidä huolta itsestäs
Blogi | LAURA LAHIN
Kirjoittaja opiskelee varhaiskasvatusta Helsingin yliopistossa ja toimii SOOLin varapuheenjohtajana kaudella 2019–2020.
Mahtavaa lukukauden alkua!
Syksyn tullen puhkun aina intoa. Kesä on mennyt ihan muissa jutuissa, vihdoinkin arki alkaa! Jälleen pääsee tapaamaan rakkaita opiskelukavereita ja pääkin on sopivan tyhjä uusien kasvatustieteellisten tietojen ja taitojen vastaanottamiseen. Kalenteri alkaa pikkuhiljaa mukavasti täyttyä (en varmaankaan ole ainoa, joka rakastaa yli kaiken paperikalenterin käyttöä?) mutta ensimmäiset tentit ja deadlinet siintävät vielä kaukana tulevaisuudessa.
Opiskelu on ihanaa. Opiskeluaika on erityislaatuinen ajanjakso elämässä. Varmasti moni muistelee opiskeluaikojaan yhtenä elämän vapaimmista, hauskimmista ja onnellisimmista ajoista.
Ikävä kyllä opiskeluaika ei ole pelkkää autuutta ja vapautta. Heinäkuussa keskusteltiin kiivaasti opiskelijoiden kesälomien tarpeesta tai tarpeettomuudesta. Oli asiasta mitä mieltä tahansa, totta kuitenkin on, että mielenterveysongelmat ovat opiskelijoiden yleisimpiä terveysongelmia, ja uupumuksesta kärsivien opiskelijoiden määrä kasvaa vuosi vuodelta. Yksittäisiä, opiskelijoiden uupumisen takana olevia syitä ei tiedetä, mutta ainakin voimme varmuudella sanoa, että opiskelu ei koko ajan ole helppoa ja kivaa. Opiskelu on työtä.
Voisin lätistä tähän pitkät pätkät hidastamisesta ja armollisuudesta itselle. Kyseiset lätinät ovat toisinaan ihan paikallaan, mutta aina ne eivät paljon lohduta. Olen itse kokenut uupumusta opintojeni aikana pari vuotta sitten. Kun joka päivä itkettää ja väsyttää, oma tekeminen ei tunnu merkitykselliseltä ja sama olotila jatkuu viikkoja, eivät inspiroivat lainaukset vuorimaiseman päällä paljon lohduta. Silloin tarvitsee oikeasti apua. Itse sain apua Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön psykologilta. Voi olla että samaan aikaan arjen kiireet helpottivat, jaksoin liikkua enemmän, tai löysin jotain muuta uutta merkityksellistä tekemistä elämääni, mutta vain neljän käynnin jälkeen olin saanut sekä purettua ahdistusta että ihan konkreettisia työkaluja oman mielenterveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon. Jaksoin taas paremmin.
Pinkit vuorimaisemat lentävine lauseineen ovat kivoja, mutta niiden sijaan päätin kerätä alle muutamia tahoja, joista opiskelija voi saada oikeaa apua silloin, kun oma terveys on koetuksella.
- Tiesitkö, että myös opiskelija voi jäädä sairauslomalle? Jos sairausloma kestää alle kaksi kuukautta, voit nostaa opintotukea normaalisti vaikket saisi opintopisteitä suoritettua. Tällöin voit joutua tekemään selvityksen Kelalle opintojen edistymisestä, jolloin Kelaan täytyy toimittaa lääkärintodistus. Yli kahden kuukauden sairaslomalle kannattaa hakea sairauspäivärahaa, jotteivät opintotukikuukaudet mene hukkaan. Lue lisätietoa sairauslomasta opintojen aikana täältä.
- Lyhyistä poissaoloista kannattaa aina keskustella lehtoreiden kanssa! Vaikka luennoilla olisi läsnäolopakko, voi usein neuvotella läsnäolon korvaamisesta jollain muulla tavalla, mikäli sattuu juuri luennon aikana olemaan kuumeessa sängyn pohjalla. Poissaolot lisäävät luennoitsijoiden työmäärää, joten aina tämä ei onnistu. Usein rohkeasti kysymällä saa kuitenkin selvitettyä monta asiaa.
- Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YHTS auttaa mielenterveyteen liittyvissä asioissa. Apua kannattaa hakea hyvin matalalla kynnyksellä. YTHS:n sivujen mukaan aluksi tehdään hoidontarpeen arviointi, josta ohjataan oikealle taholle (esim. psykologi, sairaanhoitaja tai yleislääkäri). Neuvonta- ja tutkimusjaksolla 1–5 käynnin keskusteluissa arvioidaan, mikä olisi paras hoitomuoto. Toisinaan jo 1–5 kerran tutkimusjakso saattaa olla riittävä apu terveyden ylläpitämisessä. Lisätietoa opiskelijoiden mielenterveysongelmien ehkäisystä ja hoidosta saat täältä. Katso myös YTHS:n sivu uusille opiskelijoille!
- Opintopsykologi auttaa kaikissa opintoihin liittyvissä ongelmissa, esimerkiksi opiskelutaitoihin, ajankäyttöön, jaksamiseen tai jännittämiseen liittyvissä haasteissa. Oman korkeakoulusi palveluista löydät tietoa oppilaitoksen sivuilta (tai vaikkapa googlaamalla opintopsykologi + koulusi nimi). Usein opintopsykologille on jonkin verran jonoa, joten jos koet tarvitsevasi kiireellistä apua, ole yhteydessä YTHS:ään tai julkiseen terveydenhuoltoon.
- Nyyti ry on opiskelijoiden mielenterveyttä edistävä valtakunnallinen ja yleishyödyllinen yhdistys. Nyytin sivuilta löytyy muun muassa chat sekä paljon hyödyllistä tietoa ja linkkejä mielenterveyden ylläpitoon sekä elämän kriititilanteisiin.
Ammattijärjestö OAJ:lla tämä lukuvuosi on työhyvinvoinnin teemavuosi. Mitäpä jos me opeopiskelijat haastamme itsemme, ja teemme tästä opiskeluhyvinvoinnin teemavuoden? Hyvinvointi rakentuu monista asioista. Mihin asioihin voin elämässäni vaikuttaa? Opeopiskelijoilla esimerkiksi harjoittelu on monesti melko stressaavaa aikaa. Varaa silloin kalenterista aikaa myös levolle. Siis oikeasti, varaa aikaa, kirjoita sinne kalenteriin että ”LEPOA”. Jos olet kiireinen, ja tuttu rehtori tai päiväkodin johtaja houkuttelee sijaiseksi, on ihan ok myös kieltäytyä. Saat varmasti valmistuttuasi töitä, vaikket tekisi jokaista tarjottua sijaisuutta. Älä elä ”sitten kun” -elämää edes hyvinvoinnin ja levon kohdalla.
Entä voinko tehdä jotain, jotta tukisin opiskelukavereiden hyvinvointia? Tärkeintä on, ettei ongelmien kanssa jää yksin. Kysytään mitä kuuluu, ja kerrotaan mitä kuuluu.
Pidetään huolta! *tähän se pinkki vuorimaisema*
Antoisaa, innostavaa ja turvallista lukuvuotta kaikille!
Haluaisitko sinä kirjoittaa SOOLin blogiin? Kirjoitusten ei tarvitse myöntäillä SOOLin kantoja tai joitain tiettyjä näkemyksiä, mutta julkaisusta päätetään aina tapauskohtaisesti. Lähetä valmis kirjoitus tai tiedustelusi osoitteeseen blogi@sool.fi