Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta
Opettajan työn vaatimustaso ja laaja-alaisuus eivät voi kasvaa määrättömästi samalla kun koulutuksen järjestämisestä leikataan huomattavasti.
JULIA PETÄJÄ
Soolibooli 3/14 pääkirjoitus
Nuoret opettajat kokevat työssään eniten epäasiallista kohtelua ja kiusaamista. Alle 30-vuotiaista opettajista 20 prosenttia on kokenut kiusaamista, kun taas verrokkina yli 60-vuotiailla määrä on vähentynyt kahteen prosenttiin. Tulokset paljastaa OAJ:n 2013 teettämä työolobarometri, johon vastasi 1 347 opettajaa eri koulutusasteilta ja eri puolilta Suomea. Sama kyselytutkimus väläyttää toistakin karua lukua: Alle 30-vuotiaista opettajista 47 prosenttia kokee itsensä erittäin tai melko usein poikkeuksellisen väsyneeksi.
Nuori opettaja on useimmiten myös työuraansa aloittava uusi opettaja, ja mahdollisesti vieläpä määräaikaisessa työsuhteessa. Uusi työympäristö uusine työtovereineen ja oppijoineen on jo itsessään häkellyttävä, puhumattakaan työn osa-alueista, joihin opettajankoulutus ei ole riittävästi antanut eväitä. Ei siis ole ihme, jos uusi opettaja kokee työssään riittämättömyyttä, eikä selviä työhöntulovaiheesta ilman erityistä tukea ja ohjausta. Työnantajaa tulisikin velvoittaa järjestämään pysyviä rakenteita mentoroinnin eli opettajien vertaistuen mahdollistamiseksi.
Kun koulutuksesta puhutaan, on keskipisteessä usein oppijan hyvinvointi. Hyvä niin, mutta on puhuttava myös opettajien hyvinvoinnista, joka heijastuu väistämättä myös oppijoiden hyvinvointiin. Opettajan työn vaatimustaso ja laaja-alaisuus eivät voi kasvaa määrättömästi samalla kun koulutuksen järjestämisestä leikataan huomattavasti. Mikäli työn kuormittavuuteen ja työhyvinvointiin ei kiinnitetä huomiota, voi opettajan työn vetovoimaisuus kärsiä.
Eduskuntavaalit järjestetään keväällä 2015. Parhaillaan eri puolueet päivittävät poliittisia ohjelmiaan tulevalle kaudelle. On siis paras aika vaikuttaa siihen, miten esimerkiksi uuden opettajan asema tulisi huomioida paremmin päätöksenteossa. SOOLin liittokokous tyrmäsi opettajankoulutukseen kohdistuvat resurssileikkaukset, jotka väistämättä vaikuttavat tulevien opettajien ammattitaitoon. Resurssileikkausten sekä koetun väsymyksen ja epäasiallisen kohtelun valossa tilanne on kestämätön. Vuosi ennen vaaleja on eduskuntaan halajavilla korvat auki kansan suuntaan. On siis aika tarttua tilaisuuteen ja herättää keskustelua yhteiskuntamme arvoista sekä koulutuksen asemasta hyvinvoinnin rakentajana.
Tuen vaalivaikuttamiseen antaa SOOLin liittokokouksen muodostamat eduskuntavaalitavoitteet, joista tullaan tuottamaan materiaalia keskustelunherättelyn tueksi. Lisäksi toimelias liittokokous muun muassa vaikutti tulevan kauden toimintasuunnitelmiin sekä valitsi hallitustoimijat kaudelle 2014–2015. Paljon onnea uusi hallitus! Hallitus on todellinen näköalapaikka koulutuspoliittiseen vaikuttamiseen. Muistakaa soolilaiset olla yhteydessä hallituslaisiin ja viedä heille paikallisia koulutuspoliittisia sekä järjestöllisiä kuulumisianne. Vain tällä tavoin hallitus voi todella olla yhteisellä asialla ja auttaa ainejärjestöjä edunvalvonnassa ja vaikuttamistyössä.
On minun aikani kiittää ja kumartaa syvään. Olen äärimmäisen kiitollinen mahdollisuudestani toimia SOOLin puheenjohtajana ja Sooliboolin päätoimittajana. Ajatuksia ja sanoja on lähetetty tiheästi matkalleen, mutta pian on aikani hieman hiljentyä ja antaa tilaa seuraaville sanansaattajille. Kiitos lukijat ja rentouttavaa kesää!