26.8.2024

Tuella ja ymmärryksellä

Onnea opintopaikasta! Me opeopiskelijat yhdessä muodostamme upean valtakunnallisen verkoston.

MIRA LAURINANTTI
Opeopiskelija 3/24

TÄNÄ SYKSYNÄ korkeakouluissamme aloittaa uusissa opinnoissaan yli 5 000 opettajaksi opiskelevaa. Suuret onnittelut jokaiselle opintopaikan saamisesta, hienosta ja merkittävästä alanvalinnasta ja myös SOOLin piiriin löytämisestä!

Me opeopiskelijat yhdessä muodostamme upean valtakunnallisen verkoston, joka elää mukana opiskelujen niin tyynet kuin myrskyisätkin kaudet antaen tukea, turvaa ja yhteisöllisyyttä.

Soolilaiset ovat moninainen joukko erilaisia opettajaksi opiskelevia, jotka tulevat opintojen pariin monenlaisista taustoista. Moni päätyy tähän pisteeseen välivuosien, alanvaihtojen tai vaikkapa jo vuosien työuran jälkeen. Kampuksilla on myös viime vuosina havaittu yhä useamman siirtyvän suoraan toiselta asteelta korkeakouluun.

PIDENTYNYT OPPIVELVOLLISUUS on hieno asia, joka osoittaa arvostuksemme koulutusta ja yleissivistystä kohtaan. Myös tavoite nostaa koulutustasoa tukee tätä ajatusta ja tähtää osaavaan ja asiantuntevaan tulevaisuuteen. Koulutukseen panostaminen on aina investointi, ja me kasvatuksen ja koulutuksen tulevat ammattilaiset ymmärrämme sen myös parhaiten. 

Olemassa olevat koulutustavoitteet vaativat kuitenkin myös taloudellista panostusta sekä ymmärrystä korkeakoulutuksen luonteesta. Korkeakoulu ei ole suoraviivainen tutkintotehdas, vaan kasvun, sivistyksen ja tutkimuksen mahdollistaja. Osaamistason nousu vaatii riittäviä resursseja koulutukseemme, jotta se todella on toivomamme investointi tulevaisuuteen.

HARMIKSEMME OLEMME kuitenkin joutuneet todistamaan epäjohdonmukaisuutta koulutusuudistusten toteutuksessa. Esimerkiksi aikeet toisen asteen maksuttomuuden rajaamisesta 18 vuoden ikään nostivat epäilyksiä ja kritiikkiä, varsinkin nyt yleisen hintojen nousun ja nuorten mielenterveyskriisin keskellä.

Korkeakoulujen aloituspaikkoja on lisätty erityisesti varhaiskasvatuksen osalta, jotta osaajapulaan pystyttäisiin vastaamaan tulevaisuudessa. Nyt meillä aloittaakin ennätyssuuria vuosikursseja monilla yliopistoilla ja tuleva syksy näyttää, miten lisäpaikkoihin ohjattu rahoitus riittää.

MONET TÄNÄ vuonna opintojaan aloittavat, juuri lukionsa päättäneet opiskelijat ovat todistaneet useita historiallisia käänteitä matkallaan kohti korkeakoulua. Moni on joutunut sopeutumaan uudistuksiin kesken koulupolkunsa, eikä jatkuvassa muutoksessa eläminen tule vielä helpottamaan korkeakouluihin kohdistuvien muutosten astuessa voimaan.

Otetaan siis toisemme tuella ja ymmärryksellä vastaan tänä syksynä, huolehditaan omasta ja toistemme jaksamisesta ja muistetaan nauttia edessä olevista opiskeluvuosista! 


Lisää aiheesta

27.8.2024

Vuoden harjoittelunohjaaja Pasi Sorjonen: Ei voi olla aidosti läsnä ellei kasva omaksi itsekseen

Helsingissä Viikin normaalikoulussa erityisopetuksen lehtorina toimiva Pasi Sorjonen on Vuoden harjoittelunohjaaja 2024. Opetusharjoittelijoiden mukaan hän kohtaa oppilaansa lämmöllä ja harjoittelijansa kollegoina. Pasi luo ympärilleen turvallisen tilan ja ympäristön missä kohdata, oppia, kokeilla ja epäonnistua. SOOL teki valinnan jäsenistöltä saatujen ehdotusten perusteella.

27.8.2024

Hei kotikokit, kutsumuskokit tai muut opeopintojen kokkaajat!

Kukaan ei ole keksinyt täydellistä reseptiä opintojen onnistumiseen, mutta asian tutkiskelu on hyvä sijoittaa lukukauden alkuun, ennen opintojen vilskettä.

26.8.2024

Opeopiskelija joka ei koskaan valmistunut

Opeopiskelijoiden ei kannata tehdä niin kuin Minna teki, vaan niin kuin Minna sanoi.

26.8.2024

Kuka saa näkyä ja missä? Kriittinen katse oppimateriaaleihin

Kaikki oppimateriaali, kuten perinteiset painetut oppikirjat, sähköiset oppimateriaalit, mutta myös non-formaali materiaali, kuten lastenkirjallisuus, voi myötäillä valtakulttuurin arvoja ja normeja, sekä ylläpitää syrjiviä ja rasistisia jaotteluita meihin ja muihin. Oppimateriaali voi kuitenkin myös haastaa lukijansa pohtimaan yleisinä pidettyjä ajattelumalleja ja toimintatapoja, sekä kannustaa ja ohjeistaa kohti kriittistä lukutaitoa.

26.8.2024

Arvokkainta oli vertaistuki

Opinnäytetyön tekeminen voi tuntua isolta möröltä, jonka päihittäminen tuntuu ajoittain mahdottomalta. Jokaisen prosessi on kuitenkin erilainen ja siitä selviytyy. Samalla oppii jotain itsestään ja elämästä.

Jaa sivu somessa

Tweet