Suorittamisen kahdet kasvot
Kiire ja tehokkuus ovat tämän hetken hittituotteita. Paljon asioita aikaansaavat ja vahvat ihmiset ovat monelle esikuva hyvästä elämästä.
HEIDI HOLMAVUO
Opeopiskelija 1/20
Kuva: Pexels
Vaikka suorittajat nähdäänkin esikuvina, kun heitä tarkastellaan kauempaa, on suorittaja-sanalla kuitenkin negatiivinen kaiku. Suorittamista ei saisi koskaan tarkastella ääripäiden kautta, vain hyvänä tai pahana, sillä noiden ääripäiden välille mahtuu paljon hetkiä, joissa hetkellinen suorittaminen on ainoa tie unelmiin.
Oletko tavannut ihmistä joka ei olisi joutunut venymään äärimmilleen ponnistellessaan väitöskirjaansa valmiiksi, ennen kirjansa julkaisua, valmistumista tai yrityskauppaa? Joskus isoin vaihde silmässä on ainoa reitti menestykseen ja hetkellinen kalenterin täyttäminen äärilleen ei tuhoa meitä. Päinvastoin se pitää meidät kiinni toteuttamassa haaveita, mutta itsensä ja omat rajansa täytyy opetella tuntemaan, jotta voi olla armollinen itsellensä.
Vain olemalla hyvä itsellensä ja omalle jaksamiselleen voi välttää pahimmat suorittamisen sudenkuopat. Nimittäin tuohon sudenkuoppaan on melko helppoa upota syvälle ja pahimmillaan sieltä ylös kipuaminen vie kyvyn nauttia elämästä vuosiksi.
Suorittaminen hyvässä ja pahassa on persoonakohtaista.
Suorittamista on hyvin vaikea laittaa mihinkään muottiin, koska se on hyvin persoona- ja ihmiskohtaista. Ei ole olemassa yhtä asiaa, joka tekee toisesta suorittamisesta sairaan ja toisesta taas hyvällä suorittamisella varustetun eteenpäin suuntaavan ja itsevarman ihmisen. Siksi aihetta tulee katsoa itsestä käsin – ei toisiin verraten.
Elämää suorittaessa saattaa unohtua tärkein – sinä itse. Kun olemme kiinni arjen kalenterimerkinnöissä, unohdamme helposti kysyä itseltämme kuinka voimme ja mitä minulle itselleni tänään kuuluu?
Tutustu itseesi ja tarkkaile suorittamistasi.
Millainen sinä olet? Visuaalisesti herkkä? Räväkkä? Vahva? Tarvitsetko sopivan sekaisen elämän vai täydellisen järjestyksen? Vai voisiko noiden väliltä löytyä tasapainoa? Tai ehkä oletkin niitä, joille sattuu ja tapahtuu, joka löytää aina itsensä sieltä mistä ei pitäisi, tietenkin selitys valmiina.
Kun tiedät, millainen olet, voit saada piirteistäsi hyötyä kaikkiin elämän osa-alueisiin. Miten käyttäydyt työelämässä, ihmissuhteissa, harrastuksissa tai millaisissa ympäristössä saat hengittää vapaasti, missä olet luovimmillasi? Niitä asioita kohti kannattaa kulkea, koska sieltä löytyy onni ja tyytyväisyys.
Jos taas olet ihminen, jonka koti on aina siivottu viimeisen päälle, jokaiselle asialle on tarkka paikka, kello ei ikinä petä, et ylläty koskaan mistään ja takataskusta löytyy aina valmis varasuunnitelma – mieti voisitko päästää itsesi helpommalla edes joissakin kohdissa.
Mitä itsepäisempiä tai suorituskeskeisempiä olemme, sitä kovemmin pitää elämässä myrskytä, että heräämme.
Vinkki: Suorittaminen ei lopu opettelemalla uusia tapoja suorittaa elämää. Sinun tulee ymmärtää, että suorittamisen vähentäminen on ennen kaikkea valinta, se on tie, joka ei ole kovinkaan suora. Se ei etene täydellisesti, eikä tasaisesti.
Tällä polulla et voi kytkeä vakionopeudensäädintä päälle ja nostaa jalkaa kaasulta. Älä noudata kaikkia ohjeita, joita sinulle tyrkytetään. Valitse niistä omasi ja tee suorittamisen vähentämisestä itsesi näköinen polku.
Loppujen lopuksi se määrittää eniten, miten itseesi suhtaudut ja kuinka tosissaan muutoksen tarpeen itsessäsi koet ja näet.
Tunnistatko itsesi näistä?
- Pelkään usein, että en suoriudu riittävän hyvin.
- Tingin usein mielihyvästä täyttääkseni vaatimukset.
- Minulle kelpaa vain täydellinen järjestys.
- En salli virheitä tai epäonnistumista itselleni.
- Minun täytyy olla täydellinen, että kelpaan.
- Minun täytyy suoriutua ilman apua.
- Syytän itseäni tekemättömistä asioita.
- En siedä tyhjää päivää kalenterissani.
- Minun täytyy saada hallita tilanteita.
- Rankaisen itseäni tekemättömistä töistä.
- En voi näyttää heikkouksiani.
- Ahdistun jos en pysty tekemään kaikkea, jonka olen itselleni suunnitellut.
- En voi antaa muiden suunnitella ohjelmaa.
- En pidä yllätyksistä, koska niitä ei voi kontrolloida.
Mitä useamman kohdan valitsit, sitä enemmän sinun tulee keskittyä muuttamaan elämääsi pois suorituskeskeisyydestä.
Hyvä arki koostuu pienistä asioista
- Tilan antamisesta tunteille
- Liikunnasta keholle optimaalisella tavalla
- Jaksamista tukevasta ravinnosta
- Hyvästä unesta ja tarpeeksi pitkistä lepoajoista
- Naurusta joka jää huoneeseen, vaikka poistuisit sieltä
- Elä hetkiä, älä päiviä.
- Unelmoi, mutta joskus on pakko myös tyytyä. Tyytyminen ei kuitenkaan saa olla pysyvä olotila.
- Arki on tasapainoilua mahdollisuuksien välissä. Älä elä etukäteen elämääsi, äläkä ennusta tulevaa, jota ei ehkä tulekaan.
Suorittaminen on ylitunnollisuutta ja joustamattomuutta arvoihin liittyvissä asioissa
- Yksityiskohdat, säännöt, tai aikataulut eivät saa muuttua ja niitä tulee noudattaa sanatarkasti.
- Omistautuminen vain jollekin elämän osa-alueelle kaiken muun kustannuksella.
- Uupuminen ja elämänmuutokset laukaisevat stressireaktioita.
- Vaativille persoonille ovat usein helpoimpia sellaiset ympäristöt, jotka sallivat tai jopa tukevat sääntöihin suuntautuneisuutta ja täydellisyyden tavoittelua.
- Aloita miettimällä mitä elämässäsi voisit tehdä toisin, jotta voisit paremmin.
Kirjoittaja on kirjailija ja monimediatoimittaja.