17.2.2025

Riittävän hyvä työnhakuun – Parhaat vinkit työnhakijalle

Työnhaku on haastava taitolaji ja tästä jutusta saat kevään parhaat vinkit siihen!

VILHELMIINA UUSITALO
Opeopiskelija 1/25


Kuva: Pexels.

Ole oma itsesi. Sinä olet riittävä.

Voiko noilla kliseisillä sanoilla muka aueta unelmien työpaikka? Miten noista sanoista voi  olla mitään hyötyä työnhaussa, kun se, että on oma itsensä, ei todellakaan takaa vielä työtä? Mitä muuta työnhaussa on hyvä ottaa huomioon? 

Työnhaun alkaessa, pysähdy ensin pohtimaan, minkälaista työtä haluat hakea. Millä koulutusasteella ja ammattinimikkeellä haluat työskennellä? Onko tärkeämpää korkeampi palkka, mahdollinen työn jatkuminen samassa paikassa myöhemmin vai kenties työpaikan sijainti? 

Itse hain esimerkiksi jonain vuonna luokanopettajan paikkaa, mutta päädyinkin resurssiopettajaksi ja terveystiedon aineenopettajaksi – ja ne olivatkin aivan huippuja hommia siihen lukuvuoteen! Kannattaa siis olla avoin erilaisille mahdollisuuksille. Hyödynnä myös suhteet ja tuttavien tutut.

Mieti etukäteen, missä olet hyvä ja minkälaisia kokemuksia sinulla on takanasi. Pohdi aiempien työsuhteiden ja perinteisten kesätöiden lisäksi muutakin kokemusta, kuten harrastuksiasi. Minä olen opettanut nyt alakoulun valinnaista ranskaa osana luokanopettajatyötäni viimeiset kaksi vuotta ilman aiempaa kokemusta tai kieltenopettajan koulutusta, pelkästään omalla ranskan opiskelutaustallani. 

Kaikkeen ei tarvita muodollista pätevyyttä, into riittää.

Erotu massasta

Osaan työpaikkoja tulee satoja hakemuksia, joten hakemukseen kannattaa panostaa. Toisaalta, monilla paikkakunnilla ja koulutusasteilla on tällä hetkellä iso pula työntekijöistä, ja siksi kannustankin rohkeasti hakemaan töitä matalalla kynnyksellä kiinnostavista paikoista ja tuttujen ympyröiden ulkopuolelta.

Hakemuksen ja ansioluettelon tekemiseen löytyy varmasti niin monta tapaa kuin on hakijaakin. Tee rohkeasti niistä omannäköisiä, sillä silloin erotut massasta. Itse olen aina tallentanut edellisen työhakemuksen talteen itselleni niin, että olen voinut sen pohjalta lähteä tekemään parempaa versiota seuraavaa työpaikkaa varten. Vertaispalaute on myös oiva tapa hioa hakemuksia yhä parempaan suuntaan.

Ole hakemuksessa ytimekäs ja sido teoriatietämyksesi, kokemuksesi ja käytännön esimerkit yhteen. Muista kirjoittaa tai muokata hakemus hakemaasi työtä vastaavaksi, ja tuoda esiin juuri ne asiat, jotka kyseistä paikkaa varten olisivat eduksi. Jos saman hakulomakkeen takana on useita paikkoja samalla kertaa haettavana, voi kohdennus olla haastavampaa. Kuitenkin viimeistään haastattelussa pääset kertomaan tarkemmin, minkälaiset kohteet kiinnostavat sinua.

Muokkaa CV niin, että siellä on aina viimeisimmät ja hakemaasi työpaikkaa varten merkittävimmät työkokemuksesi – vaikka ne olisivat lyhyitäkin työsuhteita. Suosittelijat CV:ssä lisäävät uskottavuuttasi. Tiedän ainakin yhden esihenkilön soittaneen ennen palkkaamistani eräälle koululle, jossa olin tehnyt sijaisuuksia.

Jos sopivaa työpaikkaa ei ole auki, voit myös lähettää avoimen hakemuksen työpaikkaan esimerkiksi sähköpostilla tai tiedustella työtilannetta puhelimitse. Joissain työpaikoissa on suuri ihme, jos yksikin pätevä hakija sattuu ilmaantumaan työntekijähaun ollessa ajankohtainen. Itse olen saanut sähköpostihakemuksella kolmesta eri koulusta työpaikan, kun koululle onkin myöhemmin työntekijätarve ilmaantunut.

Tuo esiin parhaat puolesi

Usein hakuajan jälkeen koittaa työhaastattelu. Olen ollut haastattelussa, joka on pidetty puhelimessa vartissa ja sovittu, että viikon päästä alkavat lukuvuoden kestävät työt. Olen myös istunut 15 rehtorin hiillostettavana ja yrittänyt viilipyttynä vaakutella olevani hyvä opettaja.

Haastattelutilanteet siis vaihtelevat hyvin paljon ja kannattaakin ottaa selvää, minkälaisia tyylejä hakemissasi työpaikoissa käytetään. Nykyään haastatteluihin hyödynnetään myös paljon etukäteen kuvattavia videoita, etäyhteyksiä ja ryhmähaastatteluja.

Pohdi etukäteen yksin tai vertaistesi kanssa, mitä vastaisit erilaisiin kysymyksiin. Voit myös vierailla hakemasi työpaikan nettisivuilla. Näin haastatteluun meno tuntuu varmemmalta ja pystyt osoittamaan kiinnostusta juuri kyseistä työpaikkaa kohtaan.

Ota mukaan kuvitteelliseen takataskuusi muutama konkreettinen asia itsestäsi työntekijänä. Nämä voit kertoa haastattelun edetessä sopivissa väleissä. Varaa mukaan opiskelu- ja työtodistukset. Voit myös ottaa mukaasi esimerkiksi käsityöportfolion, kuvitetun vahvuuskarttasi tai jonkin muun konkreettisen asian, jota voit esitellä, jos sellaiseen tulee hyvä hetki. 

Muista kuitenkin se alun vinkki siitä, että ole oma itsesi ja luota omiin kykyihisi. Nykyisen työpaikkani sain kesäloman alussa etänä pidettävästä ryhmähaastattelusta, johon osallistuin Urho kekkosen kansallispuiston autiotuvasta parin telttayön jäljiltä. Ei ollut todistuksia rinkassa mukana!

Ole oma itsesi siinä määrin, ettet joudu muuttamaan itseäsi hakua varten. Tällöin haastattelija saa sinusta enemmän irti kuin päälle liimatusta esityksestä. 

Tuo esiin parhaat puolesi. Varmasti jokaista jännittää ennen haastattelua ja haastattelun jälkeen saattaa tuntua siltä, ettei päässyt näyttämään omaa parastaan. Tilanne on kuitenkin sama myös kilpakumppaneillesi. Jos muutat itseäsi tietoisesti, saatat pahimmillaan päätyä työskentelemään työtehtävään tai -yhteisöön, jossa et itse viihdy tai jossa sinua ei arvosteta omana itsenäsi.

Hyödynnä palaute

Hyödynnä palaute aiemmista työpaikoistasi. Itse olen toisinaan pyytänyt kirjallisena palautetta sekä kollegoilta että oppilailtani. Paitsi että näitä palautteita on ollut tosi mukava lukea, olen hyödyntänyt niitä myös hakukirjeissä ja työhaastatteluissa. Itse ajattelen, että vahvuuteni aukeavat tällaisten konkreettisten esimerkkien myötä työnantajalle paremmin. Keksi oma luova ratkaisusi!

Työpaikan saaminen on aina juhlan arvoinen asia. Ole ylpeä itsestäsi, kun saat työpaikan! Hae lähtökohtaisesti vain niitä työpaikkoja, jotka olet valmis ottamaan vastaan. Elämä ei kuitenkaan ole niin suoraviivainen, että se olisi aina mahdollista. Tällöin rehellisyys paikasta kieltäytymisessä on fiksuinta.

Sain aikoinaan työpaikan Pirkanmaalta, kun Lapista paluumuutto oli pohdinnassa. Puolisoni työtilanne ei kuitenkaan lopulta mahdollistanut muuttoa silloin, ja hyvin sain myöhemminkin Pirkanmaalta töitä, vaikka tuolloin kieltäydyinkin.

Varmaan suurin osa meistä hakee elämänsä aikana työpaikkaa, jonka olisi halunnut saada, mutta joka menikin jollekin muulle. Nämä hetket kysyvät pettymyksensietokykyä ja reippautta siihen, että jaksaa taas jatkaa hakemista ilman, että itsetunto vajoaa romukoppaan. 

Kirjaa ylös kysytyt haastattelukysymykset ja kokemuksesi työnhaun varrelta seuraavaa kertaa varten. Aina kyse ei ole siitä, ettetkö olisi ollut hyvä kyseiseen työhön, vaan siellä oli myös joku muu hyvä. Kyllä sinullekin se paikka aina jostain löytyy. Muista, että vielä viime hetkilläkin hakuun saattaa aueta se juuri sinun unelmiesi työpaikka!

Ole siis oma itsesi. Sinä olet riittävä.

Kirjoittaja toimii mykyisin musiikkiluokan opettajana Nokialla.


Opeopiskelijan printtilehti on hiilineutraali painotuote. Sataprosenttisesti hiilineutraali painotuote saadaan, kun päästöjä vähennetään tuotannon jokaisessa vaiheessa. Jäljelle jäävät päästöt on kompensoitu Verified Carbon Standard (VCS) -sertifioidun ilmastoprojektin kautta täysimääräisesti. Kokonaisuutta valvoo puolueeton kolmas osapuoli.


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet