10.2.2022

Pieni kipinä sytyttää suuren tulen

Seminaarin Kipinä ry eli ­tuttavallisemmin Kipinä tarjoaa ­matalan ­kynnyk­sen­­ liikunta- ja kulttuuri­toimintaa luokan­opettajaopiskelijoille Tampereella. Naisvoimis­telusta aloittaneen kerhon toimintamuodot ovat vuosien aikana muuttuneet paljon ja ­nykyisin tärkeää on yhden­vertaisuus ja kaikkien opiskelijoiden huomioon ottaminen.

OONA ANSAMAA
Opeopiskelija 1/22


Tampereen luokanopettajaopiskelijoiden Härät vs. kilit -ottelu syksyllä 2020. Kuva: Elena Tyynelä

Kipinä on ollut toiminnassa jo 1920-luvulta asti, jolloin nimi oli vielä Hämeenlinnan Seminaarin Kipinä. Nimensä mukaisesti Kipinä juontaa juurensa Hämeenlinnasta, josta myös Tampereen luokanopettajien ainejärjestö OKA ry on aikanaan saanut alkunsa. 

Vuosien varrella on nimen lisäksi myös moni muu asia muuttunut. Kun Kipinä on saanut aikoinaan alkunsa, on se lähtenyt liikkeelle Suomen Naisten liikuntakasvatusliiton alaisena itsenäisenä naisvoimisteluyhdistyksenä. Tuolloin toiminnassa oli mukana ainoastaan naisia ja järjestöä eivät pyörittäneet opiskelijat, vaan silloisen Hämeenlinnan Seminaarin eli Hämeenlinnan opettajainkoulutuslaitoksen lehtorit. Miespuoliset opettajaopiskelijat ovat tulleet mukaan Kipinän toimintaan vasta 1970-luvulla. 

Järjestön säännötkin olivat hieman erilaiset ennen aikaan. Tässä esimerkiksi suora lainaus säännöistä vuodelta 1951: ”Yhdistyksen tarkoituksena on virittää harrastusta liikuntakasvatukseen, syventää ja lujittaa tätä harrastusta ja edistää henkistä kehitystä sekä terveiden ja raittiiden elämäntapojen noudattamista jäsentensä keskuudessa.” Onneksi tämä sääntöpykälä on aikanaan poistettu, koska harva ehkä pystyisi kyseistä kohtaa enää allekirjoittamaan.

Seuraavassa sääntöjen kohdassa mainitaan urheilu- ja liikuntaharrastusten järjestäminen sekä niihin harrastusvälineiden hankinta, mikä kuvaa jo hyvin paljon enemmän nykypäivän toimintaamme. Eli vaikka paljon onkin muuttunut, ovat taustalla olevat toimintaperiaatteet kuitenkin pysyneet samana alkuajoista asti. Toiminta on myös aina ollut ilmaista sen jäsenille.

Jäseneksi Kipinään pääsevät kaikki OKA ry:n jäsenet, eli emme vaadi osallistujiltamme varsinaista liittymistä, emmekä myöskään siis liittymismaksuja. Tavoitteenamme on tarjota matalan kynnyksen liikunta- ja kulttuuritoimintaa opettajaopiskelijoille. 

Härkäsaunassa kilistä häräksi

Nykypäivänä toimintamme koostuu niin liikunnasta kuin kulttuurista. Näkyvin osa toimintaamme ovat viikkovuorot, jotka järjestetään kahdesti viikossa Tampereen yliopiston liikuntatiloissa. Perinteisesti vuoroilla pelataan lentopalloa, salibandya ja futsalia, mutta otamme mukaan aika ajoin myös erilaisia lajikokeiluita, joista suosituin taitaa olla polttopallopeli dodgeball. 

Syksyllä ja keväällä olemme pelanneet myös ulkona pesäpalloa, joka on noussut myös suureen suosioon kipinäläisten keskuudessa. Viikkovuorojen toiminta on avointa, myös muille Tampereen kasvatustieteiden tiedekunnan ainejärjestöille. 

Liikuntavuorojen lisäksi järjestämme erilaisia kisamatkoja ja tapahtumia. Kisamatkoilla käymme opiskelijoiden SM-kisoissa ympäri Suomea sekä Koululiikuntaliiton (KLL) järjestämässä Opettajien salibandy -turnauksessa, jossa viime marraskuussa ylsimme upeasti hopealle.

Tapahtumia, joita järjestämme vuosittain ovat esimerkiksi Munkkilenkki sekä Härät vs. kilit -peli (sic). Munkkilenkki on Pyynikin ulkoilumaastoihin sijoittuva liikuntatapahtuma, jossa voi juosta tai kävellä yhdessä muiden kanssa etukäteen määritellyn lenkin. Reippailun päätteeksi lenkkeilijät palkitaan ilmaisella munkilla. 

Kulttuuripuolen tapahtumia ovat viime vuosina suurimmaksi osaksi olleet tietovisat. Menzan tietovisa -nimellä on visailuita järjestetty niin yliopistolla, kuin pandemia-aikana myös Zoomin välityksellä. Olemme käyneet yhdessä katsomassa muun muassa pesäpallo-otteluita ja suunnitteilla on ollut myös esimerkiksi teatterimatkoja ja maalausiltoja. 

Yksi Kipinän perinteikkäimmistä tapahtumista on Härät vs. kilit -ottelu, joka kuuluu tärkeänä osana tamperelaisten opeopiskelijoiden syksyyn. Jalkapallo-ottelussa vastakkain asettuvat verenpunaisissa paidoissaan Härät eli vanhemmat vuosikurssit sekä puhtaan valkoisissa paidoissaan kilit eli uudet fuksit. Otteluun kuuluu vahvasti myös alku- ja väliaikaseremoniat sekä tietenkin kaikille yhteinen sauna ottelun jälkeen.

Väliaikaseremoniassa ja saunalla palkitaan myös ottelussa ansioituneita Härkiä ja kilejä sekä jaetaan eteenpäin kaksi kiertopalkintoa. Ottelu pelataan hyvällä mielellä luoden yhteishenkeä uusien tulokkaiden ja vanhojen naamojen välille, unohtamatta kuitenkaan sitä, etteivät Härät ole kyseistä ottelua koskaan hävinneet. 

Härät vs. kilit -perinne on saanut alkunsa 2010-luvun taitteessa ja se on aiemmin tunnettu myös nimellä OKApallo. Kun ottelu ensimmäisen kerran pelattiin, eivät mukaan olleet tervetulleita muut kuin miehet. Sekajoukkueilla pelattiin ensimmäisen kerran vasta 2017, jolloin miehet kuitenkin järjestivät lisäksi myös ottelun vain miehille. Vuodesta 2018 asti on vuosittain pelattu vain yksi ottelu sekajoukkuein, jolloin tervetulleita pelaamaan ja kannustamaan ovat olleet kaikki sukupuolet. 

Härät vs. kilit ottelun perinteisiin kuuluu myös keväällä järjestettävä Härkäsauna. Härkäsaunassa kileillä on mahdollisuus ylentää itsensä osaksi härkäkaartia, jos vain suoriutuu härkäsaunaan kuuluvasta kasteesta. Kaste on eräänlainen rituaali, jossa kilin on suoritettava erilaisia tehtäviä yhdessä muiden kilien kanssa. Mikäli kaikista tehtävistä suoriutuu, voi kili jatkossa kutsua itseään ylpeästi Häräksi. Härkäsaunan tehtävät ovat olleet samankaltaisia jo vuosien ajan, mistä syystä ne ovatkin tarkoin varjeltuja salaisuuksia.

Eroon vanhoista asenteista

Kipinän tavoitteena on järjestää tamperelaisille opettajaopiskelijoille matalan kynnyksen liikunta- ja kulttuuritoimintaa mahdollisimman matalin kustannuksin. Meille tärkeintä on mahdollistaa opiskelijoille toimintaa, jossa voi liikkua ja viettää samalla aikaa opiskelukavereiden kanssa. Liikunnan ja kulttuurin ilon tuominen kaikkien saavutettavaksi on toimintamme lähtökohta.

Härät vs. kilit -ottelu ja Härkäsauna ovat joskus olleet tapahtumina hyvin erilaisia, mitä ne tänä päivänä ovat. Esimerkiksi näihin tapahtumiin liittyviä mies-nais-asetteluja tai muita syrjiviä asenteita nostetaan aika ajoin esiin ja liitetään muuhunkin toimintaamme. Pyrimme kuitenkin aktiivisesti jättämään taaksemme nämä menneisyyden haamut ja antamaan tilaa uudenlaiselle Kipinälle.

Yhdenvertaisuus ja kaikkien huomioon ottaminen on meille tärkeä asia. Pyrimme jatkuvasti positiiviseen viestintään ja tuomaan esimerkiksi Instagram-tilimme kautta esiin sitä, että edellä mainitut asiat ovat meille oikeasti tärkeitä ja toteutuvat toiminnassamme. Liikunta ja kulttuuri on meidän jokaisen oikeus ja minkäänlaisten syrjivien asenteiden tai ennakkoluulojen ei pitäisi tulla sen esteeksi. 

Kipinä, niin kuin varmasti moni muukin harraste- tai ainejärjestö odottaa paljon alkaneelta vuodelta. Saamme toivon mukaan pian taas mahdollisuuden järjestää enemmän erilaisia tapahtumia. Takataskussa polttelee jo nippu uusia ideoita tapahtumiin ja lajikokeiluihin, jotka odottavat vain toteuttamistaan.


Kirjoittaja on Seminaarin Kipinä ry:n puheenjohtaja 2022.

@kipina_ry


Opeopiskelijan printtilehti on nyt sataprosenttisesti hiilineutraali. Lue lisää!



Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet