25.8.2016

Opettajaksi opiskelu on elämän parasta aikaa

Opettajankoulutus tulee nähdä peruskoulutuksen, perehdytyskoulutuksen ja täydennyskoulutuksen jatkumona.

NOORA KORHONEN
Soolibooli 4/16 pääkirjoitus

Muistan vielä sen tunteen kun postin mukana saapui tavallista paksumpi kirjekuori, jota hypistellessäni ja silmäillessäni ymmärsin päässeeni opiskelemaan opettajaksi. Voi sitä pääkopassa surisevan ilon ja vatsanpohjassa kutkuttavan odotuksen määrää!

Olen kuullut monta kertaa sanottavan, että opiskelu on elämän parasta aikaa. Kulunut fraasi kaipaa mielestäni pientä viilausta seuraavasti: opettajaksi opiskelu on elämän parasta aikaa. Opettajaksi opiskeleminen alkaa fuksivuonna siitä hetkestä, kun uudet opiskelijat astuvat sisään kasvatustieteiden ihmeelliseen maailmaan samassa tilanteessa olevien tulevien kollegoidensa kanssa. Siinä hetkessä on jotain maagista, aivan kuin voisi tuntea tulevien vuosien kasvun paikat, oppimiskokemukset ja oivalluksen hetket kihelmöintinä iholla. Opettajankoulutuksen alkupiste on siis selvä, mutta se, mihin opettajankoulutus ja samalla opettajaksi opiskelu loppuu, ei olekaan niin yksiselitteistä. Ainakaan se ei lopu vielä valmistumiseen eikä vielä työelämässä. Ehkä se loppuu sitten, kun muutaman vuoden eläkkeellä oltuaan sisäistää vihdoin sen tosiasian, ettei koululle tule enää palattua.

Opettajankoulutus tulee nähdä peruskoulutuksen, perehdytyskoulutuksen ja täydennyskoulutuksen jatkumona. Peruskoulutuksen tulee olla joustavaa niin, että jokainen valmistunut opettaja voi työhön suunnatessaan tuntea olonsa varmaksi ja asiantuntevaksi. Opettajaksi kasvaminen vaatii aikaa; kaikessa opiskelutohinassa pitää olla aikaa itsereflektiolle, kriittisen ajattelun kehittämiselle sekä omien vahvuuksien ja kehityskohtien löytämiselle. Toisaalta aikaa tulee olla myös verkostoitumiseen, ajatuksien jakamiseen, uusien näkökulmien löytämiseen ja keskustelujen kautta asioiden oivaltamiseen. Peruskoulutus ei kuitenkaan kanna opettajaa työuran loppuun saakka, vaan työssä kehittymiseen tarvitaan lisää polttoainetta: perehdytystä ja täydennyskoulutusta.

Opettajuuteen kasvuun löytyy lisää ajatuksia tämän lehden sivuilta. Saamme lukea opintojensa alkuvaiheessa olevan mietteitä ensimmäisestä opiskeluvuodestaan sekä vastavalmistuneen ajatuksia opettajan ensimmäisistä työvuosista. Uskon, että molemmat voivat erilaisista tilanteistaan huolimatta todeta oppineensa kuluneen vuoden aikana paljon uutta. Toivottavasti sinäkin saat jutuista jotain vinkkejä tulevaa varten, olitpa sitten fuksi tai gradua vaille valmis.

Opettajankoulutuksessa vietetyt vuodet ovat olleet elämäni parasta aikaa – nautitaan opettajaksi opiskelemisesta, oppimisesta ja oivaltamisesta myös alkavana lukuvuonna. Antoisaa syksyä!


Lisää aiheesta

17.2.2025

Vetovoimaisen opettajankoulutuksen asialla

Oslossa pidetyssä Pohjoismaiden opeopiskelijoiden vuotuisessa Studerandeforum-tapaamisessa keskusteltiin opettajankoulutuksesta eri maissa, liittojen rakenteista ja järjestäytymisestä sekä tulevan ammattimme veto- ja pitovoimasta.

17.2.2025

Koulutusvaalit – kevään tärkein juttu

Kunnissa päätetään suurista koulutus- ja sivistyspalveluiden linjoista sekä rahankäytöstä, mikä tekee kuntavaaleista opeopiskelijoille erityisen merkittävän paikan vaikuttaa. Kolme opettajataustaista konkariehdokasta esittäytyy tässä jutussa ja kertoo, kuinka he ovat päätyneet kunta- ja tai aluepolitiikkaan vaikuttamaan. Ehdokkaat paljastavat myös mitkä aiheet nousevat heistä erityisen merkittäviksi näissä vaaleissa.

13.2.2025

SOOLin kunta- ja aluevaalitavoitteet: "Laadukas opetus – hyvinvoiva tulevaisuus"

SOOLin kunta- ja aluevaalitavoitteissa nousee esille neljä kärkiteemaa: opettajien hyvinvointi, opetustoimen resurssit, oppilaiden osallisuus ja yhdenvertaisuus sekä kouluyhteisön hyvinvointi. Etenkin kuntavaalit ovat tulevan työelämän kannalta opeopiskelijoille merkittävä paikka vaikuttaa.

10.2.2025

Turvallinen opiskelijayhteisö on meidän kaikkien vastuulla

SOOL ja sen jäsenyhdistykset opettajankoulutuspaikkakunnilla kehottavat kaikkia opiskeljayhteisön jäseniä käyttäytymään kunnioittavasti ja puuttumaan kiusaamiseen.

6.2.2025

Puheet pervoilusta ovat väärän tiedon levittämistä

Opettajaksi opiskelevat eivät hyväksy sitä, että opetusalasta puhutaan halventavasti, tai että opetussisällöistä levitetään kuntavaalikampanjoissa väärää tietoa.

Jaa sivu somessa

Tweet