Opettaja kasvatuskumppanina
SOOLin teemaseminaarissa OPETTAJA – kasvattaja, poliisi, sosiaalityöntekijä vai näitä kaikkia? heräteltiin ajatuksia kasvatuskumppanuus-teeman ympäriltä, ja pohdittiin opettajan vastuita ja velvollisuuksia sekä kodin ja koulun välistä yhteistyötä.
MATIAS HUIKARI
Soolibooli 2/15
Opetusalan vuotuiset Educa-messut keräsivät Helsingin Messukeskukseen ennätysmäärän osallistujia. Koko messujen aikana viikonloppuna 23.–24. tammikuuta Messukeskuksessa vieraili yhteensä yli 14 000 kävijää. Myös SOOLin lavalla riitti kuhinaa.
SOOLin teemaseminaarin ensimmäisenä alustajana oli Huono äiti -blogia pitävä Sari Helin. Puheenvuorossaan Helin haastoi kasvatusalan ammattilaisia äidin näkökulmasta ja nostikin muutamia kiinnostavia teemoja esille. Hän muun muassa kritisoi Wilma-palvelun viesti- ja tiedotustoimintoja sekä ihmetteli miten nykypäivän vanhemmat antavat lapsiensa pelata aikuisille tarkoitettuja tietokonepelejä.
Vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen toi seminaariin aivan erilaista näkökulmaa. Hän toimii nettipoliisin tehtävissä ja kävi seminaarissa tuomassa näkökulmaa nettikiusaamisesta ja siihen liittyvästä problematiikasta. Saarinen pohti muun muassa opettajan roolia sosiaalisessa mediassa tapahtuvissa kiusaamisrikoksissa.
"Nettikiusaamiseen liittyy yleensä myös muuta kiusaamista, joten yleensä nämä tapaukset tulevat esiin. Lasten ja teinien keskinäinen kommunikointi on muuttunut rajusti kymmenen vuoden aikana. Silloin kun me olimme nuoria, ei me lähetetty kavereille WhatsApp-viestejä, vaan me kävelimme ovelta ovelle", mies totesi ja sai yleisön nauramaan.
Opettajan monet roolit
Seminaarin Open Chair Chat -osuudessa kuka tahansa seminaarin osallistujista oli tervetullut lavalle vapaalle jakkaralle osallistumaan keskusteluun, kysymään, kommentoimaan tai vain kertomaan oman mielipiteensä. Aiemmin esiintyneet Helin ja Saarinen sekä Erkka Pönni ja Reetta Niemi vastasivat keskustelussa kommentteihin ja kertoivat omia näkemyksiään kasvatuskumppanuudesta. Jyväskylän yliopistossa liikunnanopettajaksi opiskeleva Pönni on SOOLin valitsema Vuoden 2014 opettajaksi opiskeleva ja Niemi toimii luokanopettajana ja harjoittelunohjaajana Viikin normaalikoulussa.
Keskustelussa syvennyttiin kasvatuskumppanuuteen ja opettajuuteen monesta eri näkökulmasta. Jyväskyläläisten opeopiskelijoiden julkaisemat tyttö- ja poikakalenterit saivat keskustelijoiden mielipiteet jakautumaan. Helinin ja Saarisen mielestä edes opettajaksi opiskelevan ei tulisi ryhtyä kalenterimalleiksi, koska oppilaat saattavat joskus myöhemmin löytää kuvat netistä. Kaikki keskustelijat eivät kuitenkaan nähneet kalenterimalliksi ryhtymistä yhtä ehdottomasti.
"Kalenterin tekoa voi edeltää tarkka arvokeskustelu ja harkinta. Tyttö- tai poikakalenterin kuvat ovat useimmiten tyylikkäitä ja hyvällä maulla tehtyjä", Pönni puolusti jyväskyläläisiä.
Keskustelijoiden mielestä erityisesti sosiaalinen media luo haasteita sille kuinka paljon opettajan yksityiselämästä tulee oppilaiden, tai jopa tulevien oppilaiden, tietoon. Niemen mukaan opettajan tulisi toimia esimerkillisesti myös vapaa-ajallaan, mutta hänelläkin on oikeus elää elämäänsä.
Chatin juonsivat Susanna Jokimies ja Silja Palmujoki SOOLin hallituksesta. Ennen keskustelua yleisölle jaettiin äänestyslipukkeet ja näin myös koko yleisö pääsi osallistumaan debattiin.