26.8.2024

Opeopiskelija joka ei koskaan valmistunut

Opeopiskelijoiden ei kannata tehdä niin kuin Minna teki, vaan niin kuin Minna sanoi.

RIKU ORAS
Opeopiskelija 3/24

MINNA CANTH on kaikkien aikojen merkittävimpiä suomalaisia ja hän teki vallankumouksellista työtä muun muassa tasa-arvon, tyttöjen koulutuksen, kirjallisuuden, teatterin, journalismin sekä yhdistystoiminnan parissa. Vaikka Canthin yhteiskunnalliset ansiot ovat poikkeuksellisen mittavat, ei opeopiskelijoiden kannata ottaa Minnasta mallia aivan kaikissa asioissa.

SUOMEN ENSIMMÄINEN opettajankoulutusseminaari avasi ovensa Jyväskylässä vuonna 1863 ja fuksisyksyään opeopiskelijana aloitteli myös Minna Canth, joka oli valikoitunut pääsykoekuulusteluiden perusteella ensimmäisten 49 opeopiskelijan joukkoon 60 hakijasta.

Nykyään opeopiskelijoilla on poikkeuksellisen matala opintojen keskeytysaste verrattuna moneen muuhun opiskelualaan, mutta opettajankoulutuksen alkuaikoina opintojen keskeyttäminen oli yleistä. 

Kirjassaan Opettajankoulutuksen tähänastinen kehitys Veli Nurmi kertoo, että puolet 1863 aloittaneen vuosikurssin naisopiskelijoista ja kolmasosa miehistä jätti opinnot kesken, joten opettajan kelpoisuus jäi monelta opeopiskelijalta haaveeksi sairauksien, avioliittojen, huonon opintomenestyksen sekä muiden erinäisten syiden vuoksi.

Jo fuksivuoden aikana kolmea miesopiskelijaa kehotettiin lopettamaan opeopinnot huonon opintomenestyksen vuoksi. Lopulta yksi tästä kolmikosta erosi vapaaehtoisesti ja kaksi muuta erotettiin.

MYÖS MINNA Canthin opinnot tyssäsivät muutaman vuoden jälkeen, sillä hän meni naimisiin seminaarin luonnontieteiden lehtorin kanssa ja perheeseen syntyi seitsemän lasta. Vaikka Canthin omat opinnot keskeytyivätkin, hän vannoi vakaasti kouluttautumisen sekä opiskelun nimeen ja teki hartiavoimin töitä naisten yliopistokoulutuksen eteen. 

Opeopiskelijoiden ei siis kannata tehdä niin kuin Minna teki, vaan niin kuin Minna sanoi. Valmistumista ei kannata jättää roikkumaan myöskään siitä syystä, että useilla opettaja-aloilla kelpoiset valmistuneet opettajat saavat parempaa palkkaa.

OPINTOJEN KESKEYTTÄMISTÄ lukuun ottamatta Minnasta kannattaa ottaa mallia monessa asiassa. Kouluttautumisen lisäksi Canth vannoi myös järjestötoiminnan nimeen, ja hänen mukaansa järjestöissä toimiminen on paras keino vaikuttaa asioihin. 

Jokaisen opeopiskelijan kannattaa siis tässä yhteydessä kuunnella Canthin kehotusta ja lähteä mukaan ainejärjestöjen sekä SOOLin toimintaan, jotta voimme yhdessä kehittää opettajankoulutusta sekä parantaa opeopiskelijoiden hyvinvointia muun muassa opintojen keskeyttämisen ehkäisemiseksi.


Lisää aiheesta

27.8.2024

Vuoden harjoittelunohjaaja Pasi Sorjonen: Ei voi olla aidosti läsnä ellei kasva omaksi itsekseen

Helsingissä Viikin normaalikoulussa erityisopetuksen lehtorina toimiva Pasi Sorjonen on Vuoden harjoittelunohjaaja 2024. Opetusharjoittelijoiden mukaan hän kohtaa oppilaansa lämmöllä ja harjoittelijansa kollegoina. Pasi luo ympärilleen turvallisen tilan ja ympäristön missä kohdata, oppia, kokeilla ja epäonnistua. SOOL teki valinnan jäsenistöltä saatujen ehdotusten perusteella.

27.8.2024

Hei kotikokit, kutsumuskokit tai muut opeopintojen kokkaajat!

Kukaan ei ole keksinyt täydellistä reseptiä opintojen onnistumiseen, mutta asian tutkiskelu on hyvä sijoittaa lukukauden alkuun, ennen opintojen vilskettä.

26.8.2024

Tuella ja ymmärryksellä

Onnea opintopaikasta! Me opeopiskelijat yhdessä muodostamme upean valtakunnallisen verkoston.

26.8.2024

Kuka saa näkyä ja missä? Kriittinen katse oppimateriaaleihin

Kaikki oppimateriaali, kuten perinteiset painetut oppikirjat, sähköiset oppimateriaalit, mutta myös non-formaali materiaali, kuten lastenkirjallisuus, voi myötäillä valtakulttuurin arvoja ja normeja, sekä ylläpitää syrjiviä ja rasistisia jaotteluita meihin ja muihin. Oppimateriaali voi kuitenkin myös haastaa lukijansa pohtimaan yleisinä pidettyjä ajattelumalleja ja toimintatapoja, sekä kannustaa ja ohjeistaa kohti kriittistä lukutaitoa.

26.8.2024

Arvokkainta oli vertaistuki

Opinnäytetyön tekeminen voi tuntua isolta möröltä, jonka päihittäminen tuntuu ajoittain mahdottomalta. Jokaisen prosessi on kuitenkin erilainen ja siitä selviytyy. Samalla oppii jotain itsestään ja elämästä.

Jaa sivu somessa

Tweet