Miten Talvipäivät oikiasti järkättiin?
SOOLin Talvipäivien 2023 järjestäminen on ollut rankkaa suorittamista, mutta myös iso nautinto. Kaikki alkoi oikeastaan jo kolme vuotta sitten.
HANNA JUUSOLA & LAURA WALTA
Opeopiskelija 1/23
Kuva: Laura Walta
Olipa kerran Oulun opeopiskelijoiden paluubussi Jyväskylän Talvipäiviltä 2020. Siellä syntyi ajatus siitä, että olisi jo korkea aika järjestää Talvipäivät Oulussa – kenties jo vuonna 2022. Tämä liekki sammui kuitenkin hyvin nopeasti Talvipäivien jälkeen alkaneen koronapandemian myötä. Kituvaa kipinää lähdettiin kuitenkin herättelemään uudestaan alkuvuodesta 2022.
Maaliskuu 2022 olikin ratkaisevaa rekrytoinnin aikaa. Paikallisten opeopiskelijoiden joukosta oli löydettävä Talvipäivien järjestämiseen valmiina olevat aktiivit: luotettavien ja motivoituneiden tehotekijöiden tarve oli erityisen kriittistä tiedostettaessa, että Talvipäiville tyypillinen hakuprosessi, jonka aikana isot linjat olivat jo hyvin pitkälle suunniteltu ja alustavasti tiedusteltu, ei tällä aikajänteellä ollut enää mahdollinen.
Vaikka yhteistyö kaupungin kanssa, tapahtuman ajankohdan ja paikkojen sumplinen, paikallisen tekijäporukan kiinnittäminen sekä esimerkiksi teeman miettiminen olivat suhteellisen alkutekijöissään, jätettiin luottavaisena maalis-huhtikuun vaihteessa hakemus SOOLin Talvipäivistä Oulussa 2023.
Onneksemme luottamus asioiden järjestymiseen ei ollut turhaa, vaan nämä saatiin kuin saatiinkin suhteellisen sutjakasti sumplittua, kun Talvipäivien järjestämisoikeudet meille myönnettiin.
Tapahtuma tarvitsee organisaation
Suurien linjojen asettelun sekä yhteistyön olennaisimpien tahojen, kuten Oulun kaupungin ja SOOLin, lisäksi ensimmäisinä kuukausina työllistivät byrokratiaan liittyvät toimet. Näihin kuului olennaisimpana itse talvipäiväyhdistyksen perustaminen. Arkistojen kätköistä löysimme edellisen kerran Oulussa vuonna 2008 Talvipäiviä järjestäneen yhdistyksen tiedot.
Aiemman yhdistyksen hyödyntämistä harkittiin, kunnes pian selvisi, että vanhan yhdistyksen henkiin herättäminen on täällä yhdistysten luvatussa maassa huomattavasti hankalampaa kuin uuden perustaminen. Yhdistykselle keksittiin oululaishenkinen nimi Ookko ry, viestittiin mahdollisimman tavoittavasti hallitustoimijoiden löytämiseksi ja edellisvuosien Talvipäiväyhdistyksiä hyödyntäen tehtiin säännöt.
Yhdistyksen perustamiskokous pidettiin kesäkuussa. Vaikka byrokraattiset asiat tuntuivat hetkellisesti irrallisilta itse Talvipäivien järjestämisestä, auttoivat heti perustamiskokouksen jälkeen tehtävät toimintasuunnitelma sekä talousarvio hahmottamaan tapahtuman eri osa-alueet sekä kokoluokan ja antoivat toiminnalle tarpeelliset raamit.
Järjestelyjen kannalta olennaista oli määritellä jokaiselle hallituslaiselle selkeä vastuualue ja -tiimi: aiemmista järjestöistä tuttuja pestejä oli vain muutama, sillä pestit määrittyivät puhtaasti sen mukaan kuinka yksi, massiivinen opiskelijatapahtuma olisi paloiteltavissa luontevimmin.
Jopa 3 000 opeopiskelijan tapahtuma ei olekaan järjestynyt puhtaasti 14 hengen hallituksen voimin: jokainen tiimi sai avukseen myös toimikuntalaisia, joita on ollut mukana melkein 50. Tällä porukalla on vaihtuvilla kokoonpanoilla pidetty Talvipäivien järjestämisen alettua yhteensä yli 100 eri tapaamista: hallituksen kokouksia ja työstöhetkiä, kokouksia tiimeittän ja toimikunnittain, tapaamisia eri yhteistyötahojen kanssa, tukipalavereita puheenjohtajiston kanssa, ryhmäytymisiä... you name it!
Uusia näköaloja ja korvaamatonta verkostoitumista
Mahdollisimman tarkoituksenmukaisesta vastuualueiden jaosta huolimatta on matkan varrella tullut vastaan isompia ja pienempiä tapahtuman kannalta olennaisia asioita, jotka eivät alkumetrien tohinassa edes käyneet mielessä. Hallituslaiset ovatkin löytäneet riippumatta omista vastuualueistaan itsensä muun muassa ohjaamasta TP-teaserin produktiota, suunnittelemasta meemimerkkejä ja luomasta materiaalia Opeopiskelijaan.
Lisäksi lopullisen osallistujamäärän osoittautuessa olevan yli 3 000, vaativat jo hyvällä mallilla olleet järjestelyt kriittistä uudelleentarkastelua, jotta meillä olisi varmuus, että tapahtuman eri osat ovat mahdollisimman monelle tapahtumaan osallistuville saavutettavia. Tapahtuman suuruuden vuoksi järjestelyjen kannalta ratkaisevaksi tekijäksi onkin muodostunut alan ammattilaiset oikeissa paikoissa.
Esimerkiksi onnekkaiden sattumien kautta iltabilepaikkaa kartoitettaessa Talvipäivistä Oulussa innostui myös paikallinen tapahtumatuottaja, joka on järjestelyjen aikana osoittautunut täysin korvaamattomaksi. Ilman vastaavaa ammattimaista otetta, vankkaa tietotaitoa sekä ehdotonta innostuneisuutta tapahtumaa kohtaan, olisi tämän mittakaavan iltabileet jääneet järjestämättä opiskelijoiden ponnisteluista huolimatta.
Muillakin tonteilla apu on ollut ratkaisevaa, sillä esimerkiksi koulumajoitukset mahdollisti pitkälti kaupungin aluepäällikön tarjoama apu.
Vaikka Talvipäivien järjestäminen on odotetusti ollut rehellistä suorittamista, on se ollut myös nautinto. Erityisen antoisaa on ollut aktiivien välinen yhteistyö. Tekijäporukka muodostui monen eri ainejärjestön opiskelijoista, joilla on vaihteleva, joillain lähes olematon järjestötausta. Tämä on avannut aivan uusia näkökulmia ja mahdollistanut verkostoitumisen, jotka poikivat tulevaisuudessa varmasti myös kunkin kotijärjestössä sekä niiden välisessä yhteistyössä.
Järjestelyiden keskiössä on ollut myös kotiseutuylpeys ja yhteinen vahva tahtotila luoda ainutlaatuiset Talvipäivät Ouluun 15 vuoden tauon jälkeen. Tavoite onkin vaatinut melkoisia ponnisteluja ja uusiin haasteisiin tarttumista, vaan mikään aiempi projekti ei varmasti ole antanut mahdollisuuksia itsensä kehittämiselle ja ylittämiselle vastaavalla tavalla.
Kuinka arvokas onkaan kokemus siitä, että on ollut mukana mahdollistamassa monen opeopiskelijan vuoden kohokohtaa ja jättämässä oman jälkensä Talvipäivähistoriaan? Talvipäiviin ollessa tätä juttua viimeistellessä vain 25 päivää, alakaaki täällä ollee aika valamista – ookko nää?
Talvipäivien järjestämisestä vastaavan Ookko ry:n hallitus koolla lähes kokonaisuudessaan. Kuvassa etualalla tämän jutun kirjoittajat: Laura Walta vasemmalla ja Hanna Juusola keskellä.