8.5.2015

Maailma ei ole vielä valmis

Opettajankoulutus kehittyy, mutta suunta ei aina välttämättä ole hyvä.

MARKUS ROPPONEN
Soolibooli 3/15

Kolmen vuoden pesti SOOLissa on minulla nyt päättymässä. Viimeisen kolmen vuoden aikana olemme menneet eteenpäin SOOLin toiminnassa ja yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Tämä ei tarkoita sitä, että maailma olisi valmis tai SOOL olisi valmis. Näkyvyytemme on kuitenkin kasvanut niin jäsenistön kuin sidosryhmien keskuudessa. Kiitos siitä kuuluu kaikille teille, jotka päivittäin teette työtä opettajaksi opiskelevien keskuudessa.

Olemme päässeet SOOLin tavoiteohjelmien, SOOLilta pyydettyjen lausuntojen ja muun toiminnan myötä vaikuttamaan opetussuunnitelmiin niin opettajankoulutuksessa kuin työelämän puolella, ja tehneet selväksi opettajaksi opiskelevin käsitykset muun muassa nuoriin opettajiin kohdistuvista palkanleikkauksista. Viimeisimpänä liittokokouksessa otetiin kantaa opetusharjoitteluiden resurssien puolesta.

Opettajankoulutus kehittyy, mutta suunta ei aina välttämättä ole hyvä. Viimeisten vuosien aikana on opettajankoulutuksen rahoituksesta leikattu, mikä on suoraan vaikuttanut opiskelijoiden sivuainetarjonnan heikkenemiseen ja harjoitteluista leikkaamiseen.

Samaan aikaan massaluennot valtaavat alaa demoilta ja pienryhmäopetukselta, joka olisi ensiarvoisen hyödyllistä nimenomaan opettajaopiskelijoille. Ei opettamista voi oppia lukemalla ja kuuntelemalla vaan se täytyy itse kokea ja siitä tulee saada palautetta, jotta voi kehittää itseään.

Yhteisissä laajoissa perusopinnoissa on oikeasti ideaa silloin, jos siten edesautetaan yhteisen opettajuuden ja yhdessä opettamisen toteutumista. Ja tämä on toki tärkeää muun muassa uusien perusopetuksen opetussuunnitelmien toteutumisen kannalta.

Ammattiyhdistysliikekin tarvitsee muutosta. Jos nuorten näkökulmaa ja työelämätarpeita ei oteta huomioon ja heitä ei kuunnella, eivät he myöskään koe ammattijärjestöä omakseen.

Kiitoksena täytyy sanoa, että monien kuntien käyttöön ottamat uusien opettajien palkanleikkauk­set työsuhteen alussa on otettu vakavasti OAJ:ssä ja asialle on tehty paljon jo nyt. Samassa yhtey­dessä on noussut ilmoille kysymys siitä, kenelle kuuluu palkka kesäkeskeytyksen ajalta? Tämäkin kysymys olisi ratkaistavissa, mikäli siihen olisi oikeasti tahtoa.

Tosin työehtosopimusneuvottelut ovat aina kaupankäyntiä, ja jos jotain haluaa saada niin jostain pitää olla valmis luopumaan. Työnantaja on myös alkanut tulkitsemaan sopimuksia uudella tavalla, mikä tulee varmasti koventamaan myös OAJ:n eli työntekijöiden linjaa, ja sopimusten tulkintaa yhtälailla työntekijöitä hyödyttävältä kannalta.

Opettajien työ- ja virkaehtosopimukset ovat kesällä jälleen katkolla ja tiiviitä neuvotteluja on edessä.

Omalla työurallani siirryn kesän jälkeen uusiin haasteisiin ja seuraajanani jatkaa Julia Petäjä, joka on monelle tuttu SOOLin toiminnasta aiemmilta vuosilta.

On ollut mahtavaa tutustua ja tehdä yhteistyötä kaikkien teidän lukuisten soolilaisten ja soolilaisten ainejärjestöjen kanssa viimeisen kolmen vuoden aikana. Tulevaisuudessa SOOLissa tulee – ja tullaan panostamaan entistä enemmän säännölliseen jäsenpalveluun koulutuspaikakkakunnilla jäsenyyteen, opettajankoulutukseen ja työelämään liittyvissä asioissa.


Lisää aiheesta

23.4.2025

Lakkovaroitus Tampereen yliopistoon – SOOL mukana

Yliopistojen työehtosopimuksesta ei ole saavutettu ratkaisua ja neuvottelujen vauhdittamiseksi työntekijöitä edustavat järjestöt ovat jättäneet Tampereen yliopistoa koskevan lakkovaroituksen. Lakko toteutuisi 7. toukokuuta.

13.4.2025

Kulttuuri on kaikkialla

Kulttuuriin kohdistuvien leikkausten johdosta musiikinopetuksen laatu peruskouluissa heikkenee. SOOLin liittokokous vaatii päättäjiltä kestäviä ja tulevaisuuteen katsovia päätöksiä kulttuuria kuluttaville, sitä harrastaville, opiskeleville ja opettaville.

13.4.2025

Jani Siirilä SOOLin puheenjohtajaksi

Helsingissä 12.–13. huhtikuuta kokoontunut opettajaksi opiskelevien liittokokous valitsi liitolle uuden puheenjohtajiston ja hallituksen sekä hyväksyi muun muassa uudistetun Tavoitteet opettajankoulutukselle -ohjelman.

17.3.2025

Rahoituksen pitää turvata tulevaisuutta, ei tilastoja

Opettajankoulutusta tarjoavat korkeakoulut leikkaavat jatkuvasti opetushenkilöstöstä sekä opetustiloista. Se voi pahimmillaan johtaa ammatilliseen osaamattomuuteen. Opettajankoulutuksen täytyy tuottaa osaavia, motivoituneita ja työelämässä kestäviä ammattilaisia, ei vain tutkintoja tilastojen täytteeksi.

17.2.2025

Vetovoimaisen opettajankoulutuksen asialla

Oslossa pidetyssä Pohjoismaiden opeopiskelijoiden vuotuisessa Studerandeforum-tapaamisessa keskusteltiin opettajankoulutuksesta eri maissa, liittojen rakenteista ja järjestäytymisestä sekä tulevan ammattimme veto- ja pitovoimasta.

Jaa sivu somessa

Tweet