5.5.2022

Lakkojen kevät

Opetus- ja kasvatusala on valmiina puolustamaan omaansa.

KALLE LIUSKI
Opeopiskelija 2/22

KEVÄT 2022 jää meille opetus- ja kasvatusalalle pitkäksi aikaa historiaan. Opettajat lakkoilivat parempien työehtojen puolesta ensimmäisen kerran sitten vuoden 1984. Silloin lakolla saavutettiin kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus OVTES, joten melkein neljänkymmenen vuoden takaisen lakon vaikutukset ovat yhä näkyvissä opettajien työelä­mässä. 

Lakko ei siis todellakaan ole ollut yleinen toimenpide opettajien keskuudessa, mutta nyt siihen on jouduttu turvautumaan jo kahden päivän lakoilla Jyväskylässä, Rovaniemellä, Oulussa, Turussa, Tampereella ja Kuopiossa. Mittava, yli 22 000 opetusalan ammattilaista koskeva lakkovaroitus on annettu kymmeneen kaupunkiin toukokuun alkuun. 

Tätä juttua kirjoittaessa ei ole vielä tietoa lakkouhan toteutumisesta, mutta meillä kaikilla on varmasti omat näkemykset vaikeiden neuvotteluiden etenemisestä ja tuloksellisuudesta. Toteutuessaan viikon mittaisen lakon vaikutukset olisivat suuria koko yhteiskuntaa ajatellen, mikä onkin lakon tarkoitus. 

TÄYTYY MUISTAA, että lakko on aina viimeinen toimenpide, johon turvaudutaan, ja lakkoihin on silloin vankat perusteet. Neuvotteluissa pyritään aina ensisijaisesti hakemaan yhteisymmärrystä ja sopua, mutta nyt neuvottelut ovat ajautuneet niin vaikeaan tilanteeseen, ettei opettajilla ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin lakko oikeudenmukaisen sopimuksen saavuttamiseksi.

Kevään aikana on ollut myös todella hienoa huomata, millaista solidaarisuutta opettajaopiskelijat ovat osoittaneet opettajien lakkoa kohtaan. Kun opettajat ovat lakossa, niin opettajaopiskelijat ovat työnantajalle luontevasti mieleen tuleva kohderyhmä, jota kutsua sijaistamaan lakkopäiville.

Opettajaopiskelijana lakkoon osallistuminen ja sijaisuuksista kieltäytyminen on samalla tuen osoitus käynnissä oleville lakoille, mutta myös teko oman tulevan palkan ja työehtosopimuksen eteen. Opeopiskelijoiden ei kuitenkaan ole tarvinnut kärsiä ansionmenetyksistä ottaessaan osaa lakkoon, vaan myös SOOLin jäsenet ovat olleet oikeutettuja ammattijärjestön maksamaan lakkoavustukseen. 

LAKKOKEVÄT ON paljastanut paljon työnantajapuolesta, opetusalan arvostuksesta ja haluttomuudesta parantaa opettajien sopimusta. Opetusalan palkkojen ja monivuotisen palkkaohjelman saavuttaminen on todella tärkeää, jotta meillä on myös tulevaisuudessa laadukasta kasvatusta ja koulutusta. 

Jää nähtäväksi, miten neuvottelut etenevät loppukevään aikana, mutta ainakin se on varmaa, että opetus- ja kasvatusala on valmiina puolustamaan omaansa. 


Opeopiskelijan printtilehti on nyt sataprosenttisesti hiilineutraali. Lue lisää!



Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet