15.11.2018

Kutsumus työhön ei kompensoi matalaa palkkaa

Kutsumus ei ole jotain, mitä opettaja työstään saa. Kutsumus on jotain mitä opettaja työllensä antaa.

ALEKSI VEHMASSALO
Soolibooli 5/18 pääkirjoitus

Kun intohimoisesti työhönsä suhtautuva työntekijä panostaa työhönsä, on luonnollinen reaktio tehdä toimenpiteitä, joilla pidetään hyvästä työntekijästä kiinni. Omistautuneita ja osaavia työntekijöitä houkutellaan panostuksilla palkkaukseen, sekä työoloihin. Tämä on meille itsestään selvää.

Mutta.

Kun Suomi kuitenkin kerta toisensa jälkeen nousee maailmankartalle huipputuloksillaan kansainvälisten oppimistulosten vertailuissa, ei tämän työn tekijöiden – opettajien – palkkanauhassa näykään alati suurempia summia. Jos joku kehtaa asiaa hieman ihmetellä, on joku aina valmiina toteamaan, että "opettajuushan on kutsumusammatti!". Tämän taikasanan jälkeen opettajien on enää turha uikuttaa.

Me opettajat olemme siis kuulemma onnekkaita, että saamme työskennellä arvostetussa ammatissa, josta pidämme ja jonka koemme tärkeänä. Arvostus ja kutsumus on muiden puheissa paljon hienompaa kuin riittävä palkka. Ainakin, jos sillä saa säästöjä. Ilmeisesti esimerkiksi lääkärit ja lakimiehet eivät pidä työstään. Tätä on sitten kompensoitu suuremmalla palkalla. Itkevät luultavasti koko matkan pankkiin.

Opettajankoulutuksen hakijamäärät ovat kuitenkin olleet viime aikoina loivassa laskussa. Ja SOOLin tuoreen selvityksen mukaan kolmasosa opettajaopiskelijoista ei ole varmoja aikovatko jatkaa alallaan. Yhtenä keskeisenä syynä nähdään kutsumuksesta huolimatta arvostuksen puute.

Voisiko siis olla, että pelkät selkääntaputtelut ja kutsumuksesta puhuminen eivät olekaan arvostuksen huipentuma? On toki hienoa kuulla, kun oppilaat ja heidän vanhempansa kiittävät kutsumusammatissa olevia opettajia työstään. Irvokkaaksi nämä kiittelyt muuttuvat, kun asiaan vaikuttavat päättäjät jatkavat tätä samaa mantraa. Ikään kuin kutsumus on jotain parempaa, mitä päättäjät voisivat ikinä opettajille tarjota, ja siksi palkkakuopassa olevien opettajien palkkaukseen on turha koskea.

Kutsumus ammattiinsa ei ole jotain, mitä opettaja työstään saa. Kutsumus on jotain mitä opettaja työllensä antaa. Kutsumusammatti ei siis ole peruste maksaa vähemmän. Se on peruste maksaa enemmän. Kysy itseltäsi. Palkkaisitko itse työntekijän, joka ilmoittaa työn olevan hänen kutsumusammattinsa vai jonkun, joka etsii mitä tahansa työtä? Kummalta uskot saavasi laadukkaampaa jälkeä? Kummalle maksaisit parempaa palkkaa?


Soolibooli 5/18 artikkelit


Lisää aiheesta

18.11.2024

Tekoäly ruokkii kouluissa luovuutta – Opetushallitus linjaa tekoälyn osaksi sivistystä

Luokanopettaja Helmiina Luoma hyödyntää tekoälyä monipuolisesti opetuksen tukena. Kuudesluokkalaiset ovat innostuneet käyttämään tekoälyä hyödykseen.

24.9.2024

Hallitus leikkaamassa opettajien täydennyskoulutuksesta

Aikuiskoulutustuen lakkauttamisen jälkeen hallituksen budjettiesityksessä vaikeutetaan jatkuvaa oppimista taas erityisen haitallisella tavalla.

23.9.2024

Tärkeää tulevaisuuden työtä

MIRA LAURINANTTI | Blogi

27.8.2024

Vuoden harjoittelunohjaaja Pasi Sorjonen: Ei voi olla aidosti läsnä ellei kasva omaksi itsekseen

Helsingissä Viikin normaalikoulussa erityisopetuksen lehtorina toimiva Pasi Sorjonen on Vuoden harjoittelunohjaaja 2024. Opetusharjoittelijoiden mukaan hän kohtaa oppilaansa lämmöllä ja harjoittelijansa kollegoina. Pasi luo ympärilleen turvallisen tilan ja ympäristön missä kohdata, oppia, kokeilla ja epäonnistua. SOOL teki valinnan jäsenistöltä saatujen ehdotusten perusteella.

26.8.2024

Kuka saa näkyä ja missä? Kriittinen katse oppimateriaaleihin

Kaikki oppimateriaali, kuten perinteiset painetut oppikirjat, sähköiset oppimateriaalit, mutta myös non-formaali materiaali, kuten lastenkirjallisuus, voi myötäillä valtakulttuurin arvoja ja normeja, sekä ylläpitää syrjiviä ja rasistisia jaotteluita meihin ja muihin. Oppimateriaali voi kuitenkin myös haastaa lukijansa pohtimaan yleisinä pidettyjä ajattelumalleja ja toimintatapoja, sekä kannustaa ja ohjeistaa kohti kriittistä lukutaitoa.

Jaa sivu somessa

Tweet