24.3.2017

Käytä ääntäsi kevään kuntavaaleissa

Vaikuttamista on monenlaista. Kaikilta opettajaksi opiskelijoilta ei pidä odottaa aktiivista kansalaisuutta esimerkiksi järjestöjyränä tai poliitikkona, mutta meidän keskuudessa kaikkien tulisi tehdä niitä pieniä tekoja kohti parempaa yhteiskuntaa. Yksi näistä pienistä teoista on äänestäminen.

HENRI KIVISTÖ & TARJA TYÖLÄJÄRVI
Soolibooli 2/17

Perinteisesti Suomessa äänestysuurnille vetää eniten kansaa kuuden vuoden välein järjestettävät presidentinvaalit. Tämä on sinänsä ymmärrettävää, sillä äänestettäessä maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikan keulakuvasta, äänestämme suurilta osin puhtaasti henkilöä. Toisaalta äänestämisellä presidentinvaaleissa ei ole samanlaista merkitystä maan sisäisiin asioihin kuin mitä esimerkiksi kunta- tai eduskuntavaaleilla on.

Äänestäminen nyt tämän kevään kuntavaaleissa on äärimmäisen tärkeää. Mihin suuntaan haluamme suomalaisen hyvinvointivaltion ottavan askelia kuntatasolla? Vaikka valtion rahoitus ohjaakin kiistatta kuntien taloudellista tilannetta, on selvää, että kunta itse päättää, miten se järjestää palveluita kuntalaisille.

Mistä kunnat päättävät?

Kunnissa päätetään isoista arjen asioista ja kuntavaaleissa sinä pääset päättämään, ketkä sinun arjestasi päättävät jatkossa. Miten jätehuolto on kunnassasi järjestetty? Minkälaista koulutusta tarjotaan työttömille? Minkälaista on joukkoliikenne ja missä kunnossa keskustan kadut?

Kuntavaaleissa pääset vaikuttamaan siihen, kuka edustaa valtuustossa juuri sinua ja päättää puolestasi arjen sujumiseen ja opettajana työskentelemiseen vaikuttavista asioista.

Mikä tärkeintä, tulevat vaalit ovat merkittävät myös kasvatuksen ja koulutuksen kannalta. Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n lausahdus "koulutuksen kohtalo ratkaistaan kuntavaaleissa 2017" osuu tässä naulan kantaan.

Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakuntien järjestettäviksi vuoden 2019 alusta, ja tällöin kuntien tärkeimmät ja suurimmat tehtävät liittyvät koulutus- ja sivistyspalveluiden järjestämiseen. Joillakin kunnilla tämä tarkoittaa sen yhden koulun pyörittämistä ja varhaiskasvatuksen järjestämistä, toisilla kunnilla taas mukana on useitakin toisen asteen oppilaitoksia ja monenlaisia muita koulutuspalveluja sekä sivistystyötä.

Ennen äänestämistä

Ennen äänestyskoppiin sukeltamista on toki hyvä miettiä, ketä äänestää. Kuntavaaleissakin noudatetaan suhteellista vaalitapaa, jolloin ehdokkaan lisäksi puolueella tai ehdokaslistalla on väliä. Puolueiden kärkiteemoja ja vaaliohjelmia kuntavaaleissa voi selata puolueiden nettisivuilta.

Jokaisella paikkakunnalla on lisäksi omat tärkeät erityisteemansa. Paikkakunnalla voi olla esimerkiksi suunnitteilla uusia liikennejärjestelyjä, muutoksia kaavoitukseen tai koulujen sulkemisia.

Sopivaa ehdokasta etsiessä on hyvä pohtia omia arvoja. Mistä asioista sinä et ainakaan lähtisi tinkimään? Mikä on tärkein asia, johon sinun mielestäsi pitäisi saada muutosta kotikunnassasi seuraavalla vaalikaudella?

Mielenkiintoisia ehdokkaita ja sopivaa puoluetta voi kartoittaa vaikkapa vaalikoneiden avulla. Monella paikkakunnalla on ehdokkaita tavattavissa esimerkiksi vaalimökeillä ja vaalitapahtumissa. Paikkakuntasi tiedotusta kannattaa seurailla ja mennä rohkeasti kasvotusten haastamaan ehdokkaita. Monista ehdokkaista voit ottaa selvää myös somessa.

Kuntavaalit järjestetään neljän vuoden välein. Tänä vuonna varsinainen vaalipäivä on 9.4. ja ennakkoon voit äänestää 29.3.–4.4. Äänestysprosentti viime kuntavaaleissa oli 58,2.


Koulutuksen puolustaja omista riveistä?

  • Ehkä tunnet omista opiskelukavereistasi jonkun hyvän ehdokkaan?
  • Kannattaa tutustua SOOLin kuntavaalitavoitteisiin, jotka on koottu nimenomaan opettajaksi opiskelevien näkökulmasta.
  • Varmistathan, että ehdokkaasi on koulutuksen puolella!
  • OAJ:llä on myös kuntapäättäjätesti, jonka läpäisseiden ehdokkaiden nimet julkaistaan osoitteessa ääniopetukselle.fi
  • Jos olet itse ehdolla, onnea vaaleihin! Tutustu SOOLin kuntavaalitavoitteisiin ja pidä rohkeasti ääntä koulutuksen puolesta niin kampanjoidessa kuin vaalien jälkeenkin!

Lisää aiheesta

17.3.2025

Rahoituksen pitää turvata tulevaisuutta, ei tilastoja

Opettajankoulutusta tarjoavat korkeakoulut leikkaavat jatkuvasti opetushenkilöstöstä sekä opetustiloista. Se voi pahimmillaan johtaa ammatilliseen osaamattomuuteen. Opettajankoulutuksen täytyy tuottaa osaavia, motivoituneita ja työelämässä kestäviä ammattilaisia, ei vain tutkintoja tilastojen täytteeksi.

17.2.2025

Mihin meillä on rahaa?

Kauppareissua suurempi valinta.

17.2.2025

Vetovoimaisen opettajankoulutuksen asialla

Oslossa pidetyssä Pohjoismaiden opeopiskelijoiden vuotuisessa Studerandeforum-tapaamisessa keskusteltiin opettajankoulutuksesta eri maissa, liittojen rakenteista ja järjestäytymisestä sekä tulevan ammattimme veto- ja pitovoimasta.

17.2.2025

Koulutusvaalit – kevään tärkein juttu

Kunnissa päätetään suurista koulutus- ja sivistyspalveluiden linjoista sekä rahankäytöstä, mikä tekee kuntavaaleista opeopiskelijoille erityisen merkittävän paikan vaikuttaa. Kolme opettajataustaista konkariehdokasta esittäytyy tässä jutussa ja kertoo, kuinka he ovat päätyneet kunta- ja aluepolitiikkaan vaikuttamaan. Ehdokkaat paljastavat myös mitkä aiheet nousevat heistä erityisen merkittäviksi näissä vaaleissa.

13.2.2025

SOOLin kunta- ja aluevaalitavoitteet: "Laadukas opetus – hyvinvoiva tulevaisuus"

SOOLin kunta- ja aluevaalitavoitteissa nousee esille neljä kärkiteemaa: opettajien hyvinvointi, opetustoimen resurssit, oppilaiden osallisuus ja yhdenvertaisuus sekä kouluyhteisön hyvinvointi. Etenkin kuntavaalit ovat tulevan työelämän kannalta opeopiskelijoille merkittävä paikka vaikuttaa.

Jaa sivu somessa

Tweet