28.8.2015

Kasvatus ja koulutus tapetilla

Ehdottaisin uuden vuoden siirtämistä syyskuun alkuun.

PIRITA TALIKKA
Soolibooli 4/15 pääkirjoitus

Oma, sisäinen kalenterivuoteni alkaa aina syksystä. Syksyssä on uuden alkua, intoa ja voimaa. Täten ehdottaisinkin uuden vuoden siirtämistä syyskuun alkuun, pois tammikuun pimeästä ja loskaisesta synkkyydestä. Syksyssä tuoksuu muutos ja muutosvalmius. Opiskelijat ovat valmiita aloittamaan tulevaa lukuvuotta. Ehkä kokonaan puhtaalta pöydältä tai sitten jatkaen siitä, mihin keväällä jäivät.

Kasvatus, koulutus ja opiskelijoiden asiat ovat olleet vahvasti tapetilla koko kuluneen kesän. Mediaa seuratessa opetus- ja kasvatusalaan liittyviltä otsikoilta ei ole voinut välttyä, vaikka olisi voinut kuvitella lomakauden tuovan tähän taukoa. Varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen kasvatukset, opinto-ohjaus, uusien opettajien palkkaus, kasvatus- ja opetusalaan kohdistuvat leikkaukset ja koulutusvienti ovat vain esimerkkejä siitä uutisaiheiden kirjosta, jota olemme saaneet seurata. Hallitusohjelma ei ollut suopea opettajille eikä opiskelijoille – opettajaopiskelijoista puhumattakaan.

Opettajankoulutusta ollaan kuitenkin kehittämässä. Olkaamme kiitollisia tästä. Myös muita opetus- ja kasvatusalalle suotuisia kirjauksia ohjelmasta löytyi, vaikka ne ovatkin jääneet vähemmälle huomiolle. Hallitusohjelma myös nosti pinnalle opetus- ja kasvatusalan keskeisiä kysymyksiä ja toi niitä julkiseen keskusteluun, mikä ei tietenkään koskaan ole pahasta.

Myös SuomiAreena-keskustelutapahtumassa Porissa oli tänä vuonna teemana koulutus. Jo paljon aikaisemmin päätetty aihe sopi varsin hyvin hallitusohjelman julkistamisen jälkeiseen aikakauteen. Paneelikeskusteluiden keskiössä olivat opetuksen digitalisoituminen ja muuttuvat oppimisympäristöt. Päättäjät joutuivat grillattaviksi koulutusleikkauksista ja varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen kasvattamisesta. Keskustelua käytiin kriittisesti, mutta hyvässä hengessä.

Syksy on toivon aikaa. Muutosten edessä on yhä tärkeämpää pysyä yhtenäisenä linjana. Ainejärjestöt tekevät opiskelupaikkakunnallasi merkittävää työtä juuri sinun etujesi eteen. Liity siis paikalliseen ainejärjestöösi ja SOOLiin. Ollaan yhdessä Suomen Opettajaksi Opiskelevat. Otetaan yhdessä muutokset vastaan. Sopeudutaan silloin, kun se on tarpeen, mutta ei aina ja pyritään vaikuttamaan aina, kun vain mahdollista. Aktiivista syksyä kaikille!


Lisää aiheesta

17.3.2025

Rahoituksen pitää turvata tulevaisuutta, ei tilastoja

Opettajankoulutusta tarjoavat korkeakoulut leikkaavat jatkuvasti opetushenkilöstöstä sekä opetustiloista. Se voi pahimmillaan johtaa ammatilliseen osaamattomuuteen. Opettajankoulutuksen täytyy tuottaa osaavia, motivoituneita ja työelämässä kestäviä ammattilaisia, ei vain tutkintoja tilastojen täytteeksi.

13.2.2025

SOOLin kunta- ja aluevaalitavoitteet: "Laadukas opetus – hyvinvoiva tulevaisuus"

SOOLin kunta- ja aluevaalitavoitteissa nousee esille neljä kärkiteemaa: opettajien hyvinvointi, opetustoimen resurssit, oppilaiden osallisuus ja yhdenvertaisuus sekä kouluyhteisön hyvinvointi. Etenkin kuntavaalit ovat tulevan työelämän kannalta opeopiskelijoille merkittävä paikka vaikuttaa.

18.11.2024

Koulu kaiken ratkaisuna

Korkeakoulujen autonomia suojaa opettajankoulutuksen kehitystä esimerkiksi poliittisilta erimielisyyksiltä.

14.11.2024

Opettajankoulutus tarvitsee päivityksen: S2-taidot välttämättömiä tasa-arvon toteutumiselle

Opettajankoulutuksessa ei tällä hetkellä tarjota riittäviä valmiuksia suomi toisena kielenä -oppilaiden tukemiseen ja suomen kielen opettamiseen, vaikka S2-oppilaiden määrä perusopetuksessa kasvaa jatkuvasti. Jotta opettajat voivat aidosti tukea oppilaidensa koulutuspolkua ja sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan, heillä on oltava riittävät valmiudet tukea kielenoppimista osana kaikkea opetusta.

26.8.2024

Tuella ja ymmärryksellä

Onnea opintopaikasta! Me opeopiskelijat yhdessä muodostamme upean valtakunnallisen verkoston.

Jaa sivu somessa

Tweet