Jokainen meistä tarvitsee kohtaamisia
Korkeakouluopintoihin ei pidä tulla tukka putkella suorittamaan, se ei ole koulutuksen tarkoitus. Sen tarkoitus on antaa työkalut kriittiseen, reflektoivaan ajatteluun.
HANNA RAHKONEN
Opeopiskelija 3/22
LÄMPIMÄT ONNITTELUT tuoreille opetus- ja kasvatusalan opiskelijoille! Itse asiassa, onnea ja menestystä myös opetus- ja kasvatusalan opintojaan jatkaville opiskelijoille! Olet valinnut, tai suureksi onneksesi sattumalta päätynyt, yhteen yhteiskunnan merkityksellisimpiin ammatteihin.
Olet mukana tekemässä tulevaisuutta ja tulevaisuuksia. Tutkintoa suorittaessasi anna itsellesi aikaa ajatella ja kyseenalaistaa. Korkeakouluopintoihin ei pidä tulla tukka putkella suorittamaan, se ei ole koulutuksen tarkoitus. Sen tarkoitus on antaa työkalut kriittiseen, reflektoivaan ajatteluun.
Pyri siihen – arvosanat eivät määrittele osaamistasi, sinun täytyy sisäistää tämä tulevana opetus- ja kasvatusalan ammattilaisena. Arvosanoja tärkeämpää on ymmärrys ja ajattelu. Olkoot nämä neuvoja joko opintopolkusi alkuun, tai muistutuksia keskelle sitä.
KAIKKEEN TÄHÄN sinä kasvat osana yhteisöjä, joita on monenlaisia. On korkeakouluyhteisöjä, ainejärjestöyhteisöjä, vuosikurssiyhteisöjä, poikkitieteellisiä yhteisöjä... Paikkoja on kaikkialla.
Viimeisimmät vuodet ovat luoneet kuiluja yksilöiden ja yhteisöjen välille. Onneksi tämä syksy näyttää normaalimmalta syksyltä, kuin mikään pitkään aikaan. Yhteisöt pääsevät kaiken tämän neljän seinällä sisällä olemisen jälkeen taas kukoistamaan. Pääsemme kohtaamaan toisiamme.
Jokainen meistä tarvitsee kohtaamisia, yhteisöjä elämässään. Yhteisön merkitys korostuu erityisesti meille opetus- ja kasvatusalan asiantuntijoille. Aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen jokainen oppija oppii osana yhteisöä ja toimii yhteisössä, opettajan tai muun ammattilaisen ohjaamana. Meidän jos jonkun on tärkeää ymmärtää yhteisön merkitys osana yksilöä sekä osata tukea yhteisöllisyyden muodostumista.
OLIT MILLE tahansa vuosikurssille siirtyvä, opintojasi aloittava tai päättävä, annan sinulle neuvon: etsi ne yhteisöt, joihin haluat kuulua. Yhteisöjä on monenlaisia. Toiset ovat itsestään muotoutuvia ja epäformaaleja, toiset strukturoituja ja jokaiselle avoimia.
Kenenkään ei pidä jäädä yksin.
Kysy vuosikurssitovereitasi lounaalle. Käy läpi korkeakoulusi seura- ja kerhotarjonta, ja lähde rohkeasti tutustumaan itseäsi kiinnostaviin. Käy järjestösi ja liittosi tapahtumissa. Etsi harrastusmahdollisuuksia opettajankoulutuspaikkakunnaltasi, jatka joko vanhoja tai kokeile uusia. Löydä yhteisösi ja nauti opiskelijan elämästä osana niitä!