Hyvinvoiva liitto lähtee hyvinvoivasta jäsenistöstä
Yksittäinen opiskelija ei saa hukkua kunnianhimoisten visioiden ja hankkeiden alle.
ALEKSI VEHMASSALO
Soolibooli 4/18 pääkirjoitus
Onneksi kesä on vain kerran vuodessa. Monelle opiskelijalle kesä tarkoittaa lähinnä työskentelyn luonteen muuttumista. Kesälomasta haaveillaan usein jo tammikuusta asti, mutta puiden puhjettua lehteen oppikirjojen parissa istuminen muuttuukin vain kesätöiksi. Usea opiskelija voi vain haaveilla kesäisestä huolettomuudesta, jonka aikana omia paristojaan ehtisi latailemaan.
Onnekkaat pääsevät syksyisin keskittymään puhtaasti opintoihinsa, mutta monet jatkavat palkkatyön parissa puurtamista läpi lukuvuoden tullakseen toimeen. Olisihan suuri synti, jos opiskelija ei joutuisi kärvistelemään köyhyysrajalla toimeentulonsa kanssa. Niukkuus ja Siperia opettaa. Vai olisikohan se toisin päin? Mielenterveysongelmat ovat alle 20 vuodessa lähes kaksinkertaistuneet korkeakouluopiskelijoilla samalla, kun koulutusjärjestelmämme kärsii resurssien puutteesta.
Vuonna 2019 käydään jälleen seuraavat eduskuntavaalit. Perinteisesti vaalien alla päättäjät muistavat kiitellä opettajia ja koulutustamme juhlapuheissaan. Tulevasta hallitusohjelmasta kuitenkin vasta näemme, missä arvossa koulutusta ja opettajia näiden puheiden ulkopuolella todellisuudessa pidetään.
Huhtikuussa SOOLin liittokokous hyväksyi strategian, jonka mukaan liiton tulee nyt panostaa näkyvyyteen. Eduskuntavaalien alla tämä laitetaan koetukselle, kun huolemme opiskelijoiden ja uraansa aloittelevien opettajien hyvinvoinnista pitää saada kuuluviin.
Näkyvyyden lisääminen ei kuitenkaan tarkoita vain pääsemistä median palstoille rummuttamaan liiton edunvalvonnallisia tavoitteita. Se tarkoittaa myös näkymistä jäsenillemme sekä ennen kaikkea heidän huomioimistaan, ja näkymistä ohjaamassa yhteisen liittomme toimintaa. Yksittäinen opiskelija ei saa hukkua kunnianhimoisten visioiden ja hankkeiden alle.