27.8.2024

Hei kotikokit, kutsumuskokit tai muut opeopintojen kokkaajat!

Kukaan ei ole keksinyt täydellistä reseptiä opintojen onnistumiseen, mutta asian tutkiskelu on hyvä sijoittaa lukukauden alkuun, ennen opintojen vilskettä.

TAIKA VAULO
Opeopiskelija 3/24 pääkirjoitus

MAISTUISIKO ANNOS opeopintoja? No täältä löytyy! Syyskauden alussa usein mietimme, miten tahdomme muuttaa omaa toimintaa tai mitä odotuksia tulevalle ajanjaksolle voisimme ottaa itsellemme, ympäristöllemme ja omalle toiminnallemme. Mietimme, miten voimme rakentaa täydellisen reseptin onnistumiselle ja onnelle.

Olisin itse kaivannut omalle opintopolulle tukea ja reseptiä siihen, miten suhtaudun itseeni ja itseeni kohdistuviin vaatimuksiin kaiken myllerryksen keskellä. Vertaistuen ja ympäristön merkitys on todella suurta, mutta kaiken keskiössä on myös oma suhtautuminen tähän kaikkeen.

TÄMÄN RESEPTIN tutkiskelu on hyvä sijoittaa lukukauden alkupuoliskolle, ennen syyskauden alkavien opintojen vilskettä. Täydellisen reseptin salaisuutta opintojen onnistumiseen ei taida kukaan olla vielä keksinyt, mutta oman kolmen vuoden kokkailun perusteella se voisi koostua ainakin näistä ainesosista:

1 lusikallinen uusia kohtaamisia, myös uusissa tilanteissa. Korkeakoulut tuovat yhteen erilaisia ihmisiä erilaisista lähtökohdista, ja nämä kohtaamiset voivat muuttaa elämäsi suuntaa suuresti. 

2 hiutaletta arvostusta erilaisista asioista. Muista arvostaa omaa jaksamista, kavereiden antamaa vertaistukea ja opintojen mukana tulevaa tietotaitoa. Arvosta kohtaamisia kursseilla, käytävillä ja tapahtumissa.

3 hippusellista armollisuutta – yksi jokaista opintovuotta kohti (muuta määrää tarvittaessa). Kaikessa ei tarvitse onnistua ensimmäisenä, eikä kaikkea tarvitse oppia kerralla. Sinulla ja meillä kaikilla on aikaa harjoitella, yrittää, kehittää ja onnistua monia monia kertoja. 

MUISTA MITOITTAA ainekset oikein tarpeeseen, ja huolehtia niiden oikeaoppisesta säilyttämisestä opintojen ajan. Palaa säännöllisesti tarkastamaan, että reseptin sisältö on huolellisesti tallella ja edelleen sinunlaisesi. Tee tarvittavia muutoksia, jotta lopputulos on juuri sinun makuusi sopiva – makea, kirpeä tai suorastaan suussa sulavan herkullinen!

Tällä reseptillä ei ole takuuta siitä, että kaikki asiat menevät suunnitelmien ja saman linjan mukaisesti. Erilaisia polkuja, onnistumisia ja tapahtumia vilisee ympärillä suunnattomasti, jolloin seikkailun voi saavuttaa myös vain hyväksymällä sen, että minä riitän juuri tässä, juuri nyt.

Siispä opeopiskelijat: nauttikaa, oppikaa ja uskaltakaa! Muistakaa tehdä omasta opintojen reseptistä onnistumisen ja oppimisen muistokokoelma, jonka parissa on hyvä viihtyä myös jatkossakin.


Lisää aiheesta

27.8.2024

Vuoden harjoittelunohjaaja Pasi Sorjonen: Ei voi olla aidosti läsnä ellei kasva omaksi itsekseen

Helsingissä Viikin normaalikoulussa erityisopetuksen lehtorina toimiva Pasi Sorjonen on Vuoden harjoittelunohjaaja 2024. Opetusharjoittelijoiden mukaan hän kohtaa oppilaansa lämmöllä ja harjoittelijansa kollegoina. Pasi luo ympärilleen turvallisen tilan ja ympäristön missä kohdata, oppia, kokeilla ja epäonnistua. SOOL teki valinnan jäsenistöltä saatujen ehdotusten perusteella.

26.8.2024

Opeopiskelija joka ei koskaan valmistunut

Opeopiskelijoiden ei kannata tehdä niin kuin Minna teki, vaan niin kuin Minna sanoi.

26.8.2024

Tuella ja ymmärryksellä

Onnea opintopaikasta! Me opeopiskelijat yhdessä muodostamme upean valtakunnallisen verkoston.

26.8.2024

Kuka saa näkyä ja missä? Kriittinen katse oppimateriaaleihin

Kaikki oppimateriaali, kuten perinteiset painetut oppikirjat, sähköiset oppimateriaalit, mutta myös non-formaali materiaali, kuten lastenkirjallisuus, voi myötäillä valtakulttuurin arvoja ja normeja, sekä ylläpitää syrjiviä ja rasistisia jaotteluita meihin ja muihin. Oppimateriaali voi kuitenkin myös haastaa lukijansa pohtimaan yleisinä pidettyjä ajattelumalleja ja toimintatapoja, sekä kannustaa ja ohjeistaa kohti kriittistä lukutaitoa.

26.8.2024

Arvokkainta oli vertaistuki

Opinnäytetyön tekeminen voi tuntua isolta möröltä, jonka päihittäminen tuntuu ajoittain mahdottomalta. Jokaisen prosessi on kuitenkin erilainen ja siitä selviytyy. Samalla oppii jotain itsestään ja elämästä.

Jaa sivu somessa

Tweet