29.1.2020

Harkkahyvinvoinnin ABC

Mitä tehdä, kun harjoittelu tuntuu käyvän yltiöpäisen raskaaksi? Oppituntien pitäminen jännittää pirusti ja seuraavien päivien suunnittelu lohkaisee omasta vapaa-ajasta tuntuvan siivun. Tuttu tunne!

VILI PELTOMÄKI
Opeopiskelija 1/20

Kuva: Freepik

A niin kuin apua! Pyydä rohkeasti apua harkkaohjaajaltasi. Sinulla on oikeus saada riittävästi ohjausta ja tukea koko harkan ajalta. Jos et saa kunnollista ohjausta tai sinua kohdellaan epäasiallisesti, juttele asiasta opiskelijajärjestösi tai ylioppilas/opiskelijakuntasi edunvalvontahenkilön kanssa.

Balanssi työnteon ja oman ajan kanssa tulee muistaa. Tee iltaisin jotain sellaista, joka saa sinut hyvälle tuulelle ja unohtamaan koko harkan hetkeksi. Harjoitteluissa on hyvä käsitellä sitä, miten opettaja ammatissaan pitää työn ja kodin erillään toisistaan.

Carpe diem, eli tartu hetkeen. Harjoittelussa sinulla on hyvä tilaisuus kokeilla – ja paino sanalla kokeilla – erilaisia opetustyylejä ja työtapoja. Sinun ei tarvitse eikä pidäkään osata kaikkea ennalta.

Ensimmäinen opetusharkka voi olla sinun Debyyttisi opettamisessa, joka tulee tapahtua turvallisessa ja asianmukaisesti ohjatussa ympäristössä.

Epäonnistuminen on koko harjoittelun suola. Opetusharjoittelu on nimensä mukaisesti harjoittelua. Sen aikana sinä saat epäonnistua ja ehdottomasti sinun tuleekin mokailla.

Failure is always an option” on Adam Savagen motto ja hieno elämänasenne. Pannukakuista opit aina jotain erittäin tärkeää. Miten minun kannattaisi tehdä ensi kerralla?

Guruja ei kenestäkään harjoittelussa ole tarkoitus tulla. Tärkein mitä meidän tulee oppia, on oppia kehittymään.

Harjoittelet vain Itseäsi varten. Pidä mielessäsi, ettei tuntisuunnitelmasi ole essee, eikä pitämäsi oppitunti tentti. Opettamistasi ei voida verrata kenenkään toisen opetukseen. Aseta omalle toiminnallesi tavoitteita, joiden avulla voit kehittää opettajuuttasi. Ei ole olemassa liian pieniä tavoitteita.

Jännittäminen harjoittelussa on täysin normaalia ja se kulkee usein käsi kädessä innostuksen kanssa. Jos kuitenkin jännitys muuttuu peloksi ja ahdistukseksi, pyydä heti ohjaajalta apua, kilauta kaverille tai ota yhteys opiskelijajärjestöihin.

Kanssaopiskelijat ovat korvaamaton vertaistuki harjoittelussa. Kokemusten käsittely taukotuvassa on parasta apua harmitukseen sekä onnistumisten jakamiseen.

Liikunnalla ja luonnossa oleskelulla on tutkittuja vaikutuksia jaksamiseen. Niillä on piristävä vaikutus ja ne toimivat hyvänä vastapainona työnteolle. Käy harkkapäivän jälkeen vaikkapa kävelyllä lähimetsässä tai kavereiden kanssa pelaamassa hetki pallopeliä.

Molemminpuolinen kommunikaatio on onnistuneen harjoittelun kannalta olennaista. Ilmoita välittömästi ohjaajallesi, jos esimerkiksi olet estynyt tulemaan harjoitteluun sovittuun aikaan. Harkkaa koskeva tiedottaminen opiskelijalle tulee olla selkeää, ajoitettua ja koottuna yhdessä paikassa.

eNorssi on opettajankouluttajien yhteistyöverkosto, jonka kanssa SOOL on tehnyt tiivistä yhteistyötä opetusharjoitteluiden suositusten päivittämisessä. Heidän kokoamastaan opiskelijapalautteesta näkyy opiskelijoiden kokema kiire harjoittelussa, johon etsimme yhdessä ratkaisuja. Katso kiireen helpottamiseen kirjaimet S ja V.

Oma persoonasi on vahvuutesi. Muista, ettei ohjaaja eikä kukaan toinen opiskelija voi harjoittelussa puuttua sinun henkilökohtaisiin ominaisuuksiisi.

Palaute on avain kehittymiseen. Sinulla on oikeus saada myönteistä ja rakentavaa palautetta. Olet myös itse velvollinen antamaan sitä kanssaopiskelijoillesi ja ohjaajallesi.

Q&A-palsta harjoitteluita ja uusia suosituksia koskien toteutetaan seuraavaan Opeopiskelijan numeroon, mikä teillä hyvät lukijat herää polttavia kysymyksiä mieliinne. Voitte lähettää kysymyksiä sähköpostilla jutun lopusta löytyviin yhteystietoihin.

Riennot, approt ja akateemiset pöytäjuhlat kuuluvat erottamattomasti opiskelijaelämään, mutta harjoittelun edelle ne eivät voi mennä. Olet työsuhteessa, eikä töihin voi saapua huonokuntoisena. Voin luvata, että harkankin jälkeen on tiedossa vielä lukuisia maailman mahtavampia bileitä.

Suunnitteleminen ja aikatauluttaminen auttavat ennaltaehkäisemään kasautuvaa stressiä. Kirjoita tuntisuunnitelmaasi sellaisia asioita, jotka oikeasti auttavat sinua tunnin pitämisessä. Älä käytä aikaasi yksityiskohtien hiomiseen täydellisiksi tai tunge kalenterisiasi tupaten täyteen. Pyhitä aikaa ihan pelkälle olemisellekin.

Taikatemppuja ei jokaisella tunnilla tarvitse suinkaan olla. Erilaisia vaikeiltakin tuntuviakin työskentelytapoja on tärkeää harjoitella, mutta harjoittelun tulee antaa realistinen kuva opettajan työn perusarjesta.

Ulkomaille on monella opekoulutusalalla mahdollisuus mennä suorittamaan yksi harjoitteluista. Ota selvää mahdollisuuksista korkeakoulusi kv-toimistolta tai opetuutoriltasi.

Valitse mitä asioita teet ja jätät tekemättä harjoittelun aikana. Priorisoimalla ja karsimalla jätät aikaa omalle palautumisellesi. Ei ole suinkaan väärin jättää harkan aikana joitain juttuja myöhemmäksi.

Webinaarit ovat SOOLin järjestämiä teemaseminaareja, joita voit seurata etänä kotoasikin. Niistä voit saada hyödyllistä tietoa ja vinkkejä harjoittelua ajatellen. Kevään aikana tiedossa on painavaa asiaa mm. taidekasvatuksesta ja arvioinnista.

X-kirjain on erittäin vaikea, täytyy myöntää. Mitä sinä keksisit tälle kohdalle? Kerro se sähköpostilla opeopiskelija@sool.fi. Parhaalle idealle mainetta ja kunniaa!

Ympäristöäsi kannattaa harjoittelussa käyttää hyödyksi oppituntien pitämisessä. Esimerkiksi kaupunkiympäristöstä voi bongata useita eri lintulajeja tai käyttää lähimetsän irtaimistoa apuna yhteenlaskun opettelussa.

Zoomaa katseesi tulevaisuuteen. Me tulevat opettajat tulemme kouluttamaan kaikki tulevat poliisit, sairaanhoitajat, insinöörit ja oikeastaan ihan kaikkien alojen ammattilaiset. Aika mahtavaa, eikö?

Åbo eller Tammerfors? SOOLin harjoittelusuositukset ovat voimassa kaikkialla.

Älä epäröi ottaa tarvittaessa yhteyttä meihin, jos koet tarvitsevasi edunvalvonnallista apua. Katso SOOLin verkkosivuilta paikallisen hallitusjäsenen yhteystiedot tai ota yhteyttä liiton pääsihteeriin.

Öisin nuku. Tämä ohje tulee muistaa oikeastaan ihan aina. Vaikka tehtävien rustaaminen tuntuisi venyvän pikkutunneille asti, ei ilman kunnollista lepoa onnistu kerta kaikkiaan yhtikäs mikään.

Kuva: Freepik


SOOL julkaisee keväällä 2020 päivitetyt suositukset opetusharjoittelulle.


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet