17.2.2023

Edaattorina opeopiskelijan silmin

Jos yhtään kiinnostaa vaikuttaminen, kannattaa tutustua oman yliopiston ja opiskelualan vaikuttamismahdollisuuksiin.

MATIAS PELKONEN
Opeopiskelija 1/23


Kirjoittaja on Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan ISYY:n edustajiston jäsen ja opiskelee erityispedagogiikkaa Joensuussa.

ALOITIN OPINTONI syksyllä 2019 ja samana syksynä oli myös Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan ISYY:n edustajiston vaalit. Mietin jo tuolloin, että haluan seuraavissa vaaleissa olla ehdolla mukana. Syy miksi en uskaltanut vielä fuksivuonna lähteä ehdolle oli yksinkertainen, en kokenut olevani vielä tarpeeksi valmis ja yliopistomaailma tuntui vielä hieman vieraalta.

Edustajisto on ylioppilaskunnan ylin päättävä toimielin. Meillä Itä-Suomen yliopistossa on 39 jäsentä edustajistossa, jonka keskeisimpänä tehtävänä on muun muassa nimetä hallitus sekä vahvistaa toimintasuunnitelma ja talousarvio.

Kaikki edustajiston jäsenet ovat opiskelijoita ja heidät on valittu vaaleilla. Vaaleissa voivat äänestää ja asettua ehdolle kaikki ylioppilaskunnan jäsenet. Vaalit järjestetään joka toinen vuosi syksyllä ja meillä seuraavat vaalit ovat nyt tulevana syksynä 2023.

Kokouksia edustajistolla on noin kerran kuukaudessa pois lukien kesäloma. Meidän kokouksemme striimataan Youtube-kanavalle, joten kokouksia pystyy seuraamaan myös etäyhteyden välityksellä.

VAIKUTTAMINEN ON aina kiinnostanut minua suuresti ja se on varmaankin suurin syy miksi päädyin ehdokkaaksi 2021 edustajiston vaaleissa. Koin hakiessani, että edustajistossa on tärkeä mahdollisuus kerätä kokemusta kokoustilanteista, päätöksenteosta ja tutustua ja tehdä yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa. 

Onnekseni voin sanoa, että kaikki edellä mainitut asiat ovat pitäneet kohdallani paikkansa. Yliopistossa, jossa on paljon eri opettajankoulutuksia, tunsin myös vastuuta olla edustamassa opeopiskelijoita. Onneksi en kuitenkaan ole ainoa opeopiskelija edustajistossa.

”Nämä mahdollisuudet
olisivat jääneet kokematta,
jos en olisi lähtenyt mukaan.”

Niin kuin kaikki uusi ja vieras myös edustajiston ensimmäiset kokoukset jännittivät, mutta kokouskäytänteet opin helposti. Oli mukava huomata, että suurin osa muistakin harjoitteli samoja asioita. 

Koska Itä-Suomen yliopistolla on kampukset Joensuussa ja Kuopiossa, myös edustajistoa on molemmilta kampuksilta. Aluksi tämä kahden kaupungin tuoma etäisyys ja etäyhteys mielestäni kangisti kokouksia ja loi kuilua kampusten välille. Toisaalta nyt kun on vuosi edaattorina oloa takana, minusta molemmat kampukset tulevat kuulluiksi etäyhteydestä huolimatta ja yhteistyö kampusten välillä sujuu erittäin hyvin. 

OLEN OLLUT tyytyväinen päätökseeni siitä, että lähdin ehdokkaaksi edustajistoon, sillä olen oppinut paljon edustajistossa toimimisesta ja saanut nähdä toisesta näkökulmasta ylioppilaskunnan toimintaa. Olen pääsyt äänestämään eri asioista ja lisäksi olen toiminut oman edustajistoryhmäni ryhmäpuheenjohtajana, joka on ollut tähän mennessä jännittävä kokemus. Nämä mahdollisuudet olisivat jääneet kokematta, jos en olisi lähtenyt mukaan.

Suosittelen jokaista opeopiskelijaa käyttämään ääntään. Äänestä vaaleissa, jos siihen on mahdollisuus tai asetu itse ehdolle! Vaikuttaminen yhteiskunnassa on tärkeää ja etenkin meidän opeopiskelijoiden tulisi tuoda meille tärkeitä asioita esille eri paikoissa. Edustajisto on yksi mahdollisuus. Jos yhtään kiinnostaa vaikuttaminen, kannattaa tutustua oman yliopiston ja opiskelualan vaikuttamismahdollisuuksiin.


Lisää aiheesta

Jaa sivu somessa

Tweet