Työssäoloehdon kertyminen
Syyskuussa 2024 voimaan tulleen lakimuutoksen jälkeen ansiopäivärahaan oikeuttava työssäoloehto piteni puolesta vuodesta vuoteen ja työssäoloehtoa kertyy vain niiltä kuukausilta, jolloin palkkatuloa on vähintään 465 euroa kuukaudessa.
|
Ansiopäivärahaan oikeuttava työssäoloehto kassajäsenyyden aikana on yksi vuosi (12 kuukautta). Työssäoloehtokuukausiksi luetaan mukaan sellaiset kalenterikuukaudet, joina henkilölle on maksettu vakuutuksenalaista vakiintunutta palkkaa vähintään 930 euroa. Jos palkkatulo kalenterikuukauden aikana on vähintään 465 euroa, mutta vähemmän kuin 930 euroa, työssäoloehtokuukaudet voivat kertyä puolikkaina kuukausina.
Työssäolon ei tarvitse olla yhtäjaksoista, mutta vain kassan jäsenyysaikana tehty työ voidaan laskea työssäoloehtoon. Työssäoloehto kertyy vain palkallisen palvelussuhteen aikana.
Työssäoloehdon on pääsääntöisesti täytyttävä työttömyyttä edeltäneiden 28 kuukauden aikana. Kuitenkin opintojen, sairauden, asevelvollisuuteen, lapsen syntymän tms. hyväksyttävän syyn johdosta voidaan 28 kuukauden tarkastelujaksoa pidentää enintään seitsemällä vuodella.
Tuntiopettajien, osa-aikatyötä tehneiden ja useiden eri työnantajien palveluksessa olleiden hakijoiden tulee antaa päivärahahakemuksen yhteydessä työttömyyskassalle selvitys viikoittaisista työtunneista päivärahaoikeuden ratkaisemiseksi. Päivärahahakemus tehdään Opetus ja tiede -työttömyyskassan sähköisessä palvelussa mutta työtunnit voi selvittää myös erillisellä lomakkeella, joka löytyy työttömyyskassan sivuilta.
Palkallisen äitiysloman, sairausloman tms. palkallisen (täysi palkka) jakson aikana työssäoloehto kertyy kuten työssä ollessa.
Työssäoloehto alkaa kertyä kassaanliittymispäivästä alkaen. Jos olet aiemmin kuulunut toiseen työttömyyskassaan, voidaan siltä ajalta kerryttämäsi työssäoloehto huomioida, mikäli liittyminen Opetus ja tiede -työttömyyskassaan on tapahtunut kuukauden sisällä siitä, kun olet eronnut edellisestä kassasta.