Ansiopäivärahan hakeminen ja määräytyminen
Ansiasidonnaista päivärähaa on mahdollista saada työttömänä työnhakijana, kun on täyttänyt 12 kuukauden työssäoloehdon kassajäsenyyden aikana ja maksanut jäsenmaksut koko ajalta.
VAIHE 1) Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi
Ilmoittaudu sähköisesti työ- ja elinkeinopalveluihin työttömäksi työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä. TE-palvelut tekee päätöksen päivärahaoikeudesta ja antaa työvoimapoliittisen lausunnon työttömyyskassalle.
VAIHE 2) Jätä päivärahahakemus
Ansioon suhteutettua päivärahaa haet omalta työttömyyskassaltasi. Jätä hakemus Opetus ja tiede -työttömyyskassan Openetti-palvelussa ja täytä se huolellisesti, jotta työttömyyskassa voi käsitellä saapuvan hakemuksen ilman erillisiä lisäselvityspyyntöjä.
Päivärahaa haetaan jälkikäteen eli kuluneelta ajalta. Sitä on kuitenkin haettava viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä päivästä, josta sitä halutaan maksettavan. Lähetä ensimmäinen hakemus kassaan kun työttömyyttä on kestänyt vähintään kaksi täyttä kalenteriviikkoa päättyen sunnuntaihin.
Jos et ole oikeutettu ansiopäivärahaan, selvitä Kelasta, onko sinulla oikeutta peruspäivärahaan tai työmarkkinatukeen.
Päivärahan saamisen edellytykset
Jos työttömyys alkoi ennen 2.9.2024:
- olet ollut työttömyyskassan jäsen vähintään 26 viikkoa
- olet täyttänyt 26 viikon työssäoloehdon
- olet säilyttänyt palkkakuittisi sekä mahdolliset työtuntilistat
- työttömyyskassan jäsenmaksut on maksettuna katkoksitta koko jäsenyysajalta
Jos työttömyys alkoi 2.9.2024 tai sen jälkeen:
- olet ollut työttömyyskassan jäsen vähintään 12 kuukautta
- olet täyttänyt 12 kuukauden työssäoloehdon ja palkkatulo on vähintään 930 euroa kuukaudessa. Vähintään 465 euron palkkatuloilla työssöoloehto kertyy puolikkaina kuukausina.
- olet säilyttänyt palkkakuittisi sekä mahdolliset työtuntilistat
- työttömyyskassan jäsenmaksut on maksettuna katkoksitta koko jäsenyysajalta
Muista, että päätoimisella opiskelijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen. Rajoitus koskee myös päätoimisen opiskelun lomajaksoja. Opiskelua pidetään päätoimisena siihen asti, kun opiskelija on päättänyt opintonsa.
Opinnot katsotaan päättyneeksi, kun henkilö on
- valmistunut
- luopunut opinto-oikeudesta yliopistossa
- menettänyt opinto-oikeutensa tai se on peruutettu
- opinnot ovat olleet keskeytyneenä vähintään vuoden
Päivärahan suuruus
» Päivärahalaskuri (TYJ)
Ansioon suhteutettu päiväraha määräytyy hakijan työttömyyttä edeltäneiden ansiotulojen perusteella. Päiväraha muodostuu täyden peruspäivärahan suuruisesta perusosasta (37,21 €/päivä 1.1.2024 alkaen) ja ansio-osasta. Täyden ansio-osan suuruus on 45 prosenttia päiväpalkan ja perusosan erotuksesta. Kun palkka kuukaudessa on suurempi kuin 3 534,95 €, ansio-osa on tämän rajan ylittävältä osalta 20 prosenttia.
Ansioon suhteutettu päiväraha määräytyy vakiintuneen palkan perusteella, mikä tarkoittaa työttömyyttä edeltäneiden vähintään 26 työssäoloviikon keskiarvoansiota. Palkkatulosta vähennetään lomarahat ja lomakorvaukset sekä palkansaajan työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja sekä sairausvakuutuksen päivärahamaksua vastaava osuus. Päiväpalkka saadaan jakamalla kuukausipalkka luvulla 21,5.
Muutoksia työttömyysturvaan 2024Lomakorvauksen jaksotus
Omavastuuaika pitenee
Indeksikorotusta ei tehdä vuosina 2024–2027
Ansiopäivärahan tason porrastus (2.9. alkaen)
Työssäoloehto euroistetaan (2.9. alkaen)
Työskentelyedellytys vuoteen (2.9. alkaen)
Hallituksen suunnittelemat säästötoimet vaikuttavat monella tavalla työttömyysturvaan, muun muassa työssäoloehdon kertymiseen sekä ansiopäivärahan tasoon. Opetus ja tiede -työttömyyskassan sivuille on koottu tietoa muista muutoksista: |