Tapahtuman järjestäjän ABC
Mitä asioita on otettava huomioon tapahtumaa järjestettäessä? Tähän on koottu neuvoja muistilistan laatimiseen, käytännön toteutukseen sekä uusia ideoita paikallisille tapahtumille.
Kun aloitat...
Tapahtumaa järjestäessä on hyvä aloittaa järjestelyt ajoissa. Ensimmäisiä asioita on miettiä mitä, missä, milloin ja miksi, eli valita aika ja varata tapahtumalle tilat, sekä sopia tapahtuman budjetista, kenelle suunnattu ja mikä on tapahtuman tarkoitus. Tärkeää on myös miettiä kenelle tapahtuma on suunnattu ja minkälainen tapahtuma on kyseessä. Kannattaa ottaa huomioon, että tilojen olisi hyvä olla esteettömiä.
Kun tapahtumaa aletaan suunnittelemaan ja organisoimaan, kannattaa miettiä työnjaosta, että vastuu jakautuu mahdollisimman tasaisesti kaikkien kesken, eikä työt kasaannu yhdelle ihmiselle. Tällä pystytään takaamaan se, ettei kukaan kuormitu liikaa yhden tapahtuman järjestämisestä. Yksi keino on muodostaa tapahtumaa varten tiimi, jossa voi olla myös hallituksen ulkopuolisia jäseniä. Näin taataan, että tapahtumasta tulee koko opiskelijajärjestön näköinen.
Kannattaa muistaa, että kaikki tiimit eivät välttämättä ole suoraan yhteydessä tapahtuman järjestämiseen. Erilaisia tiimejä on esim. siivoustiimi, lipunmyyjät, ruokatiimi yms. Yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa järjestetyt tapahtumat jakavat vastuuta ja kuluja, mutta on tarvittavaa käydä periaatteellinen keskustelu, että miten tehtävät järjestäjien kesken jakautuu.
Rahoitus, sopimukset ja markkinointi
Budjettia suunniteltaessa kannattaa miettiä, kuinka paljon on pakollisia menoja (esim. tilat) ja kuinka paljon tehdään itse, sekä kerätäänkö tapahtumassa osallistumismaksu. Myös onko tapahtumalla tarkoitus tehdä voittoa, vai tarjotaanko jäsenistölle matalan kynnyksen ja budjetin tilaisuuksia yhdessä hengailuun.
Opiskelijajärjestöjen on mahdollista solmia yhteistyösopimuksia paikallisten yritysten kanssa. Yritykset voivat esimerkiksi sponsoroida yhdistystä (mainos haalareihin) ja tarjota alennuksia sovituista tuotteista. Vastineeksi opiskelijat voivat järjestää tapahtumia ja käyttää yrityksen palveluita. Muistakaa, että suulliset ja kirjalliset sopimukset ovat yhtä päteviä, mutta kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan aina kirjallinen sopimus.
Tapahtumia varten täytyy varautua myös muilla sopimuksilla . Esimerkiksi tietyt tilat vaativat järjestyksenvalvojia, joillakin tiloilla on anniskeluluvat ja live-musiikkia soitettaessa täytyy siitä ilmoittaa Teostolle. Jos tapahtumissa otetaan kuvia, täytyy siitä kaikille osallistujille ilmoittaa ja kysyä kuvankäyttölupa. Jos käytetään netistä otettuja kuvia, niillä täytyy olla kuvankäyttölupa (esim. Googlen asetuksista voi sen valita) tekijänoikeussuojan takia. Mikäli julkaistaan muiden ottamia kuvia, muistetaan mainita kuvaajan nimi. Nämä asiat kannattaa selvittää, mutta niistä ei kannata tapahtumaa järjestäessä ottaa ylimääräistä painetta.
Tapahtuman mainostaminen on hyvä aloittaa ajoissa ja kohdentaa halutulle ryhmälle. Mainostuksessa kannattaa huomioida, että kaikki mahdolliset osallistujat eivät ole esim. Facebookissa, joten mainostusta kannattaa tehdä myös muualla. Kannattaa löytää omalle jäsenistölle sopiva mainosväylä ja miettiä millä tahdilla tapahtumaa halutaan mainostaa. Mainoksista kannattaa löytyä kaikki mahdollinen tieto tapahtumasta: aika, paikka, maksut, mitä tarvitset yms. Mainostuksessa on hyvä muistaa myös kansainväliset opiskelijat.
Tapahtuman jälkeen...
Tapahtuman jälkeen on hyvä pysähtyä miettimään, mitkä asiat onnistuivat ja mihin täytyy kiinnittää seuraavalla kerralla enemmän huomiota. Hallitukselle kirjoitetaan raportti tapahtuman kulusta ja reflektoidaan, miten valmistelut ennen tapahtumaa sujuivat ja miten itse tapahtuma onnistui. Näin on helppo tehdä myös näkyväksi koko hallitukselle, kuinka paljon tapahtuman järjestelyihin on käytetty aikaa, ketä on kontaktoitu, kuka on ollut yhteistyössä, kuinka suuri tiimi on tarvittu, onko pysytty budjetissa ja mitkä ovat mahdolliset kehityskohteet jatkossa. Raportit kannattaa säilyttää ja niihin voidaan palata aina myöhemmin, esim. uuden hallituksen aloittaessa, he voivat ottaa mallia edellisen vuoden tapahtumien raporteista.
Askeleet onnistuneeseen tapahtumaan
- Tapahtuman ideointi ja suunnittelu
- Tapahtuman organisointi, toimintasuunnitelma ja aikataulutus
- Luvat: esimerkiksi järjestyksenvalvoja
- Yleistä: esimerkiksi tilavuokra, EA-laukku yms
- Rahoitus
- Tiedottaminen ja markkinointi
- Huikea tapahtuma
- Tapahtuman purkaminen
- Tilat kuntoon (parempaan kuin tullessa)
- Palautteen kerääminen
- Raportointi
Esimerkki-ideoita erilaisista tapahtumista
KULTTUURIAPPRO = APKUMitä?
Kohderyhmä
Miten?
Miksi?
Sitten?
|
||
FOOD AND CHILL -ILLATMitä?
Missä?
Miten?
Sitten?
|
||
LIIKUNTA-APPROTOrganisointi
Mainonta
Toteutus
Lipunmyynti
Siivoaminen!!! Palaute ja testamentti
Palkkiot ja tilitys selvitetään |
||
MEIDÄN VANHEMMAT OPISKELIJATMissä?
Miksi?
Budjetti?
Milloin?
Mitä?
|